Društva

Specijalci s automatskim oružjem čuvaju krave

Slobodan Vasković

Nedavno smo objavili šokantne podatke o tome da su dugovanja “Farmlanda” višestruko prešla njenu stvarnu vrijednost. Ova govedarska farma, čiji je (su)vlasnik Dragan Vasiljević, po raznim osnovama, duguje 40 miliona maraka, a vrijednost firme je pala na 4 miliona, što znači da je čak deset puta zaduženija od vrijednosti. Krediti vrijedni desetinu miliona se ne vraćaju, niti se državi/entitetu plaćaju obaveze, a niko i ne pomišlja da konačno tome stane u kraj. Uz sve to, Vasiljević je prodao državne žitarice, što su ih ovdašnje Robne rezerve uskadištile u “Farmlendu”, ali ni zbog toga nije gonjen, već je nagrađen novim ugovorom sa tom institucijom.

PREVARA OD PET MILIONA

Sve navedeno je vrh ledenog brijega, jer su prevare i nezakonitosti pod Vasiljevićevom supervizijom toliko brojne da bi ih bilo sve nemoguće nabrojati u jednom tekstu. Na istoj adresi, na kojoj se nalazi i “Farmland”, registrovano je još najmanje pet firmi kojima gospodari Vasiljević, Sve one služe za mahinacije i nelegalne transakcije, čijom realizacijom se izvlači novac, a radnici i država ostaju bez ičega. Ranije smo objavili da “Farmland” Poreskoj upravi Republike Srpske duguje tri miliona maraka i da ova institucija nema nikakve šanse da taj novac i naplati, jer Vlada RS ne dozvoljava da do toga dođe. Iako je Poreska uprava u nekoliko navrata blokirala račune “Farmlanda”, oni su svaki put intervencijom iz Vlade RS deblokirani. Na čelu tih “interventnih snaga” bio je tadašnji premijer Milorad Dodik, valjda zbog dobrih komšijskih odnosa, jer se “Farmland” nalazi tik uz njegovo imanje u Bakincima. Čak tri puta Vlada RS prolongirala je obaveze “Farmlanda”, a nemala je tu uloga i Aleksanda Džombića, aktuelnog premijera.

Međutim, ni ostale Vasiljevićeve firme ne plaćaju porez, još manje PDV. Između ovih povezanih lica vrše se transakcije ispod cijene koštanja: umanjenao je osnovica za PDV, a prema našim saznanjima dokumentacije za ove „gimnastičke radnje“ gotovo da i nema. Procjenjuje se da je Uprava za indirektno oporezivanje na taj način oštećena za 2-3 miliona KM. Poreska uprava RS i za više, jer, primjera radi, Vasiljevićeva firma „Agri F“, koja je registrovana gdje i „Farmland“ , takođe ne uvažava zakone, a 13.01.2011. godine, poreznici su utvrdili da nisu obračunali i platili 174 hiljade KM poreza i zatražili blokadu računa od koje nije bilo ništa.

Dokumenti koje „Žurnal“ posjeduje potvrđuju povezanost svih ovih firmi i nezakonite radnje koje se tu odvijaju. Tako je u 2009.-oj godini „Farmland“ dugovala više od pola miliona maraka poreza (danas je to prešlo tri miliona) i u dopisu Vladi RS zahtijeva odgodu plaćanja pozivajući se na skoro potpisivanje ugovora sa Robnim rezervama. Ugovor je zaista i potpisan, ali je to, između ostalog, učinila firma „Farmland Foods“ (drugo pravno lice), pa je kristalno jasno o čemu je ovdje riječ. Prema našim saznanjima, ostale Vasiljevićeve firme, SEM „Farmlanda“, dužne su Poreskoj upravi oko dva miliona, te je pomenuti „biznismen“ ukupno na ovoj prevari inkasirao pet miliona maraka.

PANTELIJA ZA VRATOM

Posebna priča je zaštitarska agencija „Elit sekjuriti“, koja je smještena na „Farmlandu“ i čiji je zadatak da, navodno, čuvaju goveda. Tvrdnje su naprosto smiješne, jer „Elitovci“, koji bi trebali biti čobani, posjeduju duge cijevi, uskladištene u prostorijama „Farmlanda“ i njihov primarni zadatak je obezbjeđenje Milorada Dodika i njegovog imanja. Zvuči komično, ali i „čobani - specijalci“ ne plaćaju poreske obaveze, te su dužni cca 180 hiljada KM. Njima je Poreska uprava uspjela blokirati račune jedno vrijeme, a plate im je tada isplaćivao u kešu Dragan Vasiljević, vlasnik „Farmlanda“ i ostalih „farmova“. I nikom ništa, jer ne postoje oni junaci koji bi se smjeli približiti bakinačkoj Fukušimi.

Iz dokumenta Poreske uprave koji je u posjedu „Žurnala“ vidljivo je da je u periodu od 25.05.2010.-04.02.2011., „Elit“ propustio da plati cca 30 hiljada maraka poreskih obaveza, što uz ranijih 150 hiljada iznosi rečenih 180 hiljadarki. „Komandant“ ovih „snaga“ Mladenko Topalović (kodno ime Pantelija), uopšte se ne uzbuđuje zbog toga, jer tu je „Farmland“ iz kojeg se još ponešto može zahvatiti i čije poslovanje on u potpunosti kontroliše. Nakon svega, nije ni čudno da Dodik ne vjeruje do kraja Vasiljeviću, pa mu je Panteliju stavio za vrat.

(zurnal.info)