Novi biznismeni

Mašina za pranje narko novca u RS

ljiljana kovačević

 

Policija Republike Srpske u utorak je u Banjaluci uhapsila Zorana Ćopića, jednog od najbližih saradnika odbjeglog srbijanskog narko bosa Darka Šarića.

DILER CESNA

Po naredbi Okružnog suda u Banjaluci blokirana je imovina Ćopićevih firmi “Agrokop”, “Aviorent”, kao i bijeljinske “Šećerane”, zbog sumnji da je putem njih opran Šarićev prljavi novac, stečen krijumčarenjem droge iz Argentine. Vrijednost blokirane imovine procjenjuje se na 30 miliona konvertibilnih maraka, a policija sumnja da je putem ovih preduzeća oprano oko 14 miliona maraka. Sud je izdao naredbu i da se iz bijeljinske Pavlović banke izuzme dokumentacija koja se odnosi na poslovanje bijeljinske “Šećerane”. Ćopić je pao u okviru policijske akcije pod kodnim nazivom “Mašina”, izvedenoj po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Srpske. Iza rešetaka su se našli i direktori “Aviorenta” Drago Nižola i “Agrokop eksport-importa” Ljubo Mrđen. Kako se saznaje, “Aviorent” posjeduje “cesnu 340”, vrijednosti oko 200 hiljada maraka, koja se trenutno nalazi na beogradskom Surčinu gdje čeka remont. Policija sumnja da je tim avionom transportovana Šarićeva droga u RS. Zaplijenjen je i Ćopićev luksuzni automobil .

Zanimljivo je da je Ćopić godinama bez ikakvih problema poslovao u Republici Srpskoj, razvijao biznis, kupovao državni kapital, glumio uspješnog privrednika, iako se njegovo ime odranije dovodilo u vezu sa ozloglašenim Darkom Šarićem. Ekonomski stručnjaci, koje je konsultovao “Žurnal”, tvrde da je prosto nevjerovatno da nadležne institucije nisu evidentirale ubacivanje 14 miliona maraka prljavog novca, koliko iznosi suma koju je Ćopić, kako se tvrdi, za račun svog šefa oprao u RS. Posebno je, kako su naveli, sporno to što je taj novac ubačen putem off shore kompanija, a da niko nije reagovao, ističući da je Ćopić morao imati dobre veze u zvaničnim institucijama RS koje su ga pokrivale.

Izvori bliski istrazi rekli su “Žurnalu” da još nije poznata tačna količina novca oprana putem Ćopićevih firmi u RS, navodeći da će dalja istraga dovesti do tačnih podataka. Oni takođe navode da je “Mašina” pokrenuta nakon što su nadležni organi Srbije Specijalnom tužilaštvu RS dostavili sve relevantne podatke u vezi sa Ćopićem. To je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić koji je rekao da je hapšenje Zorana Ćopića u Republici Srpskoj nastavak aktivnosti započetih u Srbiji na rasvetljavanju svih okolnosti vezanih za one koji su pokušali da novac zarađen prodajom narkotika ulože u legalne poslove. On još rekao da čitav proces vodi specijalni tužilac Srbije Miljko Radisavljević, u saradnji s policijom i tužilaštvom RS. Zanimljivo je da Ćopićeva firma “Agrokop” u Srbiji, kako su nam potvrdili izvori iz istrage, još nesmetano posluje. Ćopić je došao na udar srbijanske policije nakon što je utvđeno da je bio član upravnog odbora više preduzeća čiji je vlasnik bio upravo Šarić.

UGLEDNI POSLOVNI ČOVEK

Do ovog momenta, Ćopić je živio život uglednog biznismena u Bnajaluci, a sam se, kako tvrde naši izvori, javno hvalio da ima dobre odnose sa pojedincima iz vrha vlasti u RS. U oktobru prošle godine Ćopić i “Agrokop” pojavili su se kao strateški partneri bijeljinske “Šećerane” i kupili 68 odsto akcija ovog preduzeća. Prodaja “Šećerane” promovisana je kao veliki vladin uspjeh, a na ceremoniji u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine tada su se u Ćopićevom društvu našli ondašnji ministar poljoprivrede Radivoje Bratić i načelnik Bijeljine Mićo Mićić. Desilo se to skoro u isto vrijeme kada je policija Srbije u Beogradu i Novom Sadu uhapsila četvoročlanu kriminalna grupa, čiji je šef bio Zoran Ćopić. Prema pisanju srbijanskih medija tada su se iza rešetaka našli Đoko Vergaš, direktor preduzeća IKL Beograd, Predrag Mihailović, direktor preduzeća „Agrokop“ Novi Sad, Gordan Bašić iz Novog Sada, suvlasnik preduzeća „Agrokop“, „Kvantum“ Novi Sad i „Tandem fajnenšel“ iz Novog Sada, te Mihajlo Grujić iz Novog Sada, vlasnik preduzeća „Finam skin“ iz Beočina. Oni su činili samo jednu od kriminalnih grupa koja je za Ćopića, odnosno Šarića, prala prljavi novac. Kako se tvrdilo, Ćopić tada nije mogao biti uhapšen (protiv njega je raspisana potjernica u Srbiji), jer ima državljanstvo BiH, pa ne bi bio isporučen srbijanskim pravosudnim organima.

Široj javnosti Ćopić je postao poznat u junu prošle godine, kada ga je policija RS u Banjaluci, zajedno sa Drženom Golemovićem iz Hrvatske, privodila na informativni razgovor zbog sumnji da pripremaju atentat na Ivicu Dačića. Ćopić i Golemović saslušani su u policiji dan pred Dačićev dolazak u Banjaluku, a potom pušteni. Golemović je u maju 2009. godine bio uhapšen u akciji hrvatskog USKOK-a, koji ga tereti za teška krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Nakon što je pušten na slobodu Golemović je pobjegao u rodnu Derventu, gdje je dobio ličnu kartu BiH, zbog čega je postao nedostupan hrvatskim organima gonjenja, koji su za njim raspisali međunarodnu potjernicu.

Ćopić i Golemović, dvojica prevejanih kriminalaca, našli su utočište u Republici Srpskoj i nisu jedini. Ćopič je pao, a izvor blizak istrazi rekao je “Žurnalu” da će mu sasvim sigurno biti određen jednomjesečni pritvor, a da će dalja istraga pokazati koliko je prljavog narko novca oprao u ovom entitetu.
(zurnal.info)