istraga

Ekskluzivni ugovori za prijateljske kompanije

HT je u 2009. godini preko tendera potrošio preko 66 miliona ali su milionski poslovi najčešće dodjeljivani na ugodnim pregovorima sa samo jednim dobavljačem, čak 58 posto njih ili 38 miliona javnog novca.

Za svaku nabavku veću od 700.000 maraka javno preduzeće bi moralo raspisati otvoreni međunarodni poziv. HT to očito ne mora jer, kako kažu, poslove dogovaraju za ovlaštenim distributerima i serviserima mobitela. Umjesto poziva svima, HT je pozive slao samo pogodnim firmama, navodno ekskluzivnim zastupnicima, poput kompanije Mobis electronic iz Sarajeva. Demant HT-u je došao iz predstavništva NOKIA-e u Zagrebu.

“Mobis electronic d.o.o. Sarajevo je ovlašteni ne-ekskluzivni distributer za NOKIA korporaciju u BiH”, piše u saopštenju NOKIA-e koja tvrdi da Mobis posluje u vlastito a ne u ime NOKIA-e.

Samo najskuplje

Zanimljivo je da većina kompanija od kojih je HT nabavljao mobitele u registru tendera portala e-kapija, pobjeđuje samo na tenderima ove firme. Od šest navedenih tendera Mobis electronic ima čak pet kod HT-a, Agramservis svih osam, Dimotel također svih pet, Kim Tec iz Viteza četiri od šest...

{xtypo_quote_right}Ostalim ponuđačima nije pomogla niti žalba. MITA Group iz Sarajeva uzaludno je objašnjavala da pripada jednoj od najvećih reklamnih grupacija u EU Publicis Groupe koja sarađuje sa T-Mobileom, da su domaći ponuđači i da mogu ponuditi više za manje novca.{/xtypo_quote_right}Za izbor kompanije za marketing HT je ipak odlučio raspisati konkurs iako se, čini se, unaprijed znalo ko će na njemu pobijediti. Posao od šest i po miliona maraka do tada je radila kompanija Digitel iz Zagreba. Čini se da je neko prilikom tenderske dokumentacije pogriješio što je umalo upropastilo šanse Digitela. Naime, u prethodnom pozivu 40 posto ocjene je nosila cijena a 60 posto kvalitet ponuđenih rješenja. U novom je pozivu u 2008. godini bilo obrnuto pa je Digitel sa najskupljom cijenom završio na posljednjem mjestu sa tek 15 bodova u odnosu na sarajevsku Via Mediu sa 43 dobijena boda. Ovdje je već prekršena tenderska procedura po kojoj je kompanija sa najboljom ponudom trebala dobiti maksimalnih 60 bodova. Da se to desilo Digitel ne bi imao nikakvih šansi jer niti sa 40 osvojenih bodova ne bi mogao dobiti posao. Ovako su pravila ispoštovana samo kod ocjenjivanja ponude pa je Digitel dobio svojih 40 bodova za kvalitet i sa 15 za cijenu osvojio četiri boda više u ukupnom zbiru od Via Medije. Jedan od razloga diskvalifikacije sarajevske firme mogli bi biti i brojni poslovi ove firme sa BH Telecomom odnosno veza ove kompanije sa vrhom SDA, o čemu su mediji ranije pisali.

Ostalim ponuđačima nije pomogla niti žalba. MITA Group iz Sarajeva uzaludno je objašnjavala da pripada jednoj od najvećih reklamnih grupacija u EU Publicis Groupe koja sarađuje sa T-Mobileom, da su domaći ponuđači i da mogu ponuditi više za manje novca.

Ujedno se pozivamo i na preferenciju domaćeg dobavljača koji ima pravo na dodatne bodove, te tražimo da nam obrazložite radni kapacitet pobjednika na natječaju u BiH, piše u dopisu MITA Grupe.

HT Mostar se nije ponašao bolje niti prema revizorima pa se često dešavalo da ne dostavljaju tražene informacije poput spiska tužbi protiv ove firme. Izvještaj koji je na kraju sastavljen jeste negativan ali ni po čemu nije obavezujući. Sve dok tužilaštvo ne odluči ispitati sve navedene slučajeve.

(zurnal.info)