SFF: Hrvač Mickey i 700 novinara

Kristina Ljevak

Uprkos recesiji, prognozama skeptika koji su smatrali kako je već prije par godina Sarajevo Film Festival dostigao svoj maksimum i kako mu je jedina obaveza da to i zadrži bez mogućnosti napredovanja, on je i dalje sa svojim edukativnim segmentom i koprodukcijskim marketom nezaobilazno mjesto na mapi putovanja filmskih profesionalaca i onih koji to tek žele postati kao i ljubitelja filma.

Od 2003. godine kada je pokrenut, koprodukcijski market CineLink često je jedna od prvih stepenica autora iz regije. Neki su svoj kasniji nagradama popločan festivalski filmski put započeli upravo na sarajevskom CineLinku, radeći sa filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta na razvoju scenarija.

Ove godine od pristiglih 70 radova za učešće na CineLinku odabrano je njih 19 od kojih svi konkurišu za jednu od novčanih nagrada. Petnaesto izdanje SFF-a pratiće i treći po redu Sarajevo Talent Campus nastao u saradnji sa Berlinaleom. Riječ je o edukativnom projektu koji nastoji omogućiti mladim filmskim stvaraocima pristup daljoj edukaciji, ulazak u mrežu evropske i internacionalne filmske industrije, te pokrenuti inicijativu za stvaranje udruženog projekta sa kolegama iz jugoistočne Evrope. Namijenjen je mladim filmskim profesionalcima i studentima posljednje dvije godine studija filma, i to iz trinaest zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i UNMI Kosova. Među ovogodišnjim predavačima naći će se Teri Džordž, Filip Bober, Jia Zhang-ke, Jasmila Žbanić te mnogi drugi reditelji i producenti.

Svojevrsna nadgradnja Sarajevo Talent Campusu je projekat Sarajevo grad filma koji mladim autorima, učesnicima Campusa omogućuje da u saradnji sa kolegama iz regije snime svoje kratke igrane filmove čija je tema ili mjesto snimanja vezano za Sarajevo.

Jedna od novina ovogodišnjeg festivala je novčana nagrada za film u fazi postprodukcije u iznosu od osamdeset hiljada eura.

NEDOSTATAK DOMAĆICA

Iako je Sarajevo Film Festival između ostalog zamišljen i kao platforma za razvoj prvenstveno bosanskohercegovačkog ali i regionalnog filma, domaćih predstavnika na domaćem festivalu u glavnoj takmičarskoj selekciji koja podrazumijeva najbolje regionalno dugometražno igrano ostvarenje neće biti.

U fazi postprodukciji su filmovi berlinske laureatkinje Jasmile Žbanić Na putu i dugometražni igrani prvijenci Jasmina Nedžada Begovića i Ostavljeni Adisa Bakrača dok će Trijaž oskarovca Danisa Tanovića sa Colinom Farrelom u glavnoj ulozi svoju premijeru imati ne nekom od festivala van granica Bosne i Hercegovine. Ni Pjer Žalica svoj dokumentarno-igrani film o sarajevskom bendu Plavi orkestar'do početka festivala nije uspio završiti.

U glavnoj takmičarskoj selekciji posjetitelji SFF-a pored dosadašnjih učesnika iz zemalja bivše Jugoslavije te Bugarske , Rumunije, Austrije, Mađarske , Turske i Albanije, po prvi put moći će pogledati film iz Grčke.

Festival će otvoriti film iz netakmičarske selekcije koji će biti prikazan u programu Open Air Priče o zlatnom dobu koji sa još troje reditelja ( Razvan Marculescu, Constantin Popescu, Ioana Uricaru ) potpisuje Kristijan Munđiju a čija je tema posljednjih petnaest , za rumunsku istoriju najgorih godina vladavine Čaušeskuovog režima.

Drugog festivalskog dana, takmičarski program biće otvorem projekcijom filma Kenjac nastalog u produkciji Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, reditelja Antonia Nuića, već nagrađenog u nacionalnoj selekciji pulskog festivala, u kojem glavnu ulogu tumači Nebojša Glogovac.

Po riječima selektorice ovog programa Elme Tataragić, riječ je o postizanju pune zrelosti kada je o glavnom takmičarskom programu riječ, a svakako se ne smije zaboraviti ni hrabrost koja je bila neophodna za stvaranje festivalske koncepcije kojoj je glavna okosnica film nastao u objektivno siromašnim zemljama regije.

PROMOCIJA DUBROVNIKA

Na svu sreću prethodna godina je bila plodna i kada je riječ o debitantima ali i o zrelim autorima. Zahvaljujući pratećim programima, Sarajevo Film Festival iz godine u godinu uspijeva pomiriti ukus poznavalaca filma ali i najšire publike. Za ove druge rezervisano je veliko kino Metalac na kojem će bez sumnje najviše interesovanja izazvati projekcija filma Hrvač sa Mickijem Rourkom u glavnoj ulozi, koji će biti i sarajevski gost posljednje festivalske večeri.

Glavna zvijezda će, nakon kratke šetnje po crvenom tepihu, fotografisanja i tek ponekog intervjua rijetkim sretnicima već sutradan otići u Dubrovnik, na Dubrovnik film Meeting, dvodnevnu filmsku manifestaciju, osmišljenu isključivo kako bi se dala forma ljetovanju uglednog uzvanika.

S obzirom da je Bono Vox dva dana pred početak Sarajevo Film Festivala gostovao u Zagrebu, u Sarajevu se , da li iz želje ili na osnovu realnih pretpostavki očekuje intimni koncert starog sarajevskog gosta. To bi već obradovalo Sarajlije naviknute da sa selebritijima popiju i neko piće ako se zateknu u istom lokalu.

Za one kojima je umjetnost još uvijek ispred zabave vrijedi reći da je ovogodišnji program Posvećeno predstavlja do sada najpotpuniju retrospektivu filmova kineskog reditelja Jia Zhang-kea, za kog se s razlogom smatra da je jedan od najznačajnijih reditelja današnjice.

Sarajevo film festival nikada nije imao problem publike, već se godinama pred otvaranje festivalske blagajne u redovima čeka na prodaju ulaznica, a predviđa se da će ovogodišnja posjeta nadmašiti sve ranije. Na festival će doći preko hiljadu gostiju, dok će o SFF-u izvještavati 700 akreditovanih novinara. Festivalskim žirijem predsjedavaće glumica Mirjana Karanović.

Sarajevo film festival nikada nije imao problem publike, već se godinama pred otvaranje festivalske blagajne u redovima čeka na prodaju ulaznica, a predviđa se da će ovogodišnja posjeta nadmašiti sve ranije. Na festival će doći preko hiljadu gostiju, dok će o SFF-u izvještavati 700 akreditovanih novinara. Festivalskim žirijem predsjedavaće glumica Mirjana Karanović