POLITIKA

SDP naslijedio politiku SBiH prema GRAS-u i sarajevskim studentima

s.m.

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je, ovih dana, Odluku o subvencioniranju i participaciji u troškovima prevoza u javnom gradskom i prigradskom saobraćaju, na radost i olakšanje redovnih te redovnih samofinansirajućih studenata. Jednostavno rečeno – i ovoga puta odriješila se budžetska kesa (prema usvojenom proračunu za ovu godinu teška 716.500.000 KM) iz koje je u navedenu svrhu izdvojeno 2.400.000 KM te omogućeno studentima da, za osam i po maraka, kupe dvomjesečne kupone za prijevoz.

 

Stopama SBiH-a

Koliko god je pozitivna mogla biti ova odluka koja može olakšati finansijsko breme studenata opterećenih troškovima školarina, nabavke udžbenika te, nerijetko, boravka u neuslovnim studentskim domovima, čini se da ona označava nastavak prakse pomoći posrnulom Javnom komunalnom preduzeću GRAS. Vlada Kantona je naime i u prethodnom mandatu, pod rukovodstvom premijera Besima Mehmedića, za subvencioniranje studentskih karata izdvojila tri miliona maraka budžetskog novca, o čemu je Žurnal pisao. Podsjetimo, gradski se prijevoznik koprca u dugovima koji, prema procjenama, iznose oko osamdeset miliona maraka. Vozila su mahom neispravna, red vožnje nepouzdan a preduzeće rasparčano u sindikalne “rovove”. Govori se o mogućnosti formiranja novog preduzeća koje bi krenulo “od nule” i bavilo se prijevozom putnika u gradskim općinama dok bi se, za prigradske linije, trebalo da raspiše javni poziv. Osnovan je i Nadzorni odbor GRAS-a za čijeg je predsjednika, na prvoj sjednici, izabran profesor Izet Horman sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

 

Formula novca

Dok traju previranja u ovom javnom komunalnom preduzeću, kantonalno Ministarstvo saobraćaja odlučilo je, u martu, umanjiti iznos redovnog granta namijenjenog GRAS-u za milion i tristo hiljada maraka. U situaciji u kojoj nema novca ni za redovnu isplatu plaća i naknada za topli obrok za dvije hiljade GRAS-ovih uposlenika, novac koji im kantonalna Vlada dodjeljuje na ime subvencioniranja troškova prijevoza studenata izgleda kao kupovanje vremena koje, čini se, vodi ka neizbježnoj propasti preduzeća.

Haris Lulić, ministar saobraćaja, za Žurnal kaže da su problemi naslijeđeni od prošle Vlade i da se u kratkom vremenu nisu mogli riješiti. On tvrdi da sredstva za GRAS nisu smanjena nego su sredstva "preusmjerena", kaže Lulić.
- Sredstva nisu generalno smanjena. I ove godine 13 miliona ide prema GRAS-u. Nije se vršilo smanjivanje nego preusmeravanje odnosno uravnoteženje budžeta i sve stavke su otišle dole - kaže Lulić i dodaje da su budžet usvajali ubrzano i da nije bilo vremena da se riješe problemi koje je napravila Mehmedićeva Vlada: Zar mislite da se ovako osjetljivo pitanje može riješiti preko noći? Mi smo samo produžili odluku. U naredna dva mjeseca moramo napraviti kriterije za dobijanje subvencije. Imamo zahtjeve da i vanredni imaju povlastice. Sada ćemo pričati šta dobijamo a šta gubimo. Trebaju nam pregovori.

Lulić postavlja i pitanje šta studentske i penzionerske subvencije rade u Ministarstvu saobraćaja a ne Ministarstvu obrazovanja.
- Kod mene su inžinjeri saobraćaja a ne stručnjaci za obrazovanje - objašnjava Lulić i dodaje da se on već zalaže da se nadležnost prebaci Ministarstvu obrazovanja.

Iz razgovora sa Lulićem stiče se utisak da on i njegovo ministarstvo tek trebaju pronaći rješenje za GRAS. Ne čini se da su prije mandata imali takvo rješenje, kako je najavljivano u predizbornoj kampanji.

(zurnal.info)