Mađarska: Napadi na Rome

Fena

Zasad nepoznati napadači ubili su danas, 3. avgusta, u Kišleti, mjestu na sjeveroistoku Mađarske, jednu Romkinju, a teško ranili njenu 13-godišnju kćerku, što je posljednji u nizu napada na Rome, saopćila je policija. 

"Rezultati istrage na mjestu zločina i prethodna iskustva ukazuju na to da je ovaj napad dio serije napada na Rome", navodi se u saopćenju policije. Broj napada na Rome, koji čine pet do sedam posto od 10 miliona stanovnika Mađarske, povećan je od produbljivanja ekonomske krize u zemlji", naveo je Reuters. 

Najmanje šest Roma ubijeno je u posljednjih 12 mjeseci. Romi su uglavnom napadani u svojim kućama, noću i bez nekog očiglednog povoda. 

Predstavnica za štampu lokalne policije Rita Fedor izjavila je da je djevojčica zadobila povrede opasne po život i da je u bolnici. 

Gradonačelnik Kišleta Šandor Penzeš je rekao da su lokalni stanovnici čuli tri do četiri pucnja. 

Pozivajući se na neimenovane izvore, mađarska agencija je javila da je oružje korišteno u ovom napadu slično onom iz prethodnih napada na Rome. 

Opozicija u Mađarskoj zatražila je od policije da što prije reši ovaj slučaj, a neki su zahtijevali i održavanje vanredne sjednice parlamenta. 

(Fena)