BRAZIL: TV voditelj pozivao na ubistva da bi podigao gledanost

Brazilski TV voditelj Wallac Souza optužen je za organiziranu trgovinu drogom i pozivanje na ubistva kako bi podigao gledanost svoje emisije, prenosi BBC.

Voditelj je, između ostalog, optužen da je naredio najmanje pet ubistava dilera drogom, navodno njegovih konkurenata.

Wallace Souza, koji je također i član zakonodavnog tijela, tvrdi da ove optužbe predstavljaju pokušaj njegovih konkurenata da ga prikažu u lošem svjetlu te da nema dokaza protiv njega.

Brazilska policija, međutim, tvrdi da je Souza, voditelj emisije o kriminalu, naređivao ubistva u najvećoj brazilskoj saveznoj državi Amazonas i pozivao TV-ekipe da stignu tamo prije policije.

Njegova emisija Canal Livre je prekinuta prošle godine kada je policija započela istragu protiv Souze.

Ispostavi li se da su policijske tvrdnje istinite, to će značiti da voditelj nije samo izvještavao o zločinima, već i da stoji iza nekih od njih.

"Souza i njegov sin su pozivali na ubijanje", izjavio je šef državne policijske obavještajne službe Thomaz Vasconcelos.

On je dodao da su ubistva konkurentskih dilera droge naređivana kako bi se Souza riješio rivala i povećao broj gledalaca svoje TV-emisije.

Souza je negirao sve optužbe, nazivajući ih apsurdnima i insistirajući na tome da su njemu i njegovom sinu sve namjestili njihovi politički neprijatelji.

"Ja sam jedan od onih koji je proveo brojne istrage protiv organiziranog kriminala, korupcije, pedofilije i trgovine narkoticima", izjavio je on.

Državni tajnik za sigurnost Francisco Cavalcanti tvrdi da je Souza falsificirao dokaze i izmišljao vijesti za svoju emisiju.

Wallace Souza se suočava s brojnim optužbama za umiješanost u ubistva, posjedovanje oružja, trgovinu drogom, ali trenutno se brani sa slobode jer mu njegov politički status daje imunitet.

Njegov sin Rafael je već ranije hapšen zbog ubistva, trgovine drogom i nezakonitog posjedovanja oružja.

(Fena)