LJUBAV I MRŽNJA: Kako su se sadašnji koalicioni ljubavnici vrijeđali u predizbornoj kampanji

Desetog januara održaće se sastanak na kojem će kao politički partneri razgovarati predstavnici SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Stranke za BiH i SBBBiH. Za istim stolom u parlamentu sjedit će, dakle, “nudiguzi i potopnici”, “bolesnici i ubice Srba”, “kreteni”, “gubitnici”, “lopovi”, “rasipnici”, oni koji na sebi nose “pederasta odijela”, “izdajice”, “rascjepitelji”, kako su sami sebe čašćavali u predizbornoj kampanji

Za 10. januar zakazan je sastanak političkih partija na kojem će biti razgovora o konstituisanju vlasti u BiH. S obzirom da SDP neće prisustvovati sastanku, a iz SDA još uvijek nema zvaničnog stava, sigurno je da će kao politički partneri razgovarati predstavnici SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Stranke za BiH i SBBBiH. Za istim stolom u parlamentu sjedit će, dakle, “nudiguzi i potopnici”, “bolesnici i ubice Srba”, “kreteni”, “gubitnici”, “lopovi”, “rasipnici”, oni koji na sebi nose “pederasta odijela”, “izdajice”, “rascjepitelji”... Da ne bi bilo zabune, na taj način nije ih etiketirao magazin Žurnal već – jedni druge. Bez obzira što se danas uglađeno nazivaju nosiocima prihvatljivih političkih ideja, nemoguće je zaboraviti njihove verbalne ratove tokom predizborne kampanje ali i mjesecima ranije. Uvrede su pljuštale na razini privatnih animoziteta ali i na razini međustranačkih razmimoilaženja. Mnogi su tada tvrdili kako sa oponentima nemaju nikakve zajedničke političke ideje te kako ne mogu zamisliti međusobno koaliranje. Ipak, kada su vlast i moć u pitanju, nudiguzi postaju partneri, lopovi mudri političari a blizanac zla se, čak i zvuči poput kakvog svemoćnog animiranog lika, transformiše u poželjnog političkog saradnika.

SNSD vs. SDS: Kurve i kerovi

Milorad Dodik je na prethodnom sastanku krajem decembra izjavio kako je spreman ući u vlast sa SDS-om, te kako im niko neće “nametati kakva BiH treba biti”. Prisjetit ćemo se za trenutak odlomaka iz jednog od mnogih blogova Rajka Vasića, u kojem se dotiče opozicije, dakle, direktno i SDS-a. Politika SNSD-a tada je bila na čvrstom stajalištu kako se SDS više nikada neće vratitit u vlast, jer bi to značilo katastrofu.

- Dakle, kakav je politički i ljudski karakter aktera opozicije. To je karakter izdajica, izlaznika, rascjepitelja i izgnanika. (…) Politički karakter tog opozicionog konglomerata je u skladu sa onom krilaticom neliječenih alkoholičara: Jebeš karakter koji nije labilan. Dabome, u politici je i to razumljivo, podnošljivo i svarljivo.
Ali u maloj politici. Politici malih dometa. Politici niskog intenziteta i malog rizika. U politici niskih zahtjeva. Takvi nikada ne mogu pobijediti regularno. Osim u incidentuoznim eksterno dirigovanim situacijama. I ako je društvo politički zdravo, refleksno i svjesno svog dugoročnog opredjeljenja, političkog stava i izbora.
Ako, pak, pobijede na način neke jogurt revolucije, čaušesku sindroma, sadam sadake, solidarnosti, narandžaste revolucije ili otpora, predstavljenih kao demokratizovane akcije za promjene i borbu protiv korupcije i kriminala i slično, sudbina društva, države i nacije je zapečaćena.
Takvom društvu se više nikada neće dopustiti povratak na scenu karakternih političkih aktera. Epizodisti, marginalci i sufleranti postaju vječni. Kao i vještačka demokratija koja će ih iznova, na izborima, razmnožavati. (…) U državnoj i nacionalnoj politici, politički karakter je presudan. U njemu nema mjesta za lične osobine svojstvene kurvama, kerovima i kalkulantima.

SBBBiH vs. SBiH: Blizanci zla i ubice

- Haris Silajdžić prvenstveno misli na interese BiH, kao i ja, izjavio je nedavno lider SBBBiH Fahrudin Radončić i dodao: Što se tiče toga ko će sačinjavati novu većinu, na nedavnom sastanku šest političkih stranaka svi smo iskazali neka dosta bliska gledišta.

Tako je vođa energetske mafije, blizanac zla, krivac za propast velikih kompanija... preko noći postao poželjan sagovornik. Haris Silajdžić, čiju je SBiH Fahrudin Radončić na izbornim skupovima prozivao za teško stanje u BiH, pozivajući na predizbornom skupu u Varešu:

- Zatvor za mafiju, sloboda za ekonomiju! Niko od nas nije toliko stradao da bismo sad ovako živjeli. Ne dozvolite da postanemo Palestinci u vlastitoj državi! Naši invalidi moraju na reviziju svake dvije godine, kao da im je u međuvremenu mogla izrasti noga ili ruka.

Dotakao se tada Radončić i Milorada Dodika i izvjesnih “kretena”, etiketirajući obojicu kao neželjene sagovornike:

- Pitaju nas s kim ćemo u koaliciju! Neću u koaliciju s onima koje Milorad Dodik grli po novinama kao kretene! Koji potpisuju Prud i izdaju vlastite zemlje! Neću!, aludirajući na Sulejmana Tihića, kojeg također poziva na sastanak 10. januara.

Uvrede na račun Harisa Silajdžića iznosio je i njegov brat blizanac zla, kako je pak njega nazvao Avaz, Milorad Dodik: Silajdžić je bolesnik i ubica Srba, izjavio je novinarima 23. septembra: “Ne možete očekivati od Silajdžića, koji je bio dio političkog I vojnog rukovodstva, koji je iseljavao I ubijao Srbe, ljubav. Silajdžić djeluje kao raštimani orkestar koji u Vašingtonu pokušava nešto da dobije na starim emocijama stranaca, priziva Bila Klintona. To što je njegova supruga danas američki državni sekretar ne znači da mi treba da se prepadnemo”, rekao je Milorad Dodik.

Bila je to reakcija na izjavu Harisa Silajdžića u Njujorku kako u BiH "još postoje političke snage koje žele dovršiti projekt Slobodana Miloševića”, a koja se odnosila na politiku SNSD-a.

HDZBiH vs. HDZ 1990: Varalice, lopovi, kradljivci

Bez obzira što je na izborima učestvovala u koaliciji sa HSP-om, HDZ 1990 danas želi graditi vast sa HDZ-om: “Dva HDZ-a su na zadnjoj liniji obrane političkog subjektiviteta hrvatskog naroda, njegovog prava da bira svoje predstavnike i da sačuva svoju konstitutivnost i suverenost” – izjavio je na sastanku šest stranaka predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić. Zaboravivši izgleda da je samo tri mjeseca ranije iz njegove stranke izašlo saopštenje u kojem se kaže kako je HDZ pokreo hrvatski narod, izdao njegove interese, te kako više nikada neće imati takvu priliku. A priliku za reprizu pruža im, između ostalih, i sam Ljubić. Iz Ureda za informiranje HDZ-a 1990 tada je izašlo saopćenje upućeno HDZ-u BiH:

- Najvažnija je stvar da je čovjeku savjest čista. Kad je čovjek ispravan, kad postupa u skladu s ljudskim i moralnim zakonima, onda mu ništa ne smeta, nikakve ga riječi ili crteži ne mogu uznemiriti ili pokolebati. A zašto? Zato što zna da nije kriv. Stoga vama svima u HDZ-u BiH na čelu s Draganom Čovićem i njegovim satelitima, toplo i prijateljski poručujemo: Opustite se! Znate, a sigurno zna i hrvatski narod da ste VARALI, OTIMALI, KRALI, IZDAVALI HRVATSKE NACIONALNE INTERESE I MIJENJALI IH ZA SVOJE KAKO BISTE SAMO VI DOBRO ŽIVJELI I IMALI. Kad mislite da ste čisti pred Bogom i narodom, dobro se osjećate u svojoj koži, uživate u životu, lijepo vam je, imate sve blagodati koje običan puk može samo sanjati, što vam onda smetaju, bodu vam oči, bole vas i živciraju tamo neki crteži na kojima riječju i slikom stoji da ste: PREVARILI STUDENTE, OTELI Hercegovina Osiguranje (i još puno drugih), UNIŠTILI „Soko“, UKRALI da biste sebi Matanove dvore sagradili i POTPISALI izdaju hrvatskog naroda olovkom koju su vam dali Hrvati (a više neće sigurno).

Na predizbornom skupu koalicije HDZ 1990 HSP u Stocu 21. septembra rečeno je:

HDZ BiH svakodnevno obmanjuje javnost kako su svi na njihovoj strani. Primjerice: Dragan Čović je u Stocu održao predizborni skup, a prije toga se sastao sa ratnim zapovjednicima i predsjednicima udruga proisteklih iz domovinskog rata. Sa kime se sastajao ako sam ja ovdje sa vama i većina ratnih zapovjednika koje vi svi znate i prepoznavate? Gospodin Čović pljuje braniteljima u lice držeći govor na akademiji u Kosači povodom 19 godina početka otpora srbijanskom agresoru, zaboravljajući da je on još 6 mjeseci poslje organizirao mitinge „pokreta za Jugoslaviju“ i na taj način odobravao agresiju koju je provodila JNA na ove prostore – rekao je pukovnik Božo Pavlović.

(zurnal.info)