SFF: Bono će ostati bez počasnog pasoša

kristina ljevak

Tamo gdje prestaje festival, otprilike na Vilsonovom gdje je danas organizovan Orbico porodični dan, počinje stvarno Sarajevo u kojem je na Čengić Vili i dalje prosvijed i obustava saobraćaja zbog brutalnog ubistva Amara Mistrića. Umjesto tim, bosanskohercegovačke vlasti bave se gorućim problemom bh. pasoša jednog od najdražih sarajevskih i festivalskih gostiju. Naime, frontmen grupe U2 Bono Vox trebao bi ostati bez pasoša ove nesretne zemlje jer mu je dodjeljen nezakonito, budući da Zakon o državljanstvu BiH uopšte ne poznaje institut počasnog pasoša, rekao je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Ukoliko Bono, kako se govorilo zaista dođe na ovaj festival, jedino što mu ostaje jeste zahtjev za bh. državljanstvo pa onda u red za biometrijski pasoš.

Jesen u mojoj ulici

Nakon Kenjca Antonia Nuića i filma Prijenos reditelja Rolanda Vranika, prikazan je i treći film u glavnom takmičarskom programu 15. Sarajevo Film Festivala. Riječ je o svjetskoj premijeri dugometražnog igranog prvijenca reditelja Miloša Pušića Jesen u mojoj ulici.

Devedesete godine u srpskom filmu bile su predstavljene kroz priče sa asfalta, najčešće onog novobeogradskog, u kojima momci iz kraja, njih dvojica ili više, uz gajbu piva ili džoint dokoličare i pokušavaju smisliti pakleni plan koji u konačnici treba polučiti nekom pljačkom uz pomoć koje će promijeniti svoj gubitnički život...

Taman kad smo pomislili kako smo saznali sve o srpskim adolescentima, potomcima onih koji su bili simpatizeri politike Slobodana Miloševiće i čiji su postupci rezultat godina pod sankcijama i života u zemlji koja nije bila u ratu, te bolne poratne tranzicije, iz Novog Sada, u potpisu Miloša Pušića, stiglo nam je još jedno ‘’kvartovsko’’ ostvarenje, priča o dvojici ‘’luzera’’ iz novosadskog predgrađa Detelinara, kojima je cilj, nakon završene škole otići na more, zahvaljujući popravci rashodovane Bube i prodaji prastarog foto aparata.

Osim što nam zbog vremenskog konteksta može biti jasno kako su Promaja i Kuče, Pušićevi glavni junaci, predstavnici izgubljene generacije o kojima se ne bave roditelji ‘’pokidanih živaca’’ niti društvo koje ima druge prioritete, neko drugo opravdanje, motivaciju za njihovo maratonsko dangubljenje sam reditelj nije ponudio.

Jesen u mojoj ulici podsjeća na muzički spot što u ovom slučaju nije nikakav kompliment, a epizode susreta mladića sa starijim likovima, predstavnicima onih koji jedino priznaju vrijeme Tita ili ih je obuzela demencija, a bližnji napustili pa utjehu traže u svakom površnom razgovoru sa slučajnim prolaznicima, više su opšta mjesta već uspješno dočaravanja prilika vremena u kom je film nastao. Pušiću idu pohvale za entuzijazam i snimanje potpuno niskobudžetnog filma u kojem je ekipa radila bez honorara, u zemlji u kojoj se po Pušićevim riječima pred početak snimanja podijele honorari.

U sutrašnjem rasporedu projekcija iz glavne takmičarske selekcije očekuje nas još jedno ostvarenje iz Srbije, film Obični ljudi Vladimira Perišića i Istočni komadi u režiji Kamen Kalev iz Bugarske.

 

Rijeka suza

 

Danas su u kinu Meeting Point prikazani filmovi Proljeće u malom mjestu i Rijeka Suza u okviru programa Posvećeno. Zhang - ke koji je u Sarajevo doputovao sinoć, ovogodišnji je gost programa Posvećeno u kojem će biti prikazana kompletna retrospektiva ovog sjajnog kineskog reditelja.

 

Sinoć su premijerno prikazani filmovi iz projekta Sarajevo grad filma, a večeras će biti uručena nagrada najboljem ostvarenju. Tročlani žiri u čijem sastavu su Nadja Rademacher, direktorica festivala GoEast, reditelj Faruk Lončarević i predsjednik žirija Geoffrey Andrew odlučiće kome će pripasti novčana nagrada u iznosu od 2 000 eura, koju obezbjeđuje višegodišnji partner Sarajevo Film Festivala – Atlantic Grupa.

Zakon o državljanstvu BiH ne poznaje institut počasnog pasoša. Bono će morati stati u red za biometrijski pasoš