LP-ČETVRTO KOLO: Jedan šut, dva gola

marko tomaš

Ovaj tekst pišem sa zakašnjenjem. Razlog je jednostavan. Bio sam na privatnom putovanju i nisam mogao izboksati dovoljno vremena i koncentracije da tekst završim odmah nakon četvrtog kola Lige prvaka

PROVINCIJA

Utakmice ovog kola gledao sam sa prijateljima u dubokoj vojvođanskoj provinciji. Naročito je bilo zanimljivo gledati nastup beogradskog Partizana u društvu simpatizera tog kluba. Svi iz bivše Juge živimo slične nogometne stvarnosti. Ta se stvarnost odražava u vječnom nadanju, ali osjećanje nemoći je ono što prevladava. Nogomet nas vraća tamo gdje pripadamo. Zbog njega se često grubo sudarimo sa svakodnevicom koju živimo. Priče o državnim timovima su slične. Priče o klubovima se razlikuju u nijansama, onoliko koliko se razlikuje politička i ekonomska situacija u državi.

Elem, Partizan je opet podbacio. Izgledao je jalovo bez obzira na nekoliko šansi koje su stvorili u drugom poluvremenu. Čak i jedna Braga, koja ne spada u sam vrh euro nogometa, može rutinski i bez puno muke dobiti utakmicu protiv srpskog prvaka. Partizanu nedostaje odlučnost, hrabrost i na koncu elementarno znanje. O njegovoj sudbini često odluči nekakav pacerski primljen gol. Ne podsjeća li vas to na nešto?

EURO LEAGUE

U sjeni Lige prvaka odigrava se „sporedno“ europsko nogometno natjecanje. Ono je zanimljivo upravo u kontekstu klubova iz Istočne Europe. To bi mogla biti arena u kojoj klubovi s ovih prostora imaju kakve takve šanse da odigraju neku bitniju ulogu nego što je to slučaj s Ligom prvaka. Primjer za to su Hajduk i Dinamo, koji i nakon četvrtog odigranog kola imaju šanse za prolazak u narednu fazu natjecanja. Imam dojam da je tu mjesto i Partizanu i još nekim klubovima, poput slovačke Žiline, koji su, objektivno gledano, zalutali u Ligu prvaka.

Čini mi se da se u Euro ligi igra i atraktivniji nogomet. Razlog tome je jednostavan. Manje je pritiska, igra se opuštenije, a kvaliteta timova je ujednačenija nego u Ligi prvaka. Ovo natjecanje privlači i sve veći broj gledatelja. Tu je armija obespravljenih nogometnih sredina, kojoj je Liga prvaka tek nedosanjani san. A iz našeg nogometnog blata čak i Euro liga izgleda kao najsjanija moguća pozornica.

GARETH BALE

Četvrto kolo ponovno je obilježio velški trol Gareth Bale. Naprosto je zgazio Maicona i svom je Tottenhamu donio pobjedu protiv europskog prvaka Intera. Dečko je definitivno priča za nogometne naslovnice.

Rodio se u Cardiffu 16.07.1989. godine. Ujak mu je bivši velški nogometaš Chris Pike. Kad je imao 9 godina primijetili su ga ljudi iz poznate Southamptonove nogometne škole. Zanimljivo je da je Bale bio razlog što su u njegovoj školi napisana posebna pravila, koja su Balea ograničavala u igri, jer je bio superioran svojim vršnjacima. Kad je bio u igri, Baleu je bilo dozvoljeno igrati samo od prve te nije smio koristiti svoju lijevu nogu. Profesionalnu karijeru započeo je u Southamptonu, a 2007. Godine prelazi u Tottenham Hotspur. Trenutno je jedan od najtraženijih mladih igrača na europskom nogometnom tržištu.

KOPENHAGEN

Ako je Bale igračko, onda je Kopenhagen klupsko otkriće ovosezonske Lige prvaka. Racionalni Danci još su jednom potvrdili da njihovi dosadašnji rezultati nisu slučajnost. Hrabrošću i prije svega racionalnošću odigrali su nulu sa velikom Barcelonom.

REAL MADRID

Jose Mourinho. Njegove ekipe je naprosto jako teško pobjediti. Ta je teza svoju potvrdu dobila i u utakmici protiv Milana. Ono što je nekad važilo za njemačke klubove danas važi za sve timove koje vodi Moruinho. Igra se jednakim intenzitetom do posljednjeg sučevog zvižduka. A Realova igra i igrački kadar svrstava Kraljevski klub među prva 3 favorita za osvajanje ovosezonske Lige prvaka. S tim da se druga dva kandidata još nisu iskristalizirala.

PIPO

Još jedna priča o legendi. Pipo Inzaghi. Nogometni džukac. Predator, koji neumorno vreba priliku. Čovjek, koji garantira pogotke. Znakovit je drugi gol, koji je „offside Pipo“ zabio. Čisto zaleđe. Ali ima tu nekakve psihologije karakteristične za talijanski nogomet. Pipo spava u offsideu, ali nakon što mu suci sviraju sedam offsidea, ne sviraju mu osmi iz kojeg Pipo postiže gol. Zauvijek će u nogometnu povijest ostati upisan matematički nevjerovatan statistički podatak vezan uz Inzaghia. U finalu Lige prvaka, protiv Liverpoola, Inzaghi je jednom šutirao u okvir gola, a postigao je dva pogotka. Prvi je dao tako što se lopta odbila od njegovih leđa u mrežu Redsa. Na kraju utakmice pored njegovog imena pisalo je slijedeće: Shots on goal – 1, Goals – 2. To je Pipo. Legenda, voljeli li ga vi ili ne.

(zurnal.info)