AVDO AVDIĆ: Primite me, ministrice Mirzeta

Avdo Avdić

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Tuzlanskom kantonu Mirzeta Hadžić Suljkić, nije poznata po otvaranju škola, ni po popravljanju stanja u obrazovanju u zoni svoje odgovornosti, po kulturi još manje. Zapravo, nije poznata ni po čemu korisnom, osim da je “poznata” i da to koristi njenim rođacima, prijateljima, stranačkim kolegama, pa onda njihovim familijama... Mirzetino poznatstvo želi iskoristiti i naš saradnik pa koristi i Žurnal za ove nečasne radnje

Merhaba, ministrice. Možda Vam smetam, ali šta ću? Nemam se kome drugome obratiti. Novinari su slabo plaćeni, pa sam zapao u finansijsku krizu. Hitno mi treba posao. Bilo kakav posao koji se plaća novcem iz kantonalnog budžeta. Neću da Vas lažem- nisam u SDA, a nisam ni Vaš rođak. Nisam ni rođak Vašeg cijenjenog muža Nijaza. Ja sam samo jedan beznadežni socijalni slučaj kome treba posao. I ispunjavam sve zakonom predviđene uslove.

DOMAR, SAVJETNIK, NOVINAR...

Mogao bih, evo, sa visokom stručnom spremom biti i domar u Osnovnoj školi Rainci u Kalesiji. Čuo sam da ste u dobrim odnosima sa direktoricom Senom Musić. Čuo sam i da ste preko nje zaposlili svoju rodicu Selmu Beširević. Vjerovatno sad „mašete“ glavom. Znam, znam, da biste mene primili za domara, morali biste otpustiti Smajla Salihovića zbog kojeg ste promijenili uslove konkursa, jer je on brat sekretara škole – Nursade Šmigalović, koju ste, također, Vi zaposlili u Osnovnoj školi Rainci.

Eto, ako ne mogu biti domar, mogu Vam biti savjetnik, pa da me, onda, za godinu-dvije, zauvijek uhljebite kao državnog službenika. Baš onako kako ste uhljebili Asima Bojića, koji se, jadničak, godinama patio u firmi Vašeg brata, i koji je svoju mladost potrošio lijepeći Vaše slike tokom predizborne kampanje. Molim Vas, razmotrite taj moj prijedlog. Imate Vi sposobne kadrove koji bi mogli pronaći neko radno mjesto za mene. Elmir Tukić je, kažu mi, glavni u Ministarstvu za utvrđivanje potreba radnih mjesta. Vjerujem da je Elmir dobar čo'ek. Ako je na dajdžu Amira Fazlića, predsjednika KO SDA Tuzla, onda je, sigurno, ljudina. Osim Tukića, i pravni savjetnik Fuad Mešanović bi mogao pripomoći da se ja zaposlim. Razumjet će to Fudo. I on je godinama tražio posao i nikad ga ne bi našao da se nije učlanio u SDA i da mu Vi, draga ministrice, niste pomogli. Ako bi, ne do Bog, novinari saznali da sam ja nezakonito primljen, siguran sam da bi to naša drugarica Albina Vicković riješila jednim potezom. Pa ja, ona je 'nako razborita i zna zavarati novinare. Jednom se vazdan pred kamerama vozala u invalidskim kolicima, koja ste Vi nabavili za potrebe onog učenika što ne može rahat u školu ići, samo da je ne bi pitali kako je tokom predizborne kampanje, kao državni službenik, vodila skupove SDA. I kako je za nju triput raspisivan konkurs.

BITI ČLAN

Opet odmahujete glavom. Pa, dobro, zadovoljio bih se ja i poslom u živiničkoj gimnaziji. Tamo imate štelu. Zaposlili ste onu Vašu rodicu Eminu Jahić koja je, također, radila kod Vas u Ministarstvu. Pa, ja. A mogli biste me, vala, zaposliti i u Osnovnoj školi Mejdan. Ona Vaša drugarica Nizama Hamzić je direktorica, a Vi preko nje možete šta hoćete. Preko nje zaposlili i kćerku Vašeg sekretara Hadžeta Kurtovića. Ako me tu ne možete zaposliti, onda probajte, makar, u Osnovnoj školi Mramor pronaći neko mjesto za mene. I tamo Vaš drug.

E, pa ne mogu vjerovati. Ni tamo nema mjesta? Aha, ne ispunjavam uslove. Dobro, učlanit ću se u SDA. I promijenit ću prezime u Hadžić ili Suljkić.

(zurnal.info)