PRVI REZULTATI RADA DŽOMBIĆEVE VLADE: Otkaz čeka 12 hiljada radnika

ljiljana kovačević

Novca na posebnom računu je ostalo jako malo, a potrošene su sve pare zarađene prodajom Telekoma Srpske

Suočena sa najavom socijalnog bunta, pobunom demobilisanih boraca, činjenicom da je akumulirani deficit u Fondu PIO narastao do nevjerovatnih 212 miliona maraka i istinom da para više nema, Vlada Aleksandra Džombića krenula je pogubnim putem - izuzimanjem miliona sa računa posebnih namjena.

KAKO JE NOKAUTIRANA PRIVREDA

U Službenom glasniku RS od 27. januara objavljeno je da je Vlada dan ranije donijela odluku da sa escro računa podigne novih 60 miliona maraka, uz napomenu da se ovi milioni imaju vratiti do kraja godine, što se, naravno, neće desiti. Republika Srpska skoro je do kraja spiskala sumu od 646 miliona evra, koje je dobila za prodaju Telekoma Srpske srbijanskom Telekomu. Taj novac, umjesto u razvojne projekte i pokretanje privrede, potrošen je što na javnu potrošnju, što na zidanje zgradurina, od čega su koristi imali samo najviši nosioci vlasti i njihovi povlašteni privatni preduzetnici.

- To što je Vlada RS povukla novu sumu novca sa escro računa nije ništa iznenađujuće. To se dešava stalno u poslednje četiri godine. Pošto je ovo vlada tzv. kontinuiteta, od nje se ništa bolje nije ni moglo očekivati, kazao je za “Žurnal” banjalučki ekonomista Damir Miljević. On smatra da će poslednja tranša sredstava povučenih sa računa posebnih namjena biti iskorištena za isplatu boračkih naknada i namirenje penzija.

- Pošto Vlada RS nije spremna ni na kakve ozbiljne reforme, to će se dešavati sve dok ima novca na escro računu, kaže Miljević. A novca nema još mnogo, niti će se iz kasice prasice moći uzimati još dugo. “Neće još dugo, najdalje do polovine godine”, smatra Miljević.

Da bi se zaradilo, mora se nešto raditi i proizvoditi, a privredni sektor u Republici Srpskoj je na koljenima. Umjesto da rastereti privredu i pusti je da koliko-toliko diše, Vlada RS je uvela nove mjere, kojim je privreda nokautirana. Stope svih doprinosa u RS su povećane, tako da je zajednička stopa, umjesto ranijih 30,6, sada iynosi 33 odsto. Vlada je ovakav postupak opravdala namjerom da se osigura pokriće deficita u vanbudžetskim fondovima, od kojih samo godišnji deficit Fonda PIO iznosi oko 70 miliona maraka. Vladajuća većina u RS isposlovala je i usvajanje Zakona o porezu na dohodak, po kojima se plate sada operezuju jedinstvenom stopom od 10 posto.
- Za razliku od svih drugih zemalja, i u okruženju i u Evropi, Vlada RS se odlučila da povuče kontramjeru. Sve druge zemlje su poslednjih godina radile sve kako bi olakšale situaciju i privredi i stanovništvu, putem smanjivanja poreza i doprinosa i davanjm kojekakvih olakšica. Vlada RS se odlučila na kontramjeru, a to znači – povećanje poreza i doprinosa, a rezultat toga će biti još gori položaj u privredi, s jedne strane, i prazni fondovi, s druge strane. To je čisti samoubličaki potez, tvrdi Miljević.

Posljedice vladinih mjera su katastrofalne, a glavne žrtve su radnici - s manje uplaćenih doprinosa imat će manju penziju. Sindikat RS ranije je najavljivao da će pred Ustavnim sudom RS zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona doprinosima, jer je “glupost” i zato što je pravno utemeljen. Damir Miljević pojašnjava da uvođenje novih doprinosa i poreza može djelovati dvostruko pogubno.

- S obzirom da zbog ekonomske krize poslodavci nemaju prostora u profitu da nadoknade razlike nastale zbog povećanja poreza i doprinosa, oni će ići na to da nivo bruto plata ostane isti, a da faktički neto plate budu umanjenje. To, opet, ima kontraefekat na planu potrošnje stanovništva, jer ako imate manje platu, manje možete da trošite i upadate u začarni krug. Druga varijanta je da se zadrži isti nivo plata, ali da se smanji broj radnika, naglaša Miljević.

SUNOVRAT JE NEMINOVAN

Prema anketama rađenim u januaru, kaže on, poslodavci u RS u prvoj polovini ove godine namjeravaju da otpuste 12 hiljada radnika, prvenstveno zbog povećanja poreza i doprinosa.

- To će opet izazvati manju potrošnju, veću rupu u javnim fondovima i sunovrat je neminovan, kaže Miljević. Slika crne stvarnosti se upotpunjuje podatkom Saveza sindikata RS da je u prošloj godini bez posla u ovom entitetu ostalo 38 hiljada radnika, a da je broj nezaposlenih prešao 140 hiljada. U međuvremenu, poskupjeli su hljeb, šećer, meso, mlijeko, fiksna telefonija, grijanje, voda..., a običan svijet jedva sastavlja kraj s krajem.

Poteze aktuelne vlade, presipanja iz šupljeg u prazno, Miljević naziva kratkotrajnom gimnastikom, koju će praktikovati sve dok bude +para na escro računu.

- Tako će biti dok bude para, a posle toga ne znam koji će razlog vlast da izmisli da bi opravdala ovakvo stanje, zaključuje Miljević. Za pretpostaviti je da će opravdanje za ekonomski brodolom Republike Srpske pronaći u stranim, ali i unutrašnjim neprijateljima (radnicima, penzionerima, demobilisanim borcima, majkama sa troje i više djece) koji će tražiti da im se isplati ono što im pripada.

(zurnal.info)