NOVA VLAST, PREVARE STARE: Herceg Bosna za čovjeka?

eldin karić

Ako je tačno ono što Izetbegović kaže, a prema nekim informacijama vrlo je blizu istini, sada, na neviđeno, možemo reći kako će ovo biti najgora vlast u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Gora čak i od one ratne, na sve tri strane

Bakir Izetbegović na sesiji Kruga 99 najavljuje kako će nova vlast u Bosni i Hercegovini biti formirana do kraja februara. “Stavovi su se približili i omekšali. To može biti u narednih sedam dana ili naredne tri sedmice. Ali, vrijeme je da se to desi. Ako do toga ne dođe u februaru, stvarno ne znam kad ćemo to riješiti. Mislim da su svi sazreli. Političari iz Banja Luke shvataju da je SDP pobijedio na izborima, da SDP shvata da su dva HDZ-a pobijedila na izborima i da dva HDZ-a shvataju da nisu ekskluzivni predstavnici hrvatskog naroda u BiH, da SDP i HSP imaju barem trećinu poslanika u parlamentima i tako dalje”, kazao je Izetbegović.

UOČITE RAZLIKU

Ako je tačno ovo što Izetbegović kaže, a prema nekim informacijama vrlo je blizu istini, sada, na neviđeno možemo reći kako će ovo biti najgora vlast u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Gora čak i od one ratne, na sve tri strane.

O kojoj NOVOJ vlasti govori Izetbegović? Da je ovo časopis za enigmatiku i razonodu mogli bismo tražiti od vas da uočite razliku, na lijevoj strani bi imali vladajuću koaliciju iz protekle četiri godine (SNSD-HDZ-HDZ1990-SDA-SBiH), a na desnoj ovu novu, kako je naziva Izetbegović (SNSD-HDZ-HDZ1990-SDA-SDP-HSP-NSRZB). Čak i oni najmlađi uočili bi da se Stranka za Bosnu i Hercegovinu transformirala, da ne kažemo promijenila u tri stranke SDP-HSP-NSRZB. Sve ostalo je isto, osim ako unutrašnju deformaciju pojedinih stranka ne doživljavamo kao promjenu.

Ako je tačna Izetbegovićeva najava, dobijamo da su građani na izborima u oktobru 2010. godine tražili da se Stranka za BiH zamijeni sa tri stranke širokog spektra od ultra desnice do krajnje ljevice, a da opoziciju od sada nadalje i ubuduće čine Radončić-Ivanić-Čolak, barem dok dvojicu od njih ne uhapse zbog svega lošeg što se dešava u državi.

KOME, BA, DA SE MI KRIMINALIZIRAMO

Iz perspektive Izetbegovića i njegove stranke ovo je najbolja moguća vlast. Ovakvu postizbornu pobjedu nisu mogli sanjati ni u trenucima svoje najcrnje vladavine, kada su državnu imovinu kroz certifikate razdijelili ratnim profiterima a poslijeratnim tajkunima, Alijinim zatvorskim saborcima i njihovim potomcima.

Koliko je besmislena nova vlast, u kojoj trojac SDP-HSP-NSRZB glume Stranku za BiH, najbolje se može provjeriti na konkretnim slučajevima. Evo uzmimo primjer BH Telekoma, javne firme u privatnom vlasništvu Izetbegovića. Kako će nova vlast provjeriti poslovanje ove firme? Kako nova vlast namjerava provjeriti kako je to marketinška agencija koja ima ekskluzivitet da vodi kampanje jedne od najjačih firmi u državi uspjela da za nekoliko godina od male, nepoznate firme, postane kompanija sa vlastitom zgradom u centru Sarajeva, a direktorica te iste agencije vlasnica luksuznog voznog parka? Kako je moguće da glavni dobavljač oprema bude firma pod kontrolom iste obitelji koja vlada BH Telekomom? Kako nova vlast namjerava provjeriti grantove i sponzorske ugovore istog tog BH Telekoma koji su u najmanju ruku sumnjivi? Da ne govorimo o ulasku istražitelja i finansijske policije u Bosnalijek, Elektroprivredu, Željeznice FBiH, BH Gas...

Ili možda da očekujemo da će policija, SIPA ili neka nepostojeća Agencija za borbu protiv korupcije ući u Eronet, Aluminij, EP HZHB...

Ništa novog u Novoj vlasti nema. Nova su samo neka imena na ministarskim funkcijama, dobićemo neke nove savjetnike, neke još neuhljebljene kadrove. Dakle, sa ove praktične strane, nema tu nikakvih promjena za koje su glasali Bosanci i Hercegovci.

BETONIRANJE HERCEG BOSNE

S političke strane, dakle ove teoretske, ponovo su SDA i HDZ-ovi pobijedili. Ulaskom oba HDZ-a u vlast, SDP je priznala da se biračko pravo veže za teritorij. SDP prihvata da na političkom planu imamo tri teritorije: srpsku-hrvatsku-bošnjačku. Za svaku od njih legitimni su samo predstavnici koje su oni izabrali. Koja je razlika između Federacije BiH u kojoj imamo treći entitet, zvao se on Herceg Bosna ili bilo kako, i sadašnje Federacije gdje u vlasti moraju biti stranke koje su izabrali građani BiH nastanjeni na teritorijama gdje su Hrvati većinsko stanovništvo? Po tom principu u vlasti u BiH i Federaciji moraju biti stranke koje su dobile najviše glasova na prostorima nekadašnje Herceg Bosne. Ovakvim potezom SDP BiH betonira podjelu Bosne i Hercegovine na tri etno područja i više nikada, ama baš nikada, nećemo dobiti na vlasti stranku koja promovira drugačije, građansko društvo.

Zašto takvo stanje odgovara Izetbegovićevoj SDA, ne treba mnogo mudrovati. Zabetonirana tri etniteta u BiH garantuju Stranci demokratske akcije da će zauvijek ostati na vlasti, a to je i najlakši način da SDP pretvore u marginalnu, lijevo orijentiranu partijicu koja će se s vremena na vrijeme zadovoljavati ponekom načelničkom funkcijom, bez šanse da se ikad više pojave pod bilo kakvom maskom promjena.

A gdje je Dodik u svemu ovom? Pa, dajte molim, vas zar niste do sada shvatili da je on sve ovo i smislio.

(zurnal.info)