Umrla Savka Dabčević – Kučar

FENA

Savka Dabčević – Kučar, hrvatska političarka, pokretač Hrvatskog proljeća, umrla je u 86. godini u Zagrebu. Dabčević-Kučarje bila jedna od najvažnijih političarki u povijesti ovih prostora, a najpoznatija je po vođenju Hrvatskog proljeća 1971. zbog čega je nakon sjednice Predsjedništva SKJ u Karađorđevu u decembru 1971. bila prisiljena podnijeti ostavku na funkciju predsjednice CK SKH, potom je isključena iz SKH, uklonjena s Ekonomskog fakulteta i iz javnog života.
U politiku se vraća 1990. godine kada sa istomišljenicima osniva Hrvatsku narodnu stranku – HNS. Četiri godine je bila na čelu HNS-a, a od 1995. je počasna predsjednica stranke. Saborska zastupnica bila je 1992. do 1995. Za predsjednika Republike kandidirala se 1992.
U povodu njezine smrti predsjednik HNS-a
Radimir Čačić je rekao da je Savka Dabčević - Kučar bila osoba koja je u ljudskom i intelektualnom i političkom smislu predstavljala najbolje što je hrvatsko društvo moglo dati u proteklih 50 godina.
"Njen trag je ostao i vidljiv je ne samo u HNS nego i šire", rekao je Čačić dodavši da vrijednosti i stavove političke i ljudske koje je Savka zastupala on osobno i HNS drže temeljenim za rješavanjem cijelog niza pitanja.

(Fena)