BLOGBUSTER BRANE JAKUBOVIĆA: Posljednja mogućnost izbora

brano jakubović

Dnevnik, klik, reklame, klik, neke zvijezde pjevaju, klik, italijanski film, klik, Stiven Sigal lomi ruku nekome, klik, biraju pjesmu za Eurosong, klik, američki film, klik, folk zvijezde pjevaju, klik, američki fim, klik, serija, klik, reklame, klik, serija, klik, američki film, klik, popravljaju motore, klik, dokumentarni program o Hitleru, klik, snimak utakmice Stoke - Sunderland, klik, emisija o majmunima, klik, Bob Marli pjeva „War“, klik, emisija o ajkulama, klik, emisija o preživljavanju u prirodi, klik, njemačke zvijezde pjevaju, klik i još pedesetak kanala tako, dok ne okrenem krug i krenem ponovo.

Mislim da sam i sam zaražen novim virusom „Klik 1 još 1“. Virus se pojavio zajedno sa novim kablovskim operaterima koji sada pružaju još milion dodatnih kanala i produžavaju vrijeme potrebno da se obiđe puni krug na daljinskom. Naime poriv da vidim šta ima na onom drugom kanalu, dok na ovom puštaju beskonačni set reklama, u međuvremenu je mutirao u virus koji se sada ogromnom brzinom širi po bosanskohercegovačkim domaćinstvima. Simptomi su : osjećaj nervoze i nelagode, znojni dlanovi i nevjerovatna potreba da na daljinskom pritisnem dugme PR≥.

Forenzičari iz sarajevskog C.S.I. pokušavaju da utvrde da li sam ja nulti nosilac virusa ili je to moj stari. Do sada su utvrdili da se početna faza mutacije desila prije nekih dvadesetak godina upravo onog dana kada se u krugu moje porodice desila grupna svađa. To su bila ona zlatna vremena kada smo imali mogućnost izbora programa na samo dva kanala. Na prvom je bio “Bolji život“ za koji su interes pokazivali stara i baba, a na drugom je upravo počinjao „Rocky 2“. Stručnjaci kažu da je upravo ta trauma pokrenula mutaciju virusa „Klik 1 još 1“.

Uposlenici klinike za infektivne bolesti već su poduzeli korake u suzbijanju novog virusa, a i građani su organizovali proteste ispred podružnica kablovskih operatera. Postoje i određene špekulacije o nerazjašnjenom incidentu od prije nekoliko dana kada je na zgradu jedne od kompanija koje se bave distribucijom TV signala bačena ručna bomba.

Također postoji bojazan da bi virus mogao doživjeti i nove mutacije na ostale aspekte svakodnevog života. Građani se najviše pribojavaju širenja pandemije na lokalnom ali i svjetskom nivou. Postoje sumnje da je novonastala kriza vlasti upravo posljedica munjevitog širenja opakog virusa, jer nije slučajno da političke partije šaltaju sve kombinacije i kada ne mogu da se odluče, uzimaju, ustavom zagarantovan, daljinski i ponovo vrte novi krug istih pregovora.

Sa klinike za infektivne bolesti apeluju na Regulatornu agenciju za komunikacije da izdaju odluku koja nalaže svim kablovskim operaterima i svim predstavnicima elektronskih medija da privremeno prekinu emitovanje programa na nekoliko dana dok se situacija ne stabilizira i pandemija ne pokaže znakove opadanja. Ja kao nulti nosilac, uprkos munjevitom širenju virusa, ovim putem, molim R.A.K. da ne izdaju takvu odluku, jer ako nam oduzmu daljinske upravljače sa njima će nam oduzeti i jedinu mogućnost izbora koju kao građani imamo.

(zurnal.info)