SFF: Domaći zločini

kristina ljevak

Film Očnjak Yorgosa Lanthimosa na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu osvojio je prestižnu nagradu Un Certain Regard, koja je uvedena 1978. godine i dodjeljuje se za filmove iz paralelne festivalske selekcije koji se izdvajaju po svojoj orginalnosti.

Da imamo roditelje koji pokušavaju svoju djecu odgojiti pod ‘’staklenim zvonom’’ odavno nam je jasno, ali je interesantno pogledati kako to izgleda kada roditelji to doslovno i učine - u potpunoj izolaciji porodične vile odgajaju djecu bez ikakvih spoljnih uticaja i komunikacije sa svijetom.

U vrtlogu njihovih čudnih porodičnih odnosa u kojima glava porodice objašnjava djeci da će izaći iz kuće tek kada im ispadnu očnjaci, jedini pristup ima radnica osiguranja fabrike koju vodi otac. Ona će, kada muški potomak stasa, poslužiti za udovoljavanje njegovih seksualnih potreba.


Crnci u domovinskom ratu


Film Crnci Gorana Devića i Zvonimira Jurića sa pulskog festivala dolazi sa nagradom za najbolju režiju. On je još jedna u nizu potvrda hrvatske filmske renesanse. Potvrdila je to i ovogodišnja Pula , ali i oba filma iz Hrvatske ( Kenjac i Crnci ) koji su uvršteni u glavnu takmičarsku selekciju SFF-a.


Ratna priča o odredu ‘’Crnci’’ vjerodostojno je prenesena na filmsko platno sa jasnom antiratnom porukom što potvrđuje da je najbolje pisati priče iz vlastitog socijalnog miljea, a složio se s tim i jedan od reditelja Zvonimir Jurić.


Crnce krasi i odlična glumačka podjela predvođena Ivom Gregurevićem i Emirom Hadžihafizbegovićem.

Svima onima koji rat nisu pratili samo putem tv ekrana, ovaj film neće biti ugodno gledati, ali , po svemu sudeći, dolazi vrijeme kada će se autori sve više baviti zločinima ‘’naših’’ i zločinima koji su počinjeni u ‘’naše’’ ime.


Najsretnija djevojka na svijetu


Još jedna priča o porodičnim odnosima ali i o nemilosrednom svijetu advertajzing industrije dolazi nam iz Rumunije i potpisuje je mladi reditelj Radu Jude. Riječ je o filmu Najsretnija djevojka na svijetu koji je svoju premijeru imao na ovogodišnjem Berlinaleu, a sarajevska publika moći će ga pogledati u okviru programa U fokusu u kojem se prikazuju najbolja ostavarenja iz regije koja nisu uvrštena u regionalni takmičarski program.

Jude pokazuje skromnu porodicu kojoj iznenadni dobitak na nagradnoj igri mijenja život , donosi roditeljima nagovještaj realizacije planova o kojima dugo maštaju. Dobitnica nagrade, njihova kćerka koja nema ni položen vozački ispit, želi otići nakon završene škole sa prijateljicama na more. Zbog snimanja reklame za soku, zahvaljujući kojem je i dobila nagradni auto, cijeli dan provodi na snimanju, tužna i razočarana, izgovarajući besmislenu rečenicu od koje se sastoji i naslov filma.
Publika Sarajevo Film Festivala danas je imala priliku gledati izvrstan film Očnjak Yorgosa Lanthimosa i  film Crnci Gorana Devića i Zvonimira Jurića