BLAGDANSKE RADOSTI U TEŠNJU: Sveti Nikola protjeran iz škola

To što paketiće djeci dijeli osoba obučena u odjeću Svetog Nikole bilo je dovoljno da školski odbori i vijeća roditelja nekih škola u općini Tešanj zabrane dodjelu poklona mališanima

Akcija njemačke humanitarne organizacije Malteser tokom koje se povodom praznika Svetog Nikole dijele paketići djeci u nekoliko gradova u BiH, u Tešnju već godinama izaziva podijeljena mišljenja. Činjenica da paketiće djeci dijeli osoba obučena u odjeću Svetog Nikole bila je dovoljna da školski odbori i vijeća roditelja nekih škola u općini Tešanj zabrane dodjelu poklona mališanima. Jedna od škola u kojima ove godine nije bilo dodjele je OŠ Huso Hodžić. Direktor škole Hasan Dolamić objasnio nam je kako paketići mogu biti primljeni, ali “bez bilo kakvih vjerskih obilježja”:

- Oni dođu u odori svetog Nikole, snimaju ulaz u školu i dodjelu i njima je to način da u svojoj zemlji pokažu kako nešto rade kod nas. A zamislite, naprimjer, da jedan efendija odavde ode u hrvatsku sredinu, sa ahmedijom i tamo dijeli paketiće. Mislite da bi to bilo dozvoljeno? S obzirom da se u našoj školi radi o muslimanskoj većini, jer imamo dva učenika srpske nacionalnosti i jednog učenika Hrvata, smatrali smo da nam takva dodjela ne treba jer ta vjerska obilježja nisu prikladna.

Pojašnjavajući na kakva vjerska obilježja misli i kakav je kostim Svetog Nikole, dodaje da je riječ o “kapi, velikom štitu, kao i mantilu na kome ima šara”.

Važno je napomenuti da njemački humanitarci prilikom podjele paketića ne izvode nikakav program s vjerskim obilježjima, niti uče djecu postulatima druge vjere. O tome svjedoče i u školi 1. mart u Jelahu, gdje su paketići podijeljeni:

-Nema nikakvog vjerskog programa, naprotiv, naši učenici su izveli program za njih. Dođe Werner (direktor organizacije Werner Klasner, op. aut.) obučen u kostim svetog Nikole, sjedne na stolicu, u pozadini piše Djeca za djecu, i podijeli djeci paketiće, i to je to. Mi smo išli na Vijeće roditelja i školski odbor, i svi smo se jednoglasno složili da želimo da naša djeca prime darove – kaže direktor škole Azem Unkić.


Paketići pod posebnim uslovima


Problemi sa podjelom paketića u odori svetog Nikole datiraju godinama unatrag. Zanimljivo je kako je zbog uzavrelih strasti još 2007. godine Općina Tešanj uputila dopis organizaciji Malteser u kojoj je navela da se vjerska obilježja moraju odvojiti od dodjele paketića. Na insistiranje vijećnika iz Stranke demokratske akcije tada je u Općinskom vijeću i pokrenuto to pitanje. Ove godine Općina je uputila dopis školama da se same izjasne žele li ili ne primati paketiće, te da se nakon odluke obrate donatoru.

 

Jedna od škola u kojoj nije bilo podjele je i OŠ Džemal Bijedić, čiji direktor Izudin Karaman prvo kaže da im paketiće niko nije ni nudio. Ipak, nakon pitanja da li je dobio općinski poziv da se opredijeli za ili protiv, odgovara:

- Ne znam, ne bih sam odlučio. Svaki poklon je dobrodošao, ali ta dobrodošlica ima određene uslove.

Na pitanje da li to znači da ipak nisu željeli dozvoliti podjelu u kostimu Svetog Nikole, kaže:

- Mi sad premećemo iz šupljeg u prazno.

Ista fraza mogla bi se primijeniti na školski odbor i vijeće roditelja OŠ Mustafa Mulić u Šijama, općina Telić. U ovoj se školi sastaju tek za dva dana, 9. decembra, kako bi odlučili da li će dozvoliti podjelu koja se trebala održati tri dana ranije:

- Nismo se izjasnili – kratka je direktorica škole Jasminka Hafizović, a na insistiranje o razlogu, kaže:
- Joj, vi baš ko' pravi novinar.

Paketići nisu podijeljeni ni u školi Rešad Kadić, ali direktorica Bernadeta Galijašević kaže da je to zbog toga što su se prekasno opredijelili da žele, kada su liste već bile sačinjene.

Nisu se izjašnjavali ni u školi 9. septembar u Medakovu, općina Tešanj:

Od općine smo dobili dopis da se oni neće izjašnjavati u naše ime, već to prepuštaju nama – kaže direktor škole Zahid Ibrahimkadić – škola se nije izjašnjavala jer joj niko nije ni nudio paketiće.

I ovu školu pohađaju tri učenika koja nisu islamske vjeroispovijesti.


Ima li efendije u Posušju?


U Općinskom vijeću Općine Tešanj vijećnici imaju različite stavove, u zavisnosti od stranačke pripadnosti. Vijećnici iz SDA još prije nekoliko godina su smatrali kako na ovaj način dolazi do zloupotrebe škole, te da se djeca “kroz Svetog Nikolu pokrštavaju i zloupotrebljavaju”, kaže jedan od sagovornika Žurnala. Trenutni načelnik Fuad Šišić iz SDA tražio je od vijećnika da se izjasne o tome treba li dozvoliti podjelu, ali su vijećnici odbili:

- Smatrali smo da nije na nama da se izjašnjavamo o tome, moglo bi ispasti da smo protiv islama - kaže vijećnik SDP-a u Općini Tešanj Senad Subašić: Sada iza svega stoji načelnik ili Islamska zajednica. 

Općinsko pismo školama da se opredijele bilo je indirektna vrsta pritiska, smatraju neki vijećnici:

- E sad ovi koji nisu prihvatili ne moraju više da se plaše sankcija, sad se lakše diše.

Jedan od onih koji smatraju da Malteser ne bi trebao dijeliti paketići u odori Svetog Nikole je i Esmir Bašić, član školskog odbora iz reda roditelja u Kaloševiću, prošlih godina aktivan u vođenju kampanje protiv podjele. U prošlogodišnjem članku iznio je stavove koje potvrđuje i u ovom razgovoru za Žurnal:

- U školi Kalošević jednoj od onih gdje je vršena podjela paketića odora je izazvala reakcije, kako roditelja, tako djece ali i ostalih. Roditelji su reagovali jer znaju šta to znači, drugi ,djeca, jer nisu naviknuti. Svi se pitaju: “Zašto baš ta odora,? Zar nije moglo bez nje?“ Brojne ostale komentare teško je pobrojati, ali imaju itekako smisla. Da bi se razumjela opravdanost reakcije ilustrativno svima može pomoći sljedeći primjer. Zamislite da humanitarna organizacija iz Egipta dođe u Bosnu i Hercegovinu, povodom Nove Hidžretske godine dijeli paketiće u Posušju, podjelu paketića vrši osoblje u odori sa turbanom ili ahmedijom? Postavlja se ovdje niz pitanja; Da li bi mogli tim povodom dijelit paketiće? Da li bi mogli uopće dobiti dozvolu? Da li bi to moglo uraditi osoblje u spomenutoj odori, uz to još učeći recimo ilahije? - pita se, iako u školama u kojoj se održala podjela potvrđuju kako nikakvog pratećeg vjerskog programa nije bilo.

- Kao član Školskog odbora iz reda roditelja, osjećam potrebu da na ovakav način reagujem, prema svima onima koji pri podjeli nisu predvidjeli ovu stvar, da se ujedno ogradim kao član Odbora, ali i da skrenem pažnju da se ubuduće ovakve stvari ne ponavljaju. Jer svima treba biti jasno, kako našim gostima, tako i domaćim organizatorima da smo se mi Bošnjaci opredjelili za integracijske procese, a ne za asimilaciju, prije svih u organizaciji “Maltezeri“ trebali su imati na umu kome dijele paketiće, jer ako se zna da dolaziš u sredinu gdje su dominantno bošnjačka djeca, onda takva odora nema smisla jer izaziva kontraefekat, zatim njihovim domaćinima na općini “Dobrovoljno vatrogasno društvo“ iz Jelaha, treba biti jasno da sve stvari nemaju cijenu, posebno ne one iz područja svetosti, pa kao takve se ne mogu relativizirati! Prozivam i sve ostale koji su imali mogućnosti a nisu reagovali na nešto što se može okarakterisati kao vid indoktrinacije djece, kao provokacija ili pak nerazumijevanje – stoji u tekstu.

Na pitanje zašto misli da bi predstavljanje druge kulture ili vjere djeci bilo indoktriniranje ili provokacija, pravi razliku između predstavljanja i, opet navodi, nerazumijevanja. Inače, Esmir Bašić je direktor Opšte biblioteke u Tešnju.

Vratimo se primjeru škole u kojoj su paketići podijeljeni – jedna od njih je škola 1. mart u Jelahu. Kako u svom tekstu Esmir Bašić navodi da djeca budu zbunjena pojavom svetog Nikole, te da se pitaju zašto baš ta odora, zašto nije moglo bez nje, pitali smo direktora ove škole Azema Unkića kako se djeca ponašaju:

- Djeca budu zadovoljna, sretna i jedva čekaju da dobiju paketiće. Iako je ove godine planirana podjela učenicima od prvog do petog razreda, darove su dobili i učenici šestog razreda, zbog čega smo bili sretni i mi i oni.

U općini Tešanj paketići nisu podijeljeni u pet osnovnih škola. Dobrodošlicu Svetom Nikoli iskazali su u samo tri škole.


(zurnal.info)