REAKCIJE

Islamska zajednica i Vrhbosanska nadbiskupija traže povlačenje odluke

a.b.d.

Povodom instrukcije da ocjena iz predmeta “Vjeronauk” ubuduće ne ulazi u opći prosjek ocjena učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, koju je Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo uputilo 22. aprila, reakcije i komentare Žurnal je zatražio od predstavnika vjerskih zajednica. Ekrem Tucaković, rukovodilac Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice BiH, rekao nam je da ”Rijaset IZ trenutno razmatra i proučava odluku, ali da komentara zasad nema”. Iz Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, međutim, saznajemo:

- Vjersko-prosvjetna služba Islamske zajednice i Katehetski ured uputili su zajednički dopis ministru obrazovanja Emiru Suljagiću da opozove ovu protuzakonitu odluku.

Riječi su ovo monsinjora Petra Jukića, pročelnika Katehetskog ureda i jednog od potpisnika.

Đakon Mitar Tanasić, sekretar Mitropolije dabrobosanske, kaže kako “premda još uvijek pravoslavna vjeronauka ne postoji kao predmet u školama u kantonu Sarajevo”, smatra da bi ovaj predmet “trebalo da ostane izjednačen sa svim ostalim predmetima.”

- Vjeronauka nije sekcija već predmet kao i svaki drugi – kaže đakon Tanasić.

U otvorenom pismu, koje je povodom navedene instrukcije uputilo udruženje Mladi muslimani, navodi se kako smatraju “da nije ni u kom slučaju riječ o uklanjanju nepovoljnijeg položaja u kome su se nalazili učenici koji ne pohađaju vjeronauku, što je u svojoj glavi umislio ministar, već o prvom koraku koji treba da trasira put ukidanju nastavnog predmeta vjeronauke u školama u Kantonu Sarajevo.”

“ Da je naš kantonalni ministar sjeo pa barem pet minuta razmislio o besmislu argumenta na koji se poziva prilikom donošenja pomenute Instrukcije shvatio bi da u cijeloj situaciji nisu u nepovoljnijem položaju bili oni koji nisu pohađali, već upravo oni koji su pohađali vjeronauku. Da ne bismo ministru pružili argument da ovim postupkom štiti one koji pohađaju vjeronauku te da je on u pravu još ćemo jedanput podsjetiti da učenici vjeronauku pohađaju dobrovoljno i uz saglasnost svojih roditelja, dakle zato što to žele a ne zato što moraju. Stoga ovom prilikom molimo ministra da svoju odluku povuče i time ispravi grešku koju je napravio svojim ishitrenim postupkom čemu je vjerovatno kumovalo i neiskustvo”, stoji u otvorenom pismu koje u ime udruženja Mladi muslimani potpisuje potpredsjednik Dženan Suljović.

Podsjetimo, u obrazloženju instrukcije Ministarstva obrazovanja i nauke KS citiraju se posebne odrednice člana 9. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH:

„Škola će unapređivati i širiti vjerske slobode, toleranciju i kulturu dijaloga. Imajući u vidu različitosti ubjeđenja/vjerovanja u BiH, učenici će pohađati časove vjeronauke, samo ako su u skladu s njihovim ubjeđenjima ili ubjeđenjima njihovih roditelja.Škola ne može preduzimati bilo kakve mjere i aktivnosti kojima bi se ograničavala sloboda izražavanja sopstvenih i upoznavanja drugih i drugačijih vjerskih ubjeđenja. Učenici koji ne žele pohađati vjeronauku neće ni na koji način biti dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike.“

U Ministarstvu obrazovanja i nauke KS smatra se da je “selektivni pristup poštivanju zakona kontraproduktivan i da može sadržavati elemente diskriminacije te, s tim u vezi, u obavezi smo, kao zaštitnici javnog interesa, da u potpunosti provodimo i posljednji stav citiranog člana 9. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH. Navedenom instrukcijom Ministarstva, učenici koji pohađaju nastavu predmeta "Vjeronauka", ali i učenici koji je ne pohađaju neće biti dovedeni niti u povoljniji niti u nepovoljniji položaj te će se citirani Zakon u potpunosti provoditi, što je naša obaveza i dužnost.”

(zurnal.info)