Kolumna

Gola istina: Kako je HDZ ispao iz vlasti

bakir hadžiomerović

Na google upit „Savez kolumnista BiH“ Wikipedia kaže ovako:

Kolumna je redovno ponavljajući članak ili rad objavljen u dnevnim novinama, časopisu ili drugoj publikaciji. Kolumne pišu kolumnisti.“ A onda Wikipedia nastavlja.“U masovno članstvo Saveza kolumnista Bosne i Hercegovine svečano se upisao i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić briljantnim tekstom „Niko Lozančić pisao Bakiru...“. Ni(t)ko kao Niko“, piše na Wikiju, „samo jednim udarcem po tastaturi svoga privatnog laptopa plaćenog budžetskim novcem, nije uspio ozbiljnije ugroziti kultni status koji na kolumnističkom bh. nebu već godinama zasluženo uživa Rajko Vasić. Rajko Vasić je dugo egzistirao kao endemski primjer kolumniste koji se bukvalno pridržavao mudrog savjeta Vuka Karadžića da se piše kao što se govori. Zato se iskonska potreba Rajka Vasića za javnim oglašavanjem tradicionalno manifestirala kroz neograničenu količinu ispisanih psovki, uvreda, primitivnih doskočica i gluposti primjerenih rječniku umišljenog mudraca iz najudaljenije zabiti tamo gdje medo poštu donosi...“

Tako, dakle, kaže Wikipedia, globalni slobodni teritorij za plasiranje (polu)informacija. A sada slijedi priča o tome kako je Rajko Vasić doživio „Pismo Nike Lozančića Bakiru...“ i prijem ovog HDZ-ovca iz Kaknja u Wikipedijin „Savez kolumnista BiH“.

UVOD

I tako ti je jednog dana Rajko Vasić u potrazi za kolumnističkim kreativnim nemirom u svojoj kancelariji u sjedištu SNSD-a upalio kompjuter, ukucao username: Rajko, password: jaotigamajko, i krenuo surfajući po internetu razmjenjivati mišljenje sa samim sobom.

„Šta me prenosi glassrpske.com? Aha, ovo oko Lagumdžije i njegovog poziva na rat. Dobro, dobro, lepo, mamicu im balijsku.

Rtrs.com? Ovo je dogovoreno, preuzeli me sa glassrspke. com. Hvala ti Dragane Davidoviću, hvala ti Miro Kusmuk-Davidovićko.

Šta ovo kažu nezavisne.com? I ovo je solidno,ono da muslimani preglasavaju Hrvate i Republiku Srpsku vode u otcepljenje. Fino, fino. Nešto se sam sa sobom mislim da nazovem Kopanju da naredi onom Jeriniću da mi ubuduće citira više od jedne rečenice. Malo je, bre, za intelektualca mojih gabarita samo jednu rečenicu staviti u tekst. Pa nisam Mladen Ivanić, pleme li mu njegovo...

Hajde Rajko malo od poskoka do doskoka. Evo, dobro je, opet me one ustaše hvale. Rajko, Rajko, ti si jednostavno genije...“

I ko zna koliko bi sve to trajalo i o čemu bi Rajko Vasić inspirisan vlastitim izjavama na kraju ispisao nove briljantne rečenice da na jednom (polu)prijateljskom web portalu nije pročitao naslov: NIKO LOZANČIĆ PISAO BAKIRU! Zbunjen i ošamućen, Rajko Vasić je pomislio da ga neko zajebava.

„Otkud taj Lozančić uopšte za tastaturom svog privatnog laptopa plaćenog budžetskim novcem?“, pitao se Rajko Vasić dok je nervozno buljio u ekran sa kojeg ga je u ozbiljnoj pozi gladao zamjenik predsjednika HDZ-a BiH. Oblio ga je znoj ladan ko Vrbas u januaru. Dugo se tako nije osjećao. Pitao se i odgovarao samom sebi:

- Šta ima Niko da se bavi sa 60 minuta, nije to njegov nivo, on je u državnom parlementu...Koliko se sjećam, na sastanku čelnika SNSD-a i HDZ-a BiH na kojem sam i ja bio nismo se tako dogovorili. Za vrijeđanje sarajevsko-baščaršijsko-sećijsko-kotlinsko-mahalskih novinara koje i Kopanja nazvao žrtvama sarajevsko-baščaršijsko-sećijsko-kotlinsko-mahalskih političkih kružoka šef Dodik je zadužio sebe, mene i onu, kako se ono zove, Sanju, pomislio je Rajko i prije nego se stranica sa Lozančićevom kolumnom i otvorila, sa crvenog telefona na radnom stolu svoje kancelarije portparola SNSD-a nazvao je predsjednika Republike Srpske...

ZAPLET

 -Halo, Mile, pardon predsjedniče, šta ima inače?

-Šta je Rajko, šta hoćeš?

-Ma neznam odakle da počnem. Jesi gledao ove portale?

-Koje portale, jebli te portali. Radim čovječe, došli mi neki Rusi da im prodam Vrbas do Jajca. Reci.

-Aha, izvini, biću kratak jer Čavić prisluškuje. Onaj Niko Lozančić, znaš onaj što si molio Ivu Josipovića da ga ne uhapse kad pređe hrvatsku granicu, ma znaš...

-Znam Niku, Čovićevog.

-Jeste, Čovićevog Niku. E taj ti je da si ti živ i zdrav k'o Gadafi u Tripoliju, danas javno napao Bakira i „60 minuta“.

-Stani malo, Čović napao Niku ili Bakira?

-Ma nije Čović predsjedniče, već Niko, Niko Lozančić napao Čavića, aaaaa Čovića, pardon, napao onog Bakira.

-Kojeg Bakira, jel' onog što sam mu kod onog, kako se zove, sa HRT-a...

-Stankovića?

-E, jest, što sam mu obeć'o da ću ga nakautirati?

-Ma ja ba...Čuj mene što rekoh ba, jebem li ti kotlinski sleng, što bi rekli Nemanja Kusta i Sanja. Ma ja, onog Bakira što radi sa Vaskovićem.

-Otkud ti sad Vlaisavlj, onaaaaj...Vasković, šta on hoće?

-Ama, šefe moj, joj vidi me isti sam k'o Krstan Simić, šefe, ne govorim ti o Vaskoviću već o Bakiru.

-Ma jebe mi se i Vaskovića, i za Bakira, a što se tiče Federalne televizije nek' se jebe! Zar me nisi nazv'o da mi kažeš nešto oko Nike... Pusti me bolan Rajko, ponašaš se neadvekatno situaciji a meni Rusi ovdje sjede. Haj živio...

KULMINACIJA

I linija je prekinuta. Crvena slušalica podrhtavala je u ruci Rajka Vasića. Prvi put je osjetio da nešto mora poduzeti sam, prvi put se našao u situaciji da svoj naredni potez povuče bez prethodne uputstva i dozvole vlastitog šefa. A vrijeme je neumitno prolazilo... Minut po minut, prođe čitav sat vremena i malo jače kad Rajko Vasić glasno reče: „Ma nije ni Rajko mačiji kašalj. Sa mnom se Radovan Karadžić nije zajebav'o bez prijeke potrebe pa neće ni Mile“, pomislio je i sekretarici u predsoblju svog kabineta portparola SNSD-a naredio da mu pronađe telefonski broj Nike Lozančića...Odlučio je da sa njim razgovara srpski osobno.

-Halo, jel' Niko?

-Jesam. Tko smeta?

-Ovde Rajko.

-Koji Rajko?

-Onaj što si, kad ti ga je pristavljao, govorio jaoj majko...

-Pardoniram?

-Ha,ha,ha, ma šalim se Niko. Rajko, Rajko Vasić ovde. Dodikov Rajko.

-A dje si Raj...E, nećeš me sad navući majstore. Reci, kako ti mogu pomoći prijatelju i brate.

-Vidi Niko, nešto kontam, jesi ti dobar sa svojim Čovićem?

-Mi iz HDZ-a smo svi dobri.Vidiš li šta nam balije rade, hoće da nas otjeraju u tri pi...entiteta materine.

-E pa kad si tako dobar k'o što kažeš, što ga nisi upit'o ko se samo smije a ko ne smije javno iživljavati na sarajevsko-baščaršijsko-šećijsko-kotlinsko-mahalskim novinarima?

- Ne kontam Rajko, Gospe mi Međugorske.

-Ne kontaš ti, ne kontaš. Kontaš Niko, i te kako kontaš, samo se praviš budala, hljeb mi uzimaš...

-Mi u Kaknju kažemo kruh...

-...takvi ste vi 'rvati, samo nešto mutite.

-Stani malo Rajko, ne valja ti vokabular sekunde jedne...

-Jeb'la te sekunda Niko, ko si ti bre da pišeš o sekundama a kamoli o minutama. Još gore, ti si niko i ništa da pišeš o „60 minuta“.

-E sad si ga pretjer'o. Jel ti to meni prijetiš, jel ti hoćeš batina da popiješ Rajko?

-Kako si me to nazvao?

-Kako ću te nazvat', nazvao sam te Rajko...Joj opet ćem mi rimu složit...

-Nema rime, nema koalicije. Rajko ti to garantuje Niko i ništa Lozančiću.

RASPLET

Rajko Vasić je spustio slušalicu crvenog telefona u svojoj kancelariji portparola SNSD-a. Naručio je kafu sa tri kesice šećera, prekrstio se sa tri prsta, zatražio od Dodika oprost, otvorio word document na svom kompjuteru u kancelariji portparola SNSD-a i počeo pisati tekst „Zašto HDZ BiH ne treba ući u vlast?“. Prošlo je mnogo godina dok Dragana Čovića Milorad Dodik nije ubijedio da ga Rajko Vasić tada nije najbolje razumio i da ga je nehotice, zbog Rusa, skinuo sa linije. U međuvremenu su stranke „Platforme“ konstituirale Dom naroda FBiH, formirale federalnu Vladu i usvojile budžet. Eto dobri ljudi, to vam je prava istina o izbacivanju dva HDZ-a iz vlasti...

(zurnal.info)