ZDRAVSTVO

PLIVA: Najpovoljnija agencija za putovanje ljekara u Tursku

Hrvatska farmaceutska kompanija Pliva je još 2002. godine odlučila da se tradicionalni Plivini regionalni kongresi zdravstvenih radnika BiH održavaju u turskom gradu Sideu.

Učesnici ovog putovanja bili su farmaceuti iz apotekarskih i veledrogerijskih ustanova iz cijele Bosne i Hercegovine, uz prisustvo ministara zdravstva iz skoro svih kantona/županija FBiH, direktora kantonalnih/županijskih i entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja (FBiH i RS-a), kao i direktora bolnica i domova zdravlja u BiH, piše u izvještaju sa putovanja iz 2003. godine.

Nijem Neum Antalija

Oko 250 ljekara „tradicionalno” prisustvuje sedmodnevnom kongresu u pomorskom gradiću u Antaliji gdje uz promocije Plivinih proizvoda stignu i da naprave nekoliko fakultativnih izleta.

Osim radnog dijela učesnici su proveli ugodne trenutke druženja i zabave na nekoliko fakultativnih izleta , te posjetili kulturno-istorijske spomenike u Sideu, Antaliji i Alanji, kao i scenski spektakl u antičkom amfiteatru u Aspendosu.

SavoVlaskiStomatolog i bivši zamjenik ministra zdravstva Federacije Slavo Vlaški bio je gost jednog od Plivinih susreta.
- Išao sam na te susrete ali ih nisam koristio u privatne svrhe. Na tim okupljanjima bude vrlo kvalitetnih predavanja. Na Plivinim susretima predavanja se održavaju svaki dan. Ako je putovanje samo turističko onda to nije uredu – kaže Vlaški uz odgovor na pitanje zašto se susreti bh. ljekara ne održavaju u BiH: Pa da se održavaju u Neumu pitanje je da li bi došlo toliko doktora. Sve zavisi od moći firme.

Vlaški objašnjava da farmaceutske kompanije za predavanja koriste vrhunske stručnjake čije ime i riječ nešto znače kod ostalih doktora.Tokom svog rada u ministarstvu, Vlaški kaže da je bio u prilici vidjeti kako posluju farmaceutske kompanije.
- Farmaceutska mafija je broj jedan u svijetu. Kada sam bio u ministarstvu imao sam kontakt sa farmaceutskim kompanijama. Oni vrlo dobro znaju koga mogu podmititi. Ja sam im govorio da ako daju procenat, a daju ga, daj ga u opremu za zdravstvo a ne meni – kaže Vlaški.

 

Scenski spektakl

2006-09-20-1-d-vZanimljivo je da se u izvještajima na zvaničnoj stranici Plive u BiH za 2006. i 2007. godinu spominje istih 16 predavanja o apsolutno istim oblastima. Čak je i počasni gost i tadašnji konzul BiH u Turskoj Jusuf Pušina uspio da i u 2006. i u 2007. godini izgovori apsolutno istu rečenicu i istakao "doprinos PLIVE jačanju zdravstvenih potencijala u BiH te PLIVU kao značajnog faktora njenog ekonomskog razvoja".

U izvještaju iz 2004. godine, omaškom ili ne, izostavljen je edukacijski dio pa su bh. Ljekari u Tursku „putovali sa Plivom, treći put za redom”. Zanimljivo je da izvještaj iz 2004. godine ne spominje stručna predavanja o nekoj medicinskoj oblasti nego isključivo predavanja odnosno promociju Plivinih lijekova, što je, kako smo pisali u prvom tekstu o promociji lijekova, zakonom u BiH izričito zabranjeno. Međutim, taj se zakon ne odnosi na 1.300 kilometara udaljeni Side.

turska5Uz “redovna” predavanja neizostavan dio putovanja sa Plivom je i mnoštvo fakultativnih izleta, poput krstarenja brodom, te posjete spomenicima u Sideu, Antaliji i Alanji a kao vrhunac “scenski spektakl u antičkom amfiteatru u Aspendosu”.

Omiljene Plivine destinacije za promociju lijekova izvan BiH su i Cavtat, Šibenik i Baška Voda.

Predstavnici Plive nisu željeli za Žurnal govoriti o ovoj temi.

(zurnal.info)