Istraga

Dodik namjerava ukinuti Specijalno tužilaštvo

ljiljana kovačević

Koncem februara, ničim izazvan, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je na opštenarodnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Poslije pet godina premijerskog mandata Dodik se naprasno dosjetio da bi ove društvene pošasti mogle destabilizovati i urušiti Republiku Srpsku, koja “nikada nije bila jača i prosperitetnija”. Predsjednik je sebe izuzeo iz djelokruga rada pravosudnih organa, valjda misleći da je čist kao suza i da tužilaštva i sudovi u njemu treba da vide tek “najvjernijeg saveznika” kako bi se stalo u kraj kriminalcima koji godinama pljačkaju ovdašnji puk.

ŠTA NIJE ISTRAŽILA ČAĐINA POLICIJA

Predsjednikov poziv pravosudnim institucijama da krenu u obračun sa kriminalom i korupcijom licimjeran je s obzirom na činjenicu da se upravo protiv Dodika u Tužilastvu BiH vodi istraga za organizovani kriminal i nanošenje štete budžetima RS i BiH od 115 miliona maraka. Jedan od osumnjičenih u ovom predmetu je i Aleksandar Džombić, koji je po Dodikovom nalogu ustoličen za novog entitetskog premijera. Isti taj Džombić danas poručuje da onaj ko nije spreman da radi na suzbijanju korupcije “može odmah da ide”.

Čovjek koji je preuzimajući premijerski mandat u svom ekspozeu borbi protiv kriminala i korupcije posvetio cijelu jednu rečenicu, sada, naprasno osvješten, formira Koordinacioni tim koji će pratiti provođenje vladine Strategije u borbi portiv ovih društveno pogubnih pojava. U Koordinacionom timu sve faca do face, od predsjednika Vlade, preko ministara pravde i unutrašnjih poslova do predstavnika policije, tužilaštava i Specijalnog tužilaštva. Ako je pravosuđe nezavisno od bilo kakvog uticaja izvršne vlasti, kome je i zašto potreban Koordinacioni tim u kojem će se predstavnici izvršne vlasti i tužioci zajedno baviti borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije? Opljačkanom narodu sigurno nije, ali jeste izvršnoj vlasti kako bi uvukla politiku u pravosuđe, pokušavajući da pravosudne instutucije stavi pod svoju punu kontrolu.

Paradoks je tim veći što u Koordinacionom timu sjedi premijer RS, kojeg državno tužilaštvo tereti za zločinačko udruživanje, te ministar pravde Džerald Selman, koji se dovodi u usku vezu sa bjekstvima notornih ubica i zatvora. Selman je takođe pod paskom Tužilastva BiH koje vodi istragu o nepravilnostima u radu zatvorskih ustanova u RS u vrijeme njegovog rukovođenja Ministarstvom pravde.

Šta očekivati od borbe protiv kriminala i korupcije koju ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo relativizira do mjere da izjavi da je “bio razočaran i bijesan kada je saznao da komandiri policijskih stanica za bezbjednost saobraćaja u RS nisu ni prijavljivali svoje podređene zbog korupcije”. Svođenje organizovanog kriminala i korupcije na “čišćenje” institucija od podmitljivih činovnika, potvrda je da se cijela priča pokušava razvodniti, jer da nije tako ministar bi trebalo da reaguje zato što krim inspektori tužilaštvima nisu podnijeli nijednu krivičnu prijavu po osnovu izvještaja Glavne službe za reviziju, u kojima se ukazuje na brojne nezakonitosti u javnim ustanovama i fondovima. Ili, zašto policija nije istražila zašto su i kako su sve entitetske institucije kupile poslovne prostore u zgradi Dodikovog povlaštenog neimara Slobodana Stankovića. Zabrinjavajuće je, zapravo, što ministar unutrašnjih poslova javno demonstrira bijes, jer funkcija koju obnaša podrazumjeva čvrstinu, hladnonkrvnost i razumno ponašanje.

Ako Čađo, kao i ostala vladajuća svita, zaista žele pravu i punu borbu protiv kriminala i korupcije, prvo treba sami da daju odgovore na neka pitanja. Čađo, recimo, treba javnosti da objasni kako je i od kog novca prije par godina sagradio kuću u banjalučkom naselju Nova varoš, vrijednu par miliona maraka. Odgovor na ovo, kao i mnoga druga pitanja koja se odnose na porijeklo imovine ili velike poslove vladajuće elite, javnost neće dobiti.

SLUČAJ “MEDICINSKA ELEKTRONIKA”

Priče o borbi protiv kriminala i korupcije, torpedovane iz Dodikovog kabineta, suštinski je pokušaj vladajuće oligarhije da izvrši pritisak, primarno na tužilaštva, koja bi trebalo da vode politički motivisane procese, ponajprije protiv neposlušnika i protivnika režima. Krajnja meta cijele papazjanije je Specijalno tužilaštvo RS i njegov ključni predmet “Medicinska elektronika” (o ovom slučaju “Žurnal” je pisao više puta), odnosno namjera vlasti da prvooptuženog u slučaju, banjalučkog biznismena i Dodikovog kuma Mileta Radišića, oslobodi svake krivice. Vlastodršcima nije toliko bitan slučaj “Medicinska elektronika” koliko istraga koju Specijalno tužilaštvo vodi o dodjeli 40-tak dunuma zemljišta u samom centru Banjaluke Radišićevoj firmi “Grand trejd”. Prema saznanjima “Žurnala”, tragovi ove istrage vode do samog vrha vlasti u RS. Da vlast po svaku cijenu želi umiješati svoje prste u ove slučajeve potvrđuje i činjenica da je Nikica Bajić, jedan od osumnjičenih u slučaju “Medicinska elektronika”, priznao da je bio član organizovanog zločinačkog udruženja, ali da banjalučki sud izbjegava da potvrdi njegov iskaz. Kada bi sud to učinio, po automatizmu bi “pao” i Radišić, osumnjičen da je vođa organizovane kriminalne grupacije, poslije čega bi više godina proveo iza rešetaka.

Prema saznanjima “Žurnala”, upravo zbog ovog slučaja Dodik namjerava da ukine Specijalno tužilaštvo, ali zvanična inicijativa o tome još nije pokrenuta. “Ne mogu da komentarišem nešto što nisam ni čuo. Ne znam ko je to najavio. Ima raznih spekulacija, pa i o tome da će Sava presušiti. Čak i da ima, vi znate moj odnos spram tužilaštava, da su oni partneri u ovoj priči”, rekao je ministar Čađo, nimalo bijesan zbog priča da bi RS mogla da ostane bez Specijalnog tužilaštva.

Vlast, međutim, cepti od bijesa jer Specijalno tužilaštvo u prethodnim godinama nije isposlovalo optužnice u procesima čiji su glavni akteri bili, ili su još, pripadnici opozicionih stranaka. Neimenovani izvori iz Specijalnog tužilaštva tvrde da nema nikakvih nagovještaja da bi ova pravosudna institucija mogla biti ukinuta, te da nastavljaju da rade na svim predmetima, pa i na slučaju “Grand trejd”. Ironija je da Specijalno tužilaštvo RS sada hoće da ukine onaj koji ga je i osnovao – Milorad Dodik. On ni u oktobru 2006. godine, kada je Specijalno tužilaštvo uspostavljeno, a ni danas, nije želio odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije. Prije pet godina namjeravao je da Specijalno tužilaštvo postane batina kojom će šibati političke neistomišljenike i protivnike. Kako to Specijalno tužilaštvo nije postalo, realno je očekivati da vladajuća većina u parlamentu zatražiti njegovo ukidanje.

(zurnal.info)