ROWAN SOMERVILLE: Najgori opis seksa

zurnal.info/booksa.hr

Ove godine nagrada Bad Sex in Fiction za najgori prikaz seksa pripala je Rowanu Somervilleu za roman The Shape of Her. Guardian je knjigu opisao kao roman koji ima po jednu penetraciju na svakoj stranici

"Hajdemo se seksati, pomisliše istovremeno, parovi imaju začudne telepatske moći nakon mjeseci i mjeseci pokušaja da shvate jedno drugo. Dok je brektala, Georgie je počela trljati svoje ruke oko Bobbyjeve biološke erogene zone, pretvarajući njegove hlače u šator s mnoštvom vulgarnih organa koji kampiraju u njemu. Bobby siše pjegice i madeže s njezinih grudi, skida GD opršnjak i bacaaaaaaaaa ga preko njene glave i zvrcne Georgien tirkizni grudnjak s njezinih ramena a zatim joj sišući sise, a ima toliko energije – a i jako je nestrpljiv - skida svoj znojni džemper i pomaže Georgie da mu otkopča šlic. A zatim slijedi strašno iščekivanje da ti netko primi kurac i jaja. Georgie se smijulji u sebi i pušta ga da se preznojava u iščekivanju, što je na neki način još i bolje iako 'Artist' samo što ne eksplodira te nakon jednog ili dva potezanja on zastenje 'whoah', a zatim krikne 'whoah!' i Georgie se ne može suzdržati a da se ne nasmije, no trenutak kasnije faca joj je sva ozbiljna i Bobby povuče i raširi njezine noge i sklizne rukom pod njezinu suknju gdje je njezina guza kao jastuče spremno da zaustavi klip, a usmine vlažne i nježne, i on lagano gurne malo lubrikanta okolo naokolo, kombinirajući pokrete u smjeru kazaljke na satu s pokretima obrnutim od smjera kazaljke na satu i miksajući u sve to malo pokreta kao broj 8 sve dok Georgie ne krene ševiti zrak s takvim sladostrasnim užitkom bacakajući noge okolo. Tada, Bobby počinje tapkajući tražiti po tepihu Gospodina Kondoma, šaljući pet ili šest raznobojnih Durexa u let zrakom, i muči se s otvaranjem paketića sve dok Georgie ne preuzme Gospodina Kondoma i omota ga niz tijelo Gospodina Penisa te mu pomogne da ga uvede u Gospođu Vaginu." 

Ova ljepota samo može značiti da nam je došlo ono vrijeme u godini kad uživamo u pasusima nominiranima za nagradu Bad Sex in Fiction koju dodjeljuje Literary Review. Navedeni odjeljak romana Ten Storey Love Song Richarda Milwarda bio je vrhunac prošlogodišnje nagrade, dok je ove godine nagrada za najgori prikaz seksa, možda pomalo iznenađujuće, pripala Rowanu Somervilleu za roman The Shape of Her. Možda iznenađujuće, no svakako ne i nezasluženo, budući da je riječ o romanu kojeg je nakon što je objavljen Guardian opisao kao roman koja ima po jednu penetraciju na svakoj stranici. Naime, žiri mu je nagradu dodijelio zbog seksi partija u ovom romanu, priči o memoriji i žudnji smještenoj na jednom grčkom otoku. Somerville, prema žiriju, odlično koristi životinjske poredbe, a kao dobar primjer navode  onaj u kojem autor ukrućenu bradavicu protagonistice opisuje "uzbibane poput njuške prekrasne noćne životinjice, koja njuška u noćnoj kmici", a seksualne položaje uspoređuje s kojekakvim morskim životinjama pa se tako ista ta djevojka "okrenula na trbuh poput ribe koja se praćaka". Kad se pipkaju likovi imaju "prste toliko nježne da bi mogle držati sitnog ptića". No, sve je najviše ushitila ova rečenica, "Poput lepidopterista koji naskakuje na previše debelokožnog kukca s previše tupom iglom zašarafio se u nju."

Za razliku od nekih autora koji se dure kad osvoje nagradu, Somerville je bio zadovoljan činjenicom da je postao laureatom ove ugledne nagrade koju su od 1993. godine, kad je pokrenuta, osvajali poznati pisci poput Sebastiana Faulksa, Toma Wolfea, Normana Mailera, a da ne spominjemo legendu nagrade Johna Updikea, koji je zbog svojih opisa dobio nagradu za životno djelo 2008. godine. Laureat, Englez koji živi i radi u Irskoj, na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada rekao je kako "ništa nije više englesko od lošeg seksa".

Somerville je pobijedio favorizirane Jonathana Franzena, Christosa Tsiolkasa, Annabel Lyon, Alastaira Campbella i Adama Rossa, čiji je roman Mr Peanut bio možda i glavni favorit, što i ne čudi uz ovakve intrigantne pasuse:

"Voli me! vrisnula je dok je kmečala u plamenu žudnje. Oh Ward, voli me sad! On je iskočio iz donjeg dijela pidžame poput akrobata iz Cirque du Soleila. No, kad je krenuo maknuti joj gaćice zaječala je 'ostavi ih!' što ga je još više napalilo. Zario je svoje lice u Hanninu vaginu poput izgubljenog putnika koji je pronašao vodu u pustinji. Osjećao je da je nabrekao poput palice za baseball, ubrzo eksplodiravši. Hannah! zajecao je, 'Volim te. Molim te, učinit ću sve što želiš. Bit ću bolji. Samo mi reci što želiš.' 'O, Ward' promrmljala je nježno. 'Još uvijek ne razumiješ. Pričekala je da se otkotrlja s njenog mekog tijela.

No, za kraj vratimo se pobjedniku Rowanu Somervilleu i pobjedničkim pasusima romana The Shape of Her.

"Uhvatio je njezin ritam, privlačenje i otpuštanje, njihanje i kršenje, napinjanje kroz njegove prste sa svakim udarom, poput vidre kroz blato. Ona je ispuštala čitav dijapazon zvukova, od kreštanja do kmečanja, uporni, gotovo očajni urlici dopirali su iz njezina grla. Otkopčao je njezinu košulju i raširio je tako da su se pojavile njezine grudi, a bradavice iskočile uzbibane poput njuške prekrasne noćne životinjice, koja njuška u noćnoj kmici. Usrkao ih je među svoje usne i počeo sisati sol s njih. Zakvačio je svoje prste u ljubavne drškice njenih kukova, zahvatio elastiku njezinog donjeg rublja i počeo povlačiti dolje. Čvor na njezinim pamučnim hlačicama držao se dok su se niti razletile po njezinom stražnjem dijelu. Otrgnula se iz njegova zagrljaja. 'Želim ti ga pušiti', rekla je, spuštajući se… Spustila je njegove hlače i donje rublje  i uhvatila ga prstima dovoljno nježnim da drže najnježnijeg ptića. Dok je osjećao kako ga njezina usta okružuju, mučao je, dok mu se razočaranje topilo kao led u vreloj kaši.

Gol od struka prema dolje, s tankim klinom bljedila od nekoliko sati sunca, sa sjenovitim trakama od svjetla svijeća; trokut stidnih dlačica, svijetlih, tanki tamni snop, poput pustinjske vegetacije koja prati podzemnu rijeku. Stavio je ruku na konkavnu površinu njezinog trbuščića, ostavivši dva prsta da se odmaraju u pupčanoj udubini. Sišao je dodirujući napetu kožu njezinog struka vršcima prstiju. Dosegao je njezine dlačice i mišići njezinog trbuha su se napeli dok se naslanjala na svoje laktove. Poduprla se njegovom rukom i privukla ga u ugušujući poljubac. Pustila je njegovu kosu iz svojih prstiju i okrenula na trbuh poput ribe koja se praćaka, njezini pokreti toliko grubi da se njegova brada odbila od njezine glave. Ščepao je njezine bokove, odgurnuo je i zatim munjevito privukao. Sve brže i brže sa sve više i više moći i snage. Gurao joj je lice u jastuk dok ju je sve jače i brže munuo i svakim naletom sve više grčio, roktao i pjenio. Vlažni dodir njezine utrobe koji ga je stiskao, pogled na njezinu otvorenost, koja se nategnula oko njegova uda, pukotina njezina ženskog tijela, izvukla je klimaks iz njegova tijela završnim ubodom. Poput lepidopterista koji naskakuje na previše debelokožnog kukca s pre tupom iglom zašarafio se u nju
."

(preneseno sa www.booksa.hr)