LIGA PRVAKA: Abeceda drugog kola

marko tomaš

ARSENAL

Londonski klub u drugom je kolu doputovao u naše susjedstvo. U Beogradu su bez puno problema pobjedili Partizan. Ono što je fascinantno jeste da su to učinili praktički sa drugom ekipom. Vratar Stojković im je zadavo puno muke i objektivno da nije bilo njega Partizan bi doživio pravu malu katastrofu. Ovako 3:1 zvuči kao častan poraz.

COBENHAVN

Kopenhagen (Cobenhavn) je politički i kulturni centar Danske nastao 1167. godine. Izgradio se oko malenog otoka Slotsholmein na kojem je prvobitno podignut dvorac biskupa Absalona. Danas na tom otoku stoji palača Christiansborg, koja je sjedište danskog parlamenta, a grad Kopenhagen broji nešto preko milijun stanovnika. Također, Kopenhagen je dom i nogometnom timu, koji je 1992. nastao spajanjem dvaju gradskih klubova i danas je vlasništvu Parken Sport & Entertaiment Company, koja osim nogometnog, u vlasništvu, ima i ženski i muški rukometni klub.

COBENHAVN F.C. u ovogodišnju Ligu prvaka je ušao kao autsajder, unatoč tomu što svi znamo da skromne, vrijedne i racionalne sjevernjake nikad ne treba potcjenjivati. U prva dva kola Kopenhagen se prometnuo u najprijatnije iznenađenje Lige prvaka obzirom na kontu imaju dvije kao suza čiste pobjede protiv timova, koji su objektivno, u odnosu na njih, bili favoriti. U prvom kolu je pao ruski prvak Rubin iz Kazanja. No, u drugom kolu je uslijedilo još veće iznenađenje. Ekipa Kopenhagena je otišla u Atenu na noge višestrukom grčkom prvaku Panathinaikosu i bez problema ih maznula sa glatkih 2:0.

OUTSIDER

Na sjeveru Kanade riječ outsider označava nekoga tko živi izvan Arktičke regije. U svakodnevnom životu to je netko tko nije član određene grupe, netko tko je izvan ustaljenih društvenih tokova. U sportu je to natjecatelj, kojem se ne daju nikakve šanse za pobjedu. A u ovogodišnjoj Ligi prvaka to su, možemo zaključiti nakon dva kola, FK Partizan, Žilina, Braga i Bursaspor.

ŠAHTAR

Šahtar je trenutno najveći klub europskog istoka. Tu se čini da sve štima. Lagano se dižu u rang najvećih europskiih klubova uopće. Sjajan tim prati odlična infrastruktura. Predsjednik nije tipično istočnoeuropski. Ne bahati se po medijima, trenera Lucescua ne dira već godinama, a ovaj mu uzvraća jasno definiranom igrom bez ikakvih kompleksa. Šahtar je ekipa svjesna svoje snage, koja već godinama strpljivo skuplja europsko iskustvo. A po onome što prikazuju čini se da bi ove sezone u Ligi prvaka mogli dogurati jako daleko.

VALENCIA

Čekali smo njihovu prvu utakmicu s nekim ozbiljnim protivnikom. I protiv ManU - a nisu razočarali. Dojma sam da su izgubili nepravedno, jer su cijelu utakmicu dominirali. Ipak, moglo se vidjeti kako im nedostaje netko poput Davida Ville, netko tko će pospremiti loptu u mrežu. Nije ih išlo, ali su pokazali zašto su trenutno vodeća ekipa španjolske Primere.

VAN DER VAART

Djetinjstvo je proveo u prikolici živeći nomadskim životom. Igrač, kojem se u djetinjstvu najviše divio bio je brazilac Romario. Sa 10 godina priključio se legendarnoj Ajaxovoj nogometnoj akademiji. Za Ajax je i debitirao u seniorskoj konkurenciji nekon čega odlazi prvo u HSV, a zatim u Real Madrid. Trenutno igra za londonski Tottenham, a u drugom kolu bio je autor vjerojatno najljepšeg pogotka. Bio je to gol protiv Twentea za 1:0 londonske momčadi. Sjajna povratna lopta Croucha na nekih 8 metara od gola, Van Der Vaart je prihvata na prsa i kosim poluvolejem zakucava loptu u mrežu Nizozemskog prvaka.

(zurnal.info)