Skupština RS

Zbog svojih milionera SNSD ukinuo parlamentarizam

ljiljana kovačević

Centar civilnih inicijativa (CCI) tačno je izračunao- od 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) njih 14 lani nije uputilo nijedno pitanje izvršnoj vlasti. U monitoringu rada NSRS od 1. januara do 15. septembra 2010. godine, CCI je utvrdio da je među onima koji nisu ni guknuli u parlamentu najviše poslanika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Logično, zašto bi oni išta pitali vlast, kad su oni ti koje se pita i koji odlučuju. Jasno, skupštinski ćutolozi su za nemiješanje u svoj posao odlično plaćeni. Prema podacima CCI, zarada poslanika čiji je mandat počeo polovinom 2008. godine iznosila je 90.930 KM, a onih koji su u klupe sjeli početkom 2009. godine bila je 59.930 maraka.

SJEČA PARLAMENTARIZMA

Predviđenom izmjenom poslovnika o radu NSRS za poslanike- političke autiste dolaze još bolji dani. Novi poslanik, o kojem bi parlament uskoro trebalo da se izjasni, predviđa uvođenje “Dana za glasanje”, dok je kvorum za rad Narodne skupštine potreban samo na početku zasjedanja, da se izglasa dnevni red. Kada dnevni red prođe i počne pretres po tačkama - kud koji mili moji, do “Dana za glasanje”, kada se u skupštinskim klupama okuplja glasačka mašinerija. Uvođenje “Dana za glasanje” formalno je obrazložena potrebom efikasnijeg rada parlamenta i postojanjem istog u razvijenim zapadnim demokratijama, dok se suštinski, izmjenom poslovnika nastoji dodatno umrtviti opozicija i sasjeći i ono malo parlamentarizma izniklog u proteklim godinama na ovim prostorima. Proces je vrlo jednostavan- poslanici vladajuće kaoalicije prvo izglasaju dnevni red skupštinskog zasjedanja, a onda se glasačka mašinerija raspušta do “Dana za glasanje”, kada se po naredbi vraća u skupštinske klupe i potvrđuje zakone i odluke izvršne vlasti. Sve ovo imalo bi smisla u situaciji da su svi narodni deputati profesionalni poslanici i imaju obavezu da na poslu provode puno radno vrijeme i učestvuju u radu skupštinskih odbora koji prečešljavaju zakonska rješenja. “Dan za glasanje” ima smisla u velikom parlamentima, ali u relativno malom parlamentu, kakav je RS, njegovo uvođenje ima uskostranačke motive i čisto politikantsku pozadinu.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović tvrdi da se “Dan za glasanje” uvodi prvenstveno zbog straha vladajuće koalicije da im određeni zakoni neće dobiti potrebnu poslaničku podršku. On pojašnjava da se, prema sadašnjem poslovniku, nikada ne može predvidjeti koliko će trajati rasprava o nekoj tački dnevnog reda i kada će se o njoj glasati. “Već je bilo slučajeva da su određeni zakoni jedva prošli, jer se dešavalo da neki od poslanika vladajuće koalicije u kasnim popodnevnim časovima, zbog privatnih obaveza ili zato što im je dosadno, ne budu u skupštinskoj sali. Poslanici SNSD-a su apsolutno nezainteresovani za rad parlamenta, dosadno im je i ponašaju se isključivo kao glasačka mašinerija, kao roboti, koji glasaju za ono što predlaže vladajuća koalicija ili protiv onoga što predlaže opozicija”, rekao je Borenović za “Žurnal”.

Kada bude usvojen novi poslovnik u radu, nakon što na početku skupštinskog zasjedanja obave zadatak i programirano pritisnu taster “za” predloženi dnevni red, roboti-glasači su slobodni sve do “Dana za glasanje”, koji određuje prvi među robotima, predsjednik Narodne skupštine RS.

“U poslaničkom klubu SNSD-a imate nekoliko milionera, koji imaju svoje obaveze, velike poslove i teško im je da četiri dana sjede u poslaničkim klupama. Zato se sada uvodi Dan za glasanje, kada poslanici vladajuće koalicije treba da dođu i izglasaju sve što treba”, kaže Borenović.

PLAĆENO BJEŽANJE

Tu nije kraj u namjeri vladajućih oligarha da parlamentarizam u Republici Srpskoj svedu na mjeru u kojoj ništa neće izmaći kontroli ili biti prepušteno slučaju. Novim poslovnikom iz skupštinskih odbora izbačeni su tzv. eksterni predstavnici, odnosno stručnjaci iz pojedinih oblasti, koji ni do sada nisu primali novčane naknade za taj posao. “U skupštinskim odborima sada ostaju samo poslanici i ljudi iz Boračke organizacije, Udruženja penzionera i drugih organizacija, koje su pod kontrolom vladajuće oligarhije. To je još jedan pokazatelj da se nastoji izbjeći bilo kakakva mogućnost da, ne daj bože, neki zakon ili odluka ne dobije podršku skupštinske većine ili da neki sporni akt o kojem odlučuju skupštinski odbori ne ugleda svjetlo dana”, ističe Borenović.

Sve u svemu, kada novi poslovnik o radu Narodne skupštine stupi na snagu poslanicima će biti omogućeno da, osim što u parlamentu ne prozbore ni riječi i uopšte se bave poslom za koji su birani, budu plaćeni i za bježanje iz skupštinskih klupa. Kazne, iako to poslovnikom nije propisano, stići će samo deputate iz vladajućih stranaka koji izbjegnu “Dan za glasanje”.

(zurnal.info)