Akcija građana

Mogli biste uskoro gledati „Padaju premijeri 2“

Akcija građana

Premijeru, jeste li gledali film „Padaju premijeri “ II dio?
Niste. Zato što nije još napravljen, ali bi mogao ubrzo.
Prateći svakodnevne informacije o pljačkama, ubistvima, teškim i lakim ozljedama koje nanose maloljetni prjestupnici a i punoljenti kriminalci, ne možemo se osloboditi utiska da ste Vi Premijeru Kantona Sarajevo, i Vi Gradonačelniče grada Sarajeva, kao i vaši prethodnici, shvatili vaše pozicije kao nagradu za sva obećanja koja ste dali.
Premijeru, jasno je da ste tek došli na poziciju ali ne izgleda li već viđenim kada premijer i gradonačelnik obilaze postojeće institucije za smještaj maloljetnih i punoljetnih prestupnika, razgovaraju i pregovaraju, preslažu već postojeće ali nikada implementirane akcione planove?
Nismo li već dovoljno slušali isprike o nenadležnostima, čuli izjave kako je sigurnosna situacija pod kontrolom, statistike koje govore da se postiže napredak, prebacivanje odgovornosti na druge?
Koji je novi plan gospodo, sjediti i osluškivati pucnjave u gradu?
Kako ste počeli na tome će izgleda i završiti: obići sve institucije, slikati se pred medijima, obećati i neispuniti i poželjeti još jednom da se kriminalci sami poubijaju?! Želite li to isto i za maloljetnike ili će oni ipak dočekati i Vaš novi Akcioni plan?! Vi Premijeru niste u Kantonu Sarajevo od jučer, kao ni vaša partija (SDP). Sjedili ste u istoj zgradi Kantona dok su građani i građanke Sarajeva protestvovali zbog nerada i neefektivnosti VKSb i tadašnje gradonačelnice te to pozdravljali videći u našim aktivnostima svoju priliku ili izborne poene.
Na izbornim rezultatima te Vašem postavljanju, kao i Vašeg stranačkog kolege Behmena, možete dobrim dijelom zahvaliti upravo djelovanju aktivističkog dijela nevladinog sektora, mi se toga ne stidimo i ne krijemo da smo svojim sugrađanima sugerisali drugačiji izbor prilikom glasanja.
Podsjećamo, u aprilu mjesecu je sada već treća godišnjica Akcionog plana VKS za borbu protiv maloljetničkog prestuopništva.
Nećemo se libiti upotrebe svih raspoloživih legitimnih sredstava da Vi, kao i Vaš stranački kolega Behmen ako treba ostanete bez pozicije, kao što se to desilo Vašem predhodniku. Danas, poslije 2 premijera (Silajdžić i Branković) koje su aktivisti različitih grupa oborili sa pozicija, to i neće biti teško kao prije, Vama obećavamo glavnu ulogu, bez kastinga, preko štele.

(zurnal.info)