BLOGBUSTER BRANE JAKUBOVIĆA: Pionir

Neki dan slušam Bajagin album „Sa druge strane jastuka“ i na pamet mi pade kako prije dvadeset i nešto godina postadoh pionir. U stvari ne sjećam se ni jedne konkretne slike ili događaja osim činjenice da me je stari poslije svečanosti odveo u knjižaru i kupio mi dvije kasete. Jedan je bila gore pomenuti Bajagin album, a druga je bila „Soldatski bal“ od Plavog orkestra. I danas kada čijem bilo koju stvar sa ova dva albuma sjetim se plave kapice i crvene marame.

pioniri

Osim one standardne fotografije koju sam dobio na izlazu poslije trenutka u kojem sam svečano obećao da ću:“ marljivo učiti i raditi ...“ i sve ostalo, nemam nikakav trag tog događaja. Da je tad stari imao kakvu kameru da to snimi bilo bi sigurno zanimljivo pogledati taj snimak.

Još zanimljivije bi bilo pogledati snimak na kojem se vidi kako, recimo Milorad Dodik ili Dragan Čović daju pionirsku zakletvu. Evo, neka u ovom konkretnom slučaju bude već omiljeni Miloradov lik.

Stoji mladi Mile u trećem redu negdje u sredini i sav nervozan pokušava da se skoncentriše na svečanost i zakletvu koja slijedi, dok ga njegov stari iz publike snima kamerom i dodatno mu nabija nervozu. Poslije himne koju je intonirao mješoviti školski hor kadar malo nespretno prelazi na scenu, jer Miletov stari snima iz ruke a ostali roditelji se naguravaju u želji da vide svoje pionire. Na scenu konačno izlazi direktor i počinje da čita :

„Danas kada postajem pionir...“

„DANAS KADA POSTAJEM PIONIR“, ponavljaju djeca iz sveg glasa.

„...dajem časnu pionirsku riječ...“

„DAJEM ČASNU PIONIRSKU RIJEČ“

„... da ću marljivo učiti i raditi...“

I tamo negdje kod: „da ću voljeti našu samoupravnu domovinu “ stari se sjeti da bi trebao unijeti malo malo dinamike u ovaj porodični dokumentarni uradak, promjeniti ovaj grupni kadar i zumirati svog malog. Zum polako približava malog Mileta taman u trenutku kad on sa ostalom djecom izgovara :

„ RAZVIJATI BRATSTVO I JEDINSTVO I IDEJE ZA KOJE SE BORIO DRUG TITO“ , i taman kada je zum uhvatio čitavo dječakovo lice na snimku se vidi i kako mali Mile koji će za nekoliko decenija postati Milorad Dodik sebi u bradu tiho dodaje:

„...'al u kurcu.“

Na traci se vide još dvije minute pionirske svečanosti, a onda se poslije neke smetnje snimak prekida i sada se vidi neka svadba ili neko veselje na kojoj, do pasa golom Miloradu supruga dodaje čistu košulju da se presvuče, valjda se uzvrišto od vruće rakije.

(zurnal.info)