Društvo

Dekan, ljekar, direktor, Kovač, mogu biti ja

Udruženje građana Stop mobbing iz Trebinja u petak 25. marta proslijedit će predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku javno pismo u kojem optužuje direktora Doma zdravlja Trebinje Dragana Kovača za tešku zloupotrebu položaja. “Friziranja” plata, primanja po raznim osnovama, stvaranje porodičnog računovodstva u Domu zdravlja Trebinje, nepotizam... samo su dio liste poteza koje mu zamjeraju. Javno pismo koje su pročitali na jednoj lokalnoj radiostanici uputili su i načelniku Opštine Trebinje Dobrosavu Ćuku.

 FRIZIRANJA PLATA

Sve optužbe koje mu u ovom udruženju stavljaju na račun, direktor Kovač odbacuje tvrdeći kako je riječ o “ličnom obračunu” Anice Ramić, direktorice Udruženja, koja ga je u proteklom periodu tužila za mobing. Iako Kovač tvrdi da je slučaj završen, te da je sud odbacio optužbe, Anica Ramić kaže kako se slučaj nalazi na Vrhovnom sudu RS-a. Osim tužbe za mobing, u sklopu projekta borbe protiv korupcije u zdravstvu, Udruženje je Dragana Kovača optužilo za niz drugih nelegalnih radnji:

- Optužila sam direktora za friziranje plate i primanja po raznim osnovama, ali kako? Za malverzacije u računovodstvu, za koje je kriva načelnica računovodstva, čija je snaha primljena u Dom zdravlja. Tako pametnim potezom sve ostaje u krugu porodice, nedodirljivo. Zahvalan suprug novoprimljene radnice, direktor jedne trebinjske firme za zahvalu prima ženu Kovača da radi u njegovoj firmi kao njegova sekretarica. Sve je to tako očito, ali dokle ovako? Ostavićemo nadležnim institucijama da malo kako kaže naš narod „pročešljaju” računovodstvo. Pokazaće se šta znači timski i rodbinski rad. Kad dođe na red da se uradi imovinska karta direktora i glavnog tehničara, vidjet ćemo kakav skandal slijedi, koji će se vjerovatno opet brzo zataškati uz pomoć trebinjskih moćnika koji ne štite samo Kovača nego i sebe.

Glavni tehničar Doma zdravlja Dragan Bogdanović je, prema tvrdnjama Anice Ramić, sve samo ne tehničar – majstor, vozač, domar, a njegovo ime se nalazi i na platnom spisku službe za održavanje i čišćenje u kabinetu direktora:

-Kakva slučajnost da je upravo Bogdanović tetak vozaču koji je bio umiješan u prevoz droge kolima hitne pomoći. Direktor je izabrao pravog saradnika, sposobnog da obavlja mnoge poslove, kao i on sam – kaže Ramić.

Podsjetimo, afera o kojoj govori desila se u jesen prošle godine, kada su dvojica vozača Hitne pomoći osumnjičena da su službenim vozilom prevozili drogu.

Žurnal saznaje da, iako vozači nisu više uposlenici Doma zdravlja Trebinje, umjesto da dobiju otkaz kao suspendovani radnici, proglašeni su tehnološkim viškom i na taj način imaju priliku da se ponovo zaposle. Anica Kovač tvrdi kako su vozači primljeni bez konkursa:

-A nakon njihovog hapšenja sve se počelo brzo dešavati, pritvor, “brzinsko“ puštanje na slobodu. Glavni tehničar Doma zdravlja Trebinje, Kovačev bliski saradnik, tetak Skočo Nemanje, jednog od vozača pokušava u međuvremenu da otvori bolovanje svom rođaku. Ljekar koji poštuje Hipokratovu zakletvu, odbija otvaranje bolovanja , naglašavajući da je dotični pod suspenzijom. U sve ovo se uključuje direktor Kovač, koji da bi pomogao svojim vozačima pravi dobar plan kako da ih zaštiti.
KOVAČEVA IMPRESIVNA BIOGRAFIJA

Dragan Kovač na tvrdnje iz udruženja kaže kako optužbe dolaze od Anice Kovač zbog toga što prilikom njegovog dolaska na mjesto direktora odbacuje sve optužbe o tome kako uživa podršku političkih struktura:

- Ne znam ko me to gura. Ako pogledate moju biografiju, vidjet ćete da sam 20 godina doktor medicinskih nauka, ljekar specijalista i nisam član nijedne stranke. Sve što se dešava u Domu zdravlja je transparentno i Ministarstvo zdravlja RS-a ima potpuni uvid. Prošla revizija nije imala primjedbi na naš rad, očekujemo nalaze nove i mislim da će biti pozitivni.

A biografija doktora Kovača zaista je impresivna. Osim čelne pozicije u Domu zdravlja, obnaša i funkciju dekana Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju. Na Akademiji predaje predmet Anatomsko crtanje i autor je univerzitetskog udžbenika Anatomsko crtanje.

SUDIJA, KOVAČ PLAZI JEZIK!

Iako Dragan Kovač kaže kako je slučaj u kojem je optužen za mobing nad Anicom Ramić i sudski završen, ona tvrdi kako još uvijek čeka odluku Vrhovnog suda RS-a:

- A o zlostavljanju sam obavijestila Ministarstvo rada RS-a, Gender centar Vlade RS-a, Helsinški komitet BiH I svi su oni naglasili da postoje elementi mobbinga. Pokrenula sam tužbu kod Osnovnog suda Trebinje. U toku sudskog procesa, mobing mi se dešava i na sudu, kada mi u jednom trenutku direktor Kovač plazi jezik. Od predsjednika Suda sam tražila da se vještači njegovo psihičko zdravstveno stanje.

(zurnal.info)