Mirjana Karanović: Za ulogu mi je potrebna pirueta

kristina ljevak

Glumica Mirjana Karanović, predsjednica žirija SFF-a, bila je gošća programa Kafa sa... Govorila je o osamdesetim godinama na filmu , o tadašnjoj važnosti filma, ali i o tome da stalno pazi da ne priča današnjim klincima o nekim drugim, boljim vremenima, jer su joj takve priče smetale kada je bila mlada.

Sasvim opuštena, glumica je pred publikom govorila o tome kako je djeci koja su odrastala uz roditelje koji su ćutali devedesetih godina, kako se osjećala kada je prvi put došla u Sarajevo povodom rada na predstavi Noževi u kokoškamama, kako sebe ne doživljava kao moralnu osobu već se isključivo ponaša po vlastitom nahođenju, o bosanskohercegovačkim rediteljima, hrabrosti Jasmile Žbanić i Ahmeda Imamovića sa kojima je radila na njihovim dugometražnim prvijencima...

- Kada se upustiš u neke stvari koje baš nisu ziher, onda je život jako uzbudljiv. Lepo je biti siguran ali je mnogo uzbudljivije ići u neistražen teren. Ja nisam avanturista, ne bih išla u Afriku, ne volim bube, volim istraživati duhovne i društvene stvari.

Kaže da za nju ne postoji mala uloga.

- Ja radim trostruki salto u glumi, ja sam majstor, za ulogu mi je potrebno da napravim piruetu pa makar uloga bila mala. Glavna ili sporedna, svejedno je, bitno je da je uživanje. Svakog meseca sednem u auto i dođem da odigram predstave ovdje, to me jako napuni pozitivnom energijom, rekla je Mirjana Karanović u današnjem druženju sa gostima i novinarima SFF-a.


Prije Kafe sa... na festivalskom trgu održana je press konferencija povodom večerašnje, druge po redu projekcije u okviru glavnog takmičarskog programa. Riječ je o mađarskom filmu Prijenos reditelja Rolanda Vranika. Ovaj film se bavi socijalnim problemima protkanim medijskom represijom, a na SFF-u imaće svjetsku premijeru .


Juče, paralelno sa takmičarskim programom u okviru kog se prikazuju igrani filmovi, otvorena je i takmičarska selekcija dokumentarnog filma, a prvog dana prikazani su filmovi filmova Sevdah redateljice Marine Andree, te filma Kupači rediteljice Eve Stefani.


Danas su u 15 sati u Pozorištu Mladih prikazani dokumentarni filmovi bosanskohercegovačkog reditelja Namika Kabila Vjernici i film Doviđenja, kako ste ? srpskog reditelja Borisa Mitića.


Večeras na programu Open aira , u otvorenom kinu Metalac biće prikazan film Mamut reditelja Lukasa Moodyssona.

podnaslov:

Ja radim trostruki salto u glumi, ja sam majstor, za ulogu mi je potrebno da napravim piruetu pa makar uloga bila mala. Glavna ili sporedna, svejedno je, bitno je da je uživanje.