Metalci strahuju od novih otpuštanja

V.P.

Strahujući da bi zahtjev kompanije ArcelorMittala, u kojem se od Vlade FBiH traže izmjene privatizacijskog ugovora, mogao dovesti do novih otpuštanja radnika, Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca BiH zatražio je zajednički sastanak s predstavnicima vlade Federacije BiH. Metalci traže da u razgovoru sa federalnim premijerom Mustafom Mujezinovićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije FBiH Vahidom Hećom, te predstavnicima ArcelorMittala, razmotre zahtjev vlasnika kompanije da se broj radnika prilagodi potrebama tržišta.

Predsjednik Sindikata u razgovoru za Žurnal.info demantirao je navode u medijima kako je razlog pokretanja zahtjeva bilo kakav postupak ArcelorMittala. Prema njegovim rječima, sastanak bi trebao poslužiti kao preventivna mjera kako ne bi došlo do novih otkaza u narednom periodu usljed uticaja recesije i globalne ekonomske krize. U Sindikatu strahuju da bi vlasnici kompanija mogli zloupotrijebiti trenutnu tešku situaciju u cilju nepotrebnog otpuštanja zaposlenih. Predsjednik Sindikata nam je rekao da vlasnici kompanija u zamjenu za otpuštene radnike uvode produženo radno vrijeme i da prekovremeni radni sati uglavnom nisu adekvatno plaćeni. Konkretne primjere Bajramović vidi u privatiziranim kompanijama u metalnoj industriji, a prema njegovim rječima samo ArcelorMittal do sada je otpustio preko 1.300 radnika.

-Akcije Sindikata uglavnom su se svodile na ukaze, inicijative i upozorenja, a ako Vlada ne udovolji našim zahtjevima i zakonski ne spriječi nova otpuštanja, najesen ćemo vidjeti radnički revolt na djelu, kazao je Bajramović.

Iz kompanije ArcelorMittal nismo uspjeli dobiti potvrdu eventualne “komplikovane situacije”, a da bi saznali broj otpuštenih radnika potrebno je sačekati nekoliko dana, jer se radi o “više departmenata”.

(zurnal.info)