Politika

Neradnici ponovo smješteni u ministarske fotelje

Stranka demokratske akcije objavila je imena kandidata za ministarske pozicije i funkcije u izvršnoj vlasti Federacije BiH. Šta možemo očekivati od nastupajućih ministara može se djelimično iščitati i iz njihovog dosadašnjeg angažmana. Ili, u slučaju Desnice Radivojevića, neangažmana. Radivojević je kadidat SDA za ministarstvo prostornog uređenja. Prije toga, bio je ministar trgovine, i to u vrijeme najžešćeg udara svjetske ekonomske krize.

U analizama o radu federalne vlade koje je CCI proveo 2009. godine Desnica Radivojević ocijenjen je kao najneaktivniji ministar!

Radivojević, na kome je bila najveća odgovornost za ublažavanje posljedica ekonomske krize, u prvih šest mjeseci 2009. godine na sjednicama Vlade predložio samo deset mjera i usvojio tek dva zakona. Izostao je sa sedam od ukupno 23 sjednice Vlade. Za taj period ovo je ministarstvo planirano svega jedan zakon o unutrašnjoj trgovini, čiji je nacrt i usvojen. Njegova mjesečna primanja tada su iznosila 3.089,86 KM, polugodišnja 25.123,52 KM. Za taj novac učestvovao je 1,8% u radu Vlade a njegovo ministarstvo usvojilo je dva zakona.

Na vrhuncu krize ministar Radivojević je kao mjere prevazilaženja izjavio da “građani trebaju da štede i manje troše”. U analiziranom periodu nije usvojena Strategija ekonomskog razvoja Federacije a rad na tom projektu započet je još sredinom 2007. godine. Koordinator je bilo upravo Radivojevićevo ministarstvo.

Ministarskim mjestom bit će nagrađen i Eldar Trhulj, direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta. Ovaj kandidat za ministarstvo energetike, rudarstva i industrije iz direkcije odlazi neposredno nakon debakla izgradnje zaobilaznice u izvedbi slovenačkog SCT-a, sa kojim je Direkcija potpisala ugovor.

Za Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta predložen je Sanjin Halimović. Bivši načelnik Sanskog Mosta, poznat je i po tome što je prošle godine 12-godišnjem sinu izdao dozvolu za izgradnju vikendice. Halimović je bio kažnjen i od strane Federalne uprava za inspekcije poslove zbog sporosti u radu.

Kandidat za potpredsjednika Federacije Mirsad Kebo i do sada je obnašao istu funkciju. Prije toga bio je ministar za ljudska prava i izbjeglice. Ne dovodeći u pitanje angažman Mirsada Kebe, za kojeg kaže kako je “možda i svijetliji primjer”, Adis Arapović iz CCI-a naglašava da je sama institucija predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH upitna:

- Postavlja se pitanje šta građani imaju od toga. Ova institucija služi da pojedine partije imaju mogućnost veta za stranku ili “narod”, te da se pravi privid republičkih sistema, paralelizam po uzoru na RS.

Prije tih funkcija Kebo je bio ministar za ljudska prava i izbjeglice. Kandidat SDA za tu poziciju sada je, kao što je poznati, Adil Osmanović, nekadašnji potpredsjednik RS-a.

(zurnal.info)