Foča

Krao sam iz blagajne i plaćao kamatare

nermina šunj

Transparency internationalu u BiH, pristigla je nedavno i veoma "interesantna" molba za pravnu pomoć Darka Obrenovića iz Foče, bivšeg uposlenika benzinske pumpe Nestro Petrol. Obrenović je naime dobio otkaz u firmi zbog navodne pronevjere oko 90.000 maraka u blagajni ali tvrdi da je bio samo saučesnik, ucjenjen da to čini, i da je glavni krivac navodno njegov bivši direktor.

Skoro dva sata nam je u jednoj fočanskoj kafani, Darko Obrenović, bivši uposlenik tamošnje Nestro Petrol benzinske pumpe, detaljno, "ispod glasa" pričao kako je zapravo "nestalo" spornih 90.000 maraka iz blagajne. Bio je zaposlen na benzinskoj pumpi od sredine 2007. godine, sve donedavno kada mu uprava firme zbog manjka u kasi uručuje otkaz. Krajem marta bit će mu zbog tog slučaja suđeno u Osnovnom sudu u Foči, međutim, Obrenović kaže da ne brine jer očekuje da će njegove bivše radne kolege posvjedočiti istinitost njegove priče, da je manjak novca nastao i da je prikrivan navodno po nalogu direktora Poslovnog centra Nestro Petrol u Trebinju, Milorada Klimovića. Protiv Klimovića je, kao odgovornog lica a zbog istog slučaja, uprava kompanije početkom marta također pokrenula disciplinski postupak.

UCJENJIVAO SAM RADNE KOLEGE

"Hronologiju krađe" u blagajni Nestro Petrola u Foči, Obrenović počinje od momenta kada se priklonio SNSD-u. Insistira da ne „preskačemo“ taj dio priče jer kaže da je veoma važno reći kako "obični smrtnici" u Republici Srpskoj navodno dolaze do posla. Priznajem da sam ušao u SNSD jer sam se nadao da ću tako lakše naći posao. Ubrzo su me „neki ljudi iz stranke“ uputili na Milorada Klimovića.

Sve se događa u aprilu 2007. godine. Odmah je pozvao Klimovića u Trebinje i dogovorio sastanak. Nalaze se, priča nam Obrenović, u slastičarnici koju Klimović drži u centru grada.

Čim je razgovor počeo dao mi je do znanja da preporuka iz SNSD-a nije dovoljna te da je on glavna karika u lancu odlučivanja za moj posao. Volio je reći, „treba malo vjetra u leđa“. To je značilo da ga treba "počastiti". A to je za sada, kazao mi je, oko 3.500 maraka.

Novac je Obrenović navodno odmah odnio Klimoviću. Međutim, tvrdi kako njegovim mukama tada nije bio kraj.

Svaki dan me je zvao i govorio kako ćemo primati još radnika te da im treba "dati upute". To je značilo da ako misle zadržati posao „treba malo vjetra u leđa“. Bio sam od tada, dakle i njegov „posrednik“ za "naplate" od radnika.

Radio je Darko Obrenović na tom radnom mjestu do novembra 2008. godine, kada ga uprava šalje na drugu, Nestro Petrol benzinsku pumpu u Foči. Prethodno mi je Klimović rekao da „postoje određeni problemi tamo i da će mojim prelaskom ti problemi biti lakše riješeni. A razlog mog prelaska je zapravo bilo njegov dug 9. 000 maraka u blagajni. Sve mi je bilo jasno kada sam nakon inventure 6. novembra, pod pritiskom internog kontrolora, morao da potpišem zapisnik da je u blagajni ipak sve u redu, kaže Obrenović.

U to vrijeme novi vlasnik, ruska kompanija Nestro Petrol, pojačala je finansijske kontrole, pa je kako priča Obrenović, svakodnevno bio u kontaktu s direktorom i upozoravao ga da je skoro nemoguće još dugo "pokrivati" manjak novca.

Ubrzo sam od njega dobio instrukcije da od radnika koji su počeli raditi prikupim novac da se pokrije dug, te da nam je to garancija za ugovor o stalnom zaposlenju. Dvojica kolega i ja smo uzeli kredit 5.000 KM u NLB Razvojnoj banci, na ime kolege M.M. Nakon toga, priča Obrenović, blagajna izvjesno vrijeme posluje uredno. Sve do januara 2010. godine.

Pozvao me je i kazao da mu je hitno „zapelo“ za još 10.000 maraka. Rekao sam mu da više nije moguće prikrivati toliki manjak u blagajni. Predložio mi je da pare uzmem od kamatara. Pristao sam jer sam mislio riješićemo to brzo. Međutim, od tog trenutka moj život se pretvara u haos. Kamatari su mi bili „za vratom“ a dnevna kamata bila je 300 KM. Tek tada sam shvatio da sam moram riješiti problem jer se Klimović zapravo „nigdje ne pojavljuje“ lično i "kamatari" ništa nemaju s njim.

ISPLAĆIVANJE KAMATARA

Obrenović je, navodno, svakodnevno od direktora dobijao upute da stalno prolongira vraćanje duga.

Kamate sam isplaćivao iz pazara. „Pokrivao“ sam manjak neovjerenim uplatnicama. Trajalo je to do kraja augusta. Međutim, dug je već bio narastao na 90. 000 KM. Dva puta su mi kamatari dolazili kući. Djecu sam sklonio u kuću mojih roditelja. Nisam više mogao podnijeti pritisak. Pozvao sam direktora i rekao mu to.

Obrenović smireno priča ali tek do našeg pitanja, kako je moguće da se ranije nije pokušao „povući“ i je li svjestan šta je sve "stavio na kocku" navodno kako bi sačuvao posao?

Pa šta sam trebao? Zar neko misli da se u Foči tek tako može naći posao. Možeš umrijeti od gladi, koga briga. Shvatio sam kasnije da sam zaglibio, ali.. sačekaj, sad ćemo doći do tog dijela kad ja „izlazim iz svega“.

"Ključna" inventura na benzinskoj pumpi na kojoj je Obrenović poslovođa uslijedila je 2. septembra 2010. godine. Bar privremeno se činilo „srećom“ što su revizori „njihovi ljudi“.

Prethodno mi je direktor predložio da ponovo idem kod kamatara i da se zadužim da pokrijemo manjak novca. Tada sam odlučio da sve prekinem. Tog dana sam jednostavno otišao sa radnog mjesta. Pozlilo mi je. Nisam to više mogao podnijeti. Jednostavno sam otišao kući.

A interna kontrola je u međuvremenu već utvrdila ogroman manjak novca u blagajni. „Naprasno“ su otkrivene i uplatnice bez pečata. Za Obrenovića je uslijedila suspenzija pa i otkaz. Suđenje u Osnovnom sudu u Foči počinje 28. marta.

MILORAD KLIMOVIĆ: To su interne stvari firme

Po sistemu upravljanja Nestrol Petrola, nisam ovlašten davati izjave o stvarima koje se dešavaju unutar firme. Možete se obratiti upravi firme, policiji ili Osnovnom sudu u Foči, kazao nam je tokom kratkog telefonskog razgovora direktor PC Nestro Petrol u Trebinju, Milorad Klimović. Na upit zbog čega se i protiv njega u kompaniji vidi disciplinski postupak, samo je kratko kazao: To su interne stvari firme.

 

NOVAC U TEGLI S PASULJEM: Neobična strategija primopredaje novca

Samo je jednom Klimović navodno uzeo novac pred svjedocima. Inače, kaže Darko Obrenović, bio je „oprezan“ i osmišljavao veoma neobične primopredaje novca. Jednom prilikom smo sjedili u jednom tržnom centru u Sarajevu. Prema uputstvima Klimovića, kolega koji je trebao "platiti", kovertu s parama je iz džepa trebao izvaditi tačno u trenutku kada ja okrenem svoj mobitel tako da je displej okrenut prema stolu. Nemam pojma šta mu je to značilo. Brzo je uzeo kovertu i rekao, SIPA svugdje snima.

Navodno je to bila jedna od najmanje kompliciranih primopredaja. Za razliku od kamufliranja novca u kuhanom pasulju?!

Nemojte me pitati šta mu je to značilo ali jednom smo mu novac dostavili u tegli s kuhanim pasuljem. Samo nam je rekao da kada dođe na pumpu po novac, da ga čeka tegla pasulja i na njoj plastična kutija sa kajmakom. Prije toga mi je dao striktne upute, da u pasulj stavim zamotuljak s parama.

Koliko god bilo neobično, ili smiješno, činjenica je da su sigurnosne kamere na benzinskoj pumpi jedino mogle zabilježiti scenu kada Klimović preuzima pasulj i kajmak. A, šta u tome ima čudnog?

Navodno su direktoru svako malo i skupljali između sebe „nešto para“. Znao je zimi, kada mu ponestane novca tokom odmora, s Jahorine nazvati i reći "skupite šta za direktora“. Prave su nevolje međutim nastale, priča Obrenović, kada je njihov direktor počeo da „otkriva“ neke nove hobije.

Kad nam je direktor najednom odlučio da se počne baviti pčelarstvom, samo dođe interni kontrolor i kaže: treba pet košnica poslati na vikendicu u Ublima! Pa i to smo nekako pregurali. Onda nam je direktor postao ljubitelj motora. Samo smo dobili spisak opreme koja mu treba. U Sarajevu smo kupili kožnu „motorku“, platili je 650 KM. Kaciga je koštala 600 KM a rukavice 80 KM. Srećom, pojas smo dobili gratis.

 

SNJEŽANA DRAKUL: Plati ako želiš ostati na poslu

Snježana Drakul iz Foče je u junu prošle godine počela raditi na Nestro Petrol benzinskoj pumpi.

Sve sam znala, šta se od mene očekuje, znala sam da treba da platim. Tokom razgovora mi je direktor Klimović naglasio da njemu "treba zahvaliti za posao", međutim, ja novca nisam imala. Drakul tvrdi kako joj je Klimović navodno predlagao da se kreditno zaduži kako bi ga "počastila", ali je navodno odbila. U februaru ove godine, ugovor o radu na određeno vrijeme nije joj produžen a navodno je Klimović, upravi kompanije takvu odluku obrazložio izvještajem u kojem tvrdi kako je radnicu Drakul svojevremeno zatekao da spava na radnom mjestu.

 (zurnal.info)