PAKISTAN: Ubijen talibanski lider

fena

Talibanski lider u Pakistanu Bajtulah Mehsud, čija je glava ucijenjena na 3,5 miliona eura, je mrtav, potvrdio je njegov zamjenik Molvi Fakir Muhamed za Sky. Mehsud je, zajedno sa svojom drugom ženom, ubijen u napadu u Južnom Waziristanu.

Pakistanske vlasti su ranije u petak objavile da imaju infomaciju o smrti talibanskog lidera.

- Iz plemenskih zona na sjeverozapadu zemlje dobili smo informaciju da je Mehsud ubijen u raketnom napadu snaga SAD-a, rekao je ministar unutarnjih poslova Pakistana Rehman Malik, prenosi privatna televizija
Geo.

- Ne mogu da potvrdim tu informaciju, rekao je ministar, ali je dodao da je "dobra vijest" što je potekla iz Mehsudove organizacije.

Pakistanski vojni zvaničnici u petak ujutro su saopćili da je u toku istraga na osnovu dobijenih informacija.

Washington je za hvatanje Mehsuda, "živog ili mrtvog", nudio nagradu od pet miliona dolara, a Islamabad je raspisao nagradu od 615.000 dolara.

Mehsud (35) talibanski lider je optužen za većinu samoubilačkih napada u Pakistanu od jula 2007. u kojima je poginulo oko 2.000 osoba. On je optužen i da je organizovao napad u kojem je ubijena bivša premijerka Benazir Buto.

Amerikanci su posljednjih mjeseci redovno bombardovali Južni Waziristan, uporište Mehsudovog Pokreta pakistanskih talibana, za koji se vjeruje da je povezan s pripadnicima Al-Qaide u poluautonomnim plemenskim oblastima u Afganistanu, podsjećaju u petak agencije.

(Fena)