Najbolji od svih entiteta

Tri miliona maraka za osiguranje i auto-servis

slobodan vasković

Brutalnost i bezočnost ovdašnjih vlasti, koji lagodno žive trujući ovaj narod i razvaljujući zemlju, je neopisiva, a njihova gramzivost ni u epskim pjesmama se opjevati ne da: i kada su vidjeli da su gotovo sve obrstili i opljačkali i kada im je bilo jasno da bi socijalni nemiri mogli planuti poput ognja, oni se nisu libili da otmu i par preostalih miliončića kako bi namirili svoje poslušnike i dupelisce, koji su ih ubijedili da su mesije, premda su gori od svake Barabe. Priča o banjalučkom osiguranju „Aura“, najbolje to potvrđuje i ovu vlast definiše kao najgoru kriminalnu strukturu u Jugositočnoj Evropi nastalu u posljednjih 15 godina. Za kompletan ugođaj u najnovijem kriminalnom djelu „predsjednika svih predsjednika“, potrebno je pomenuti još nekoliko subjekata/objekata: „Kartonaža kompani“ d.o.o. Gradiška, „Auto centar Alfa“ d.o.o. Gradiška, IRB, Komercijalna banka, Zoran Tunjić, Aleksandar Džombić, Milorad Dodik i Goran Dodik. Iliti braća Dalton u pljački IRB-a.

DO PODNE KARTONAŽA OD PODNE ALFA

Investiciono-razvojna banka RS prilikom najnovijeg upada braće Dalton, ostala je bez tri miliona maraka, a sretni dobitnik preko kojeg je novac izvučen je Zoran Tunjić, blizak Miloradov i Goranov prijatelj. Tunjić je vlasnik firme „Kartonaža kompani“, odnosno „Auto centra. Alfa“, što je jedno te isto, i ponosni posjednik 51 posto akcija osiguranja „Aura“. Vlasnik ostatka od 49 posto je Davorko Ačić, koji je tu radi slojevitije slike, jer je dečko dobar i radi kod Tunjića na tehničkom pregledu vozila. Gazda ga natjerao u kriminal.

„Kartonaža kompani“ nalazi se u Gradišci, odmah kod „Merkatora“, a vrši usluge tehničkog pregleda vozila, servisa vozila, a tu je i kafić; sve u svemu vrijednost ove radnjice je nekih pedesetak hiljada maraka. Tragajući za podacima na sajtu IRB-a, prije desetak dana „Žurnal“ je pronašao da je „Kartonaži kompani“ preko Komercijalne banke iz Banjaluke 26.08.2010. godine odobren kredit od milion maraka za, kako je bilo navedeno, proizvodnu aktivnost. Šta može proizvoditi servis za vozila i tehnički pregled? To samo Dodik zna. Međutim, prije dva dana „Kartonaža kompani“ je nestala sa sajta IRB-a i pojavila se firma „Auto centar Alfa“, koja se, takođe nalazi kod „Merkatora“, i koja je istog dana i iste godine dobila onaj isti milion. Riječ je o jednoj te istoj firmici („Žurnal“ detaljno provjerio), ali se imena mijenjaju, kako bi se zavarao trag. Uz sve to, „Kartonaža“/“Auto centar“ ne vraćaju kredit Komercijalnoj banci, zbog čega su čelni ljudi te kuće imali itekakvih problema u matičnoj banci.

„Kartonaža kompani“ je u veoma bliskim poslovnim vezama sa „Aura“ osiguranjem, što i nije čudno, jer je vlasnik i jedne i druge Zoran Tunjić. Tako se u izvještajima „Aure“ može naći podatak da im je „Kartonaža kompani“ isplatila zaostalih 480 hiljada KM „za prodaju zemljišta“. Biće da je ukupno isplaćen cijeli milion i to onaj uzet od IRB-a, za neko bezvrijedno zemljište, kako bi „Aura“ zaživjela. I to se desilo lani, kada je došlo i do „dokapitalizacije“ „Aura“ osiguranja. IRB je kupio prioritetnih nekumulativnih akcija „Aura“ osiguranja u vrijednosti od dva miliona maraka. Odluka je pala 09.12.2010. godine, a potpisao ju je tadašnji zamjenik predsjednika Investicionog odbora za hartije od vrijednosti Aleksandar Džombić, aktuelni premijer. Za ova uložena sredstva IRB može računati na godišnju dobit od 8 posto od njihove vrijednosti, što će reći na ravno 160 hiljada KM. Ali to je šuplja priča, jer nema šanse da „Aura“ toliko zaradi.

PARE SU BAČENE

Suština je u sljedećem: vlasnik prioritetnih nekumulativnih akcija može računati na dividendu ukoliko firma ostvari dobit, a ako je nema onda nikom ništa. Budite ubijeđeni da „Aura“ neće prikazati nikakvu dobit na kraju ove godine. Suštinski, ove pare su bačene, jer je „Aura“ bezvrijedna firma, a „gimnastika“ sa kupovinom akcija je napravljena zato što IRB ne može kreditirati osiguravajuće kuće.

Podaci koji slijede, zorno potvrđuju da je „Aura“ pokrenuta samo da bi se izvukli milioni iz IRB-a. Ta osiguravajuća kuća formirana je krajem 2007. godine, a naredne godine nije imala nikakvu dobit. Tek je nešto zaradila 2009. godine, kada su u knjigama prikazali neto dobit u visini od 39.685 KM. Jasno je da IRB nema šanse da naplati svojih 160 hiljada, kao što je jasno da im je to bilo poznato i kada su kupovali akcije bezvrijedne „Aure“. Važno je navesti i sljedeće podatke kako bi se potvrdilo da su dva miliona bukvalno oteta iz IRB-a: „Aura“ čini u 2009/2010. godini 1,16 posto/1,51 posto osiguravajućeg tržišta u RS, odnosno 0,73 posto/0,77posto u BiH. Firma se na dijagramima ni ne vidi. Ali ju je zato Dodik ugledao i na nju utrošio cijela tri miliona, jer se ne smije zaboraviti ni onaj jedan „Kartonažin“. Najtragikomičnije u svemu je što je „Aura“ trebala biti zatvorena, jer nije ispunjavala uslove da radi, zato što tokom prošle godine nisu imali dovoljno sredstava za pokriće tehničkih rezervi, kao ni za pokriće ukupnih troškova osiguranja. Uz sve to, garantni fond društva bio je manji od propisanog. Riječ je ovdje o pranju para, zato što su revizori konstatovali da je na putovanja u 2009. godini potrošeno ravno 220 hiljada KM, dok je na „rekonstrukciju objekata“, koji nisu u vlasništvu „Aure“ spiskano cca 300 hiljada maraka. Pola miliona je izvučeno, u to nema nikakve dileme, a biće izvučena sva tri, tako što će u neko blisko vrijeme biti proglašena likvidacija „Aure“, koja je samo na papiru Tunjićeva. Zna se čija je i ko je najveću komadinu para oteo.

REFERENDUMI SE NE JEDU

Republika Srpska toliko je detaljno opljačkana da se može slobodno konstatovati da je u ovom dijelu Bosne i Hercegovine ostala samo spržena, jalova zemlja iz koje se više nema šta isisati. Ovaj entitet će u vremenu koje dolazi biti teška provincija u ekonomskom, političkom i svakom drugom obliku, bez ikakve šanse da se oporavi decenijama. Goropadno djelovanje predsjednika RS Milorada Dodika i njegovi „beskompromisni“, „čvrsti“, „snažni“,... stavovi, isprazna su poza bez ikakvog utemeljenja, jer je div na staklenim, već dobro ispucalim nogama, i samo je pitanje dana kada će se njegova kula od karata pretvoriti u nikom potrebnu prašinu. Dodik stalno poziva na zaštitu Srba, a isti ti Srbi najugroženiji su upravo od njega i njegove bezočne kamarile, koja se stravično obogatila, prikrivajući otimačinu nacišovinističkom pričom. Što je spika radikalnija to je pljačka žešća. Svemu dođe kraj, pa i pljačkanju: kasa je prazna, dugovi ogromni, para od prodaje Telekoma nema više ni za lijeka, desetine firmi i firmica se dnevno zatvaraju, besposleni se mjere stotinama hiljada, „bolji dio“ BiH već je postao crna rupa koji će progutati svijet koji ovdje živi. Krah je neminovan, („šerpa“ je kašikom sastrugana), i nikakvi lažni pozivi na referendume ga ne mogu spriječiti. Referendumi se ne jedu, niti se od njih živi, ma šta Dodik mislio o tome.

(zurnal.info)