ULICA ILI SPAS: Gdje će završiti romske djevojčice deportovane iz Francuske u BiH

nermina šunj

Svaka je djevojčica dnevno morala ukrasti oko 300 eura a u suprotnom bi bila izložena mučenju, batinama, gašenju cigareta po tijelu pa i brutalnom silovanju

Brojna udruženja, institucije i ini"zabrinuti" za romsku populaciju u BiH dobili su veoma važan test. Francuske vlasti su, naime, u BIH deportovale djevojčice uhapšene nedavno u akciji razbijanja lanca džeparoša u Francuskoj. Kako se milioni maraka u BiH troše pod egidom brige za romsku populaciju bit će zanimljivo vidjeti: hoće li se oni dušebrižnici koje spomenusmo na početku teksta i praktično dokazati te zaista pobrinuti da ove djevojčice napokon sklone sa ulice i iščupaju iz ralja kriminalaca.

SKLANJANJE S ULICE

Francuska Agencija za imigracije i integracije, kako saznajemo, deportovala je u BiH djevojčice privedene nedavno u Francuskoj, u akciji razbijanja organiziranog lanca djece - džeparoša iz Bosne i Hercegovine. Djevojčice su avionom stigle na tuzlanski aerodrom a potom prebačene na sigurno utočište. Informacija nam je potvrđena u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a nakon hitne akcije naše ambasade u Francuskoj, odnosno francuske Agencije za imigracije i integracije, daljnju brigu o djevojčicama u našoj zemlji, preuzimaju u Ministarstvu sigurnosti BiH.

U Ministarstvu sigurnosti BiH, međutim, bez odobrenja ministra Sadika Ahmetovića (koji će služeno biti odsutan narednih sedam dana) niko ne može davati informacije o ovom slučaju. Postoje pretpostavke da će djevojčice biti smještene u neke od ustanova u BiH predviđene za brigu i rehabilitaciju maloljetnih delinkvenata. Za sada niko ne želi davati informacije o tome.

U svakom slučaju, domaće vlasti ali i brojna nevladina udruženja imaju priliku testirati svoju istinsku spremnost da se romska djeca sklone s ulice i spasu iz ralja kriminalaca koji ih zloupotrebljavaju.

Podsjetimo, kada je prije petnaestak dana francuska policija izvela spektakularnu akciju hapšenja organizatora kriminalne mreže, pariški tužilac Jean Claude Marin, ocijenio je kako je riječ o najvećoj i najbolje organiziranoj mreži te vrste ikada otkrivenoj u njihovoj zemlji.

300 EURA DNEVNO

Vjeruje se kako su djevojčice na ulicama a posebno u pariškom metrou ili mjestima na kojima se okupljaju turisti, za nekoliko godina ukrale oko 5 miliona eura! Krale su novčanike, dragocjenosti a u strahu da će ih "šefovi" kazniti ako ne donesu novac, otimale su torbe od prolaznika. Svaka je djevojčica dnevno morala ukrasti oko 300 eura a u suprotnom bi bila izložena mučenju, batinama, gašenju cigareta po tijelu pa i brutalnom silovanju. Vođa organizovane mreže, čije ime policija nije objavila, 58-godišnji je muškarac iz Bosne i Hercegovine. Policija ga je u Italiji uhapsila skupa sa dvojicom njegovih sinova. Smatraju se glavnim organizatorima mreže džeparoša u Francuskoj a ukradeni novac su koristili za kupovinu luksuznih kuća i automobila u Italiji gdje su boravili.

Djevojčice iz Bosne i Hercegovine su najprije vodili u tu zemlju, na "obuku" da bi ih potom prebacivali u Francusku. Tokom dvogodišnje istrage francuske policije o mreži djece džeparoša, navodno je ispitano oko 300 djevojčica. Većina ih je, prema tvrdnjama tamošnjih tužilaca, kazala kako se prezivaju Hamidović. Neke od njih čak nisu ni znale kako se prezivaju. Neke su djevojčice roditelji u BiH navodno prodali Hamidovićima a vjeruje se kako su pojedina djeca završavala na francuskim ulicama a da njihovi roditelji nisu ni znali za to.

 

GDJE ĆE DJECA BITI SMJEŠTENA: U Euro Rom ne znaju za deportaciju djevojčica

 

U tuzlanskom Udruženju građana Euro Rom, iako je prva destinacija deportovanih djevojčica upravo Tuzla, nemaju informacija o njihovom dolasku. U ovom udruženju nemaju čak ni pretpostavki gdje bi djevojčice mogle da budu smještene. Iako je malo vjerovatno da će eventualna rehabilitacija djevojčica biti u jednom od tuzlanskih centara za smještaj djece, kontaktirali smo ipak i tamošnji Centar za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja. U Centru, međutim, kažu da ne znaju ništa o tom slučaju te da bi, ukoliko su i postojali planovi da se djeca bar i privremeno smjeste kod njih, vjerovatno već odavno bili obaviješteni o tome.

(zurnal.info)