PRAZNIK U KISELJAKU: Roditelji slave a djeca rade

s.m.

Domar dvaju osnovnih škola u Brestovskom pod jednim jako starim i dotrajalim krovom nije radio za Dan državnosti ali je došao naložiti vatru učenicima koji školu pohađaju po hrvatskom planu te potom otišao kući. Domara plaća škola u kojoj su Bošnjaci većina, gdje se 25. novembar slavio pa ni on ni učenici nisu radili taj četvrtak. Druga škola, sa učenicima čiji su roditelji Hrvati, dijeli ulaz i školsko igralište ali ne i praznike.

Većina roditelja bila je bijesna kada su čuli da će imati slobodan dan a njihova djeca morati u školu. Jedan od čitalaca Žurnala kaže da mu nije jasna ova odluka niti ko ju je donio. Direktorica osnovne škole Kiseljak Vitka Grgić tvrdi da je od Ministarstva obrazovanja Srednjobosanskog kantona dobila depešu u kojoj piše da škole radni dan prilagode kalendaru nastave. Iz osnovne škole Kiseljak 1 u Brestovskom, one sa bosanskim nastavnim planom, su nam potvrdili da nisu dobili nikakvu depešu te da u zvaničnom kalendaru, kojeg pravi ministarstvo, uredno piše da je 25. novembar praznik. Kantonalno ministarstvo i njena ministrica Greta Kuna odlučili su ne pričati sa novinarima Žurnala o ovoj temi pa je postojanje depeše ostalo u magli. A u magli je ostala i odluka Grgićeve, koja nije željela dalje razgovarati, da njeni učenici taj dan idu u školu iako je u kalendaru pisalo da je državni praznik.

osbrestovskoOdgovornost za propust bez sumnje pripada ministrici – ili je zaista naredila samo školama po hrvatskom planu da rade ili je prećutila činjenicu da “hrvatske” škole u Kiseljaku ne poštuju Dan državnosti.

Antun Milos, direktor škole Brestovsko, danima nas je ubjeđivao da će baš sutra imati vremena za razgovor o Danu državnosti u njegovoj školi ali je cijelu jednu sedmicu pronalazio važnije obaveze.

Čini se da je ipak do nas jer smo mislili da su djeca najvažnija.

U UNICEF-ovom istraživanju iz prošle godine većina učenika ovih škola je izjavila da je osjetila diskriminaciju u školi, uglavnom na nacionalnoj osnovi. Uz to, ove su škole među najlošije opremljenim školama u državi. Brestovsko je možda najbolji primjer sistematskom razdvajanja i stvaranja antagonizma među učenicima. Politička prepucavanja direktora i ministara na račun učenika može samo pogoršati stvari.

(zurnal.info)