KRAH PENZIONOG FONDA RS: U martu drastično smanjenje penzija

ljiljana kovačević

Republici Srpskoj slijedi finansijski kolaps i u skorije vrijeme, najkasnije između marta i maja sledeće godine, mogu se očekivati veliki problemi u isplati penzija, kao i njihovo drastično smanjenje

- Fond Penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske nije pred krahom niti je moguće da bude, jer niko ozbiljan ne bi se poigrao sa sudbinama 218 hiljada ljudi, koji su korisnici Fonda, tačno prije godinu samouvjereno je zborio direktor Fonda Zoran Mastilo. Sudbinom i životima penzionera u RS upravo se poigrao narečeni, koji je ovu instituciju uvukao u dubiozu od 250 miliona maraka. Stoga je sasvim realno da u dogledno vrijeme, najkasnije u aprilu, neće biti novca za redovnu isplatu mirovina.

LOGIČAN FINANSIJSKI KOLAPS

Vlastoljubivi, a nadasve bolesno ambiciozni Mastilo toliko je zadužio Fond PIO da mu više ne može pomoći ni Vlada koja svakog mjeseca, osim redovnih tranši iz budžeta od 16 miliona maraka, Fondu (kršeći zakone) sa “escro” računa prebacuje dodatna sredstva i tako kupuje socijalni mir.

Prema saznanjima “Žurnala”, Vlada RS na “escro” računu ima još svega 200 miliona evra od prodaje Telekoma Srpske, a ekonomski analitičari smatraju da je taj novac agnažovan u raznim projektima, što praktično znači da je potrošen. “Republici Srpskoj slijedi finansijski kolaps i u skorije vrijeme, najkasnije između marta i maja sledeće godine, mogu se očekivati veliki problemi u isplati penzija, kao i njihovo drastično smanjenje”, kažu ekonomski analitičari.

Prema njihovim riječima, aktuelna vlast prethodnih godina nije učinila ništa da reformiše tradicionalni sistem penzijskog osiguranja, koji se sada nalazi pred potpunim krahom. Priznaje to i sama Vlada, koja je u informaciji o stanju u penzijsko-invalidskom osigiranju navela da je postojeći sistem neodrživ i da će morati da iz budžeta finansira deficit Fonda PIO. A on iznosi cijelih 250 miliona maraka!!! Fondu ne pomaže ni to što je Vlada početkom prošlog mjeseca dala saglasnost na dodatno zaduženje ove institucije za 40 miliona maraka, navodno za osiguranje njegove likvidnosti u sledećoj godini, da bi samo par dana kasnije Fondu prebacila još 11 miliona maraka potrebnih za isplatu oktobraskih penzija. Javna je tajna da se deficit u Fondu PIO pokriva podizanjem kratkoročnih kredita kod komercijalnih banaka, a poznato je da je za šest mjeseci ove godine Fond bankama isplatio preko milion maraka ili više od 3100 prosječnih penzija na ime kamata za kredite.

ORDEN ZA UNIŠTAVANJE PENZIONERA

U kakvoj finansijskoj agoniji se nalazi Fond PIO RS pokazuje i reakcija njegovog direktora na presudu banjalučkog Višeg privrednog suda, prema kojoj Fond sa zateznim kamatama i troškovima treba da isplati Poštanskoj štedionici 3. 771. 022 KM, jer je svojevremeno jednostrano raskinuo ugovor o isplati penzija putem ove ustanove. Mastilo je histerično poručio da ne priznaje ovakvu sudsku odluku (priznaje samo sud svoje partije), zaklinjući se svim i svačim da njegova ruka neće potpisati nalog kojim će se isplatiti novac Poštanskoj štedionici. Vapio je i u pomoć prizivao Vladu RS, tražeći i od nje da odbaci sudsku presudu, ali ga je dočekao hladan tuš- iz Vlade su poručili da se odluke suda nikada ne komentarišu i da su obavezujuće. Mastilu šamar, Fond u sve dubljem blatu, pa je iz Vlade najavljeno da će se krenuti u dodatno rezanje penzija, prije svega onim korisnicima koji su nosioci određenih privilegovanih prava, odnosno boračkoj populaciji i ratnim vojnim invalidima. Da bi se koliko –toliko ograničio broj penzionera u odnosu na broj radnika (sada je taj omjer jedan naprema jedan) u Vladi planiraju produženje starosne dobi ili radnog vijeka za odlazak u penziju.

Još je neizvjesno kada će se desiti reforma penzijsko-invalidskog sistema u RS i kakva će ona biti. Do tada, penzioneri će biti prepušteni na milost i nemilost Zoranu Mastilu, koga je, valjda zbog gubitaka Fonda od 250 miliona maraka, bivši predsjednik RS Rajko Kuzmanović odlikovao ordenom Njegoša trećeg reda.

(zurnal.info)