Sarajevo: Zatvori u Ustikolini i na Igmanu

V.P.

Vlada Kantona Sarajevo pokrenula je inicijativu za prenamjenu kazneno-popravne ustanove poluotvorenog tipa u Ustikolini u zatvor, saopšteno je danas na press konferenciji nakon sastanka premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića sa predstavnicima policije i MUP-a KS. Saopšteno je da su istovremeno započeti i razgovori o izgradnji zatvorske ustanove na Igmanu.

Cilj ovih projekata je stvaranje mogućnosti za smještaj osuđenika koji čekaju na izdržavanje kaznu zatvora. Trenutno njih 415 čeka izdržavanje kazne a među njima se nalaze ubice, ratni zločinci, višestruki povratnici u kriminal.

Na sastanku, na kome su pored premijera Kantona Sarajevo prisustvovali komesar policije KS Himzo Selimović, glavna tužiteljica KS Nives Kanevčev, Goran Salihović, predsjednik opštinskog suda u Sarajevu te ministar kantonalnog MUP-a Željko Mijatović, identifikovani su osnovni problemi s kojima se susreću policijski i tužiteljski organi, a u vezi s povećanim stepenom kriminaliteta u Kantonu Sarajevo. Za predstavnike policije i MUP-a najveći problem predstavlja nedostatak zatvorskih kapaciteta, te blage kazne prema prekršiteljima. Posebno se ta zamjerka odnosi na osobe koje posjeduju nelagalno oružje, dok su kazne za taj prekršaj simbolične. Pored svega nabrojanog, tu je još i zakonska prepreka koja ne dozvoljava osuđenicima iz jednog entiteta da izdržavaju zatvorsku kaznu u drugom entitetu.

Premijer KS Besim Mehmedić rekao je da će njegova Vlada poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi povećali sigurnost građana, a prvenstveno će inzistirati na pooštravanju minimalnih kazni za nelegalno nošenje oružja, te da će obezbjediti sredstva za otvaranje novih zatvorskih kapaciteta.

Komesar policije Kantona Sarajevo Himzo Selimović najavio je da će MUP KS od nadležnih institucija zatražiti zatvaranje i prenamjenu djelatnosti lokala koji su identifikovani kao mjesta sa višestrukim ponavljanjem kriminalnih događaja.

(zurnal.info)