SLUČAJ "SEJDIĆ i FINCI": Ustavne promjene najveći problem

d.t.

Fondacija Konrad Adenauer u saradnji s Vijećem Evrope danas je u Sarajevu organizirala konferenciju "Kako implementirati presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci"?"

Cilj ove konferencije jeste da se predstavnicima parlamentarnih stranka pruži mogućnost izlaganja njihovih političkih stavova o ovoj problematici te da se putem diskusije sagleda mogućnost približavanja stavova da bi se navedena odluka što prije implementirala.

Međutim, čitavu konferenciju je zasenila zajednička konferencija za novinare gde su predstavnici političkih partija iskoristili priliku da govore o nekim drugim temama, a najmanje o implementaciji presude. Naime, predstavnici stranaka iz Federacije i RS nisu uspele da se slože oko pitanja sprovođenja Ustavnih reformi, odnosno pitanja implementacije same presude. Jedina stvar oko koje su se svi složili je zajednički ručak, što je Božo Ljubić i rekao u šali.

-BiH se ne može oglušiti o ovu presudu iz najmanje tri razloga. Prvo, to je naša obaveza prema Ustavu BiH, drugo to je naša obaveza prema Vijeću Evrope i naravno obaveza temeljena na stabilizaciji I pridruživanju Evropskoj uniji -kazao je Božo Ljubić.

Ono što se takođe moglo čuti, jeste da nije pitanje da li implementirati presudu, već kako. Stranke iz Federacije su se složile da ovu presudu treba iskoristiti kao povod za sveobuhvatnu reformu Ustava BiH I na taj način BiH učiniti pravilnijom i pravednijom.

Sulejman Tihić je naglasio da ova presuda predstavlja vrh ledenog brega mnogih diskriminacija u BiH.

-Ove diskriminacije osim što postoje u formalnom, postoje i u praktičnom smislu. Mi nemamo predstavnike nacionalnih manjina kao rukovodioca Agenicija, ni državnih ni entitetskih, osim jednoig slučaja koji ja znam- kazao je Tihić.

Po rečima Mladena Bosića većina stranaka iz RS-a ima spremnost da reši ovo pitanje već sutra.

-Ukoliko neko misli da će neko na osnovu ove presude ući u temeljnu promjenu Dejtonskog sporazuma, mislim da će napraviti situaciju koja će zakočiti dalje napredovanje i imaćemo situaciju kao i protekle četiri godine. Dakle, situaciju nepomjeranja i situaciju političke krize -naglasio je Bosić.

O suprotnim stavovima političkih partija iz FBiH i RS-a govorila je i Dušanka Majkić koja je kazala da se ova presuda do sada mogla sprovesti, ali nije bilo političke volje.

-Za SNSD nema otvaranja paketa Ustavnih promijena. Za nas znači implementacija presude u slučaju “Sejdić I Finci” i tačka. Treba riješiti pitanje kako implementirati presudu, ali i kako rešiti pitanje sukoba koji se dešava na liniji različitosti između konstitutivnih naroda i manjina- kazala je Majkić.

Majkićeva je dodala da je neosporivo da treba rešiti pitanje presude, ali je dodala da ako se krene u promenu Ustava u kompletu, neće se ništa uraditi.

Konferencija je bila završena činjenicom da nije bilo zajedničkog stava, ali i stroge poruke stranaka iz RS-a da, što se njih tiče, neće biti “diranja” u Ustavne promene, jer, kako je i naglasila Dušanka Majkić, to RS-u ne odgovara.

 

(zurnal.info)