Društvo

Ustavni sud će razmatrati budžet Vlade RS

ljiljana kovačević

Predsjednik Demokratske partije (DP) i poslanik u parlamentu Republike Srpske (RS) Dragan Čavić podnio je Ustavnom sudu RS zahtjev za ocjenu ustavnosti entitetskog budžeta zbog osnovane sumnje da je objavljeni budžet drugačiji od onog kojeg je usvojila Narodna skupština RS.

Imam opravdanih razloga da sumnjam da je u usvojenom budžetu RS, koji je objavljen u Službenom glasniku RS, izvršena izmjena u iznosima stavki budžetske potrošnje po korisnicima u odnosu na usvojeni budžet u Narodnoj skupštini RS, obrazložio je Čavić.

VLADIN PREMIJERNI GRIJEH

Vlada RS je, kako je naveo, posle usvajanja budžeta u parlamentu RS svjesno izmijenila budžet, tako što su kod 113 budžetskih korisnika smanjeni rashodi, dok su kod jednog budžetskog korisnika povećani rashodi za 300 hiljada konvertibilnih maraka, mimo odluke Narodne skupštine. Ovo je po prvi put da neko od srpskih poslanika podnese inicijativu Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti entitetskog budžeta.

Takođe, nikada do sada nije se desilo da Vlada RS svjesno falsifikuje budžet, koji je prethodno usvojila Narodna skupština. Ustav je jasan- nakon što Narodna skupština usvoji budžet, niko u njemu ne može promijeniti ni slova, a da za to ponovo ne zatraži odobrenje parlamenta. U ovom slučaju ne radi se o stilskim ili gramatičkim korekcijama u budžetu, već o falsifikovanju cifri u pojedinim budžetskim stavkama.

Sve bi ostalo dobro čuvana tajna, da nije bilo „nevjernih Toma“, poput Čavića, koji (poučeni višegodišnjim iskustvom da ovdašnjoj vlasti izigravanje zakona nije strano) sve vladine odluke i akte dodatno provjeravaju. Čavić je tako zakopao po objavljenom budžetu, uporedio sve prihvaćene amandmane na predloženi budžet sa dokumentom koji je objavljen u “Službenom glasniku” i utvrdio da se radi o falsifikatu.

Vlada je, kako je “Žurnal” ranije objavio, izdala nemušto saopštenje u kojem ne spori da je bilo promjena u budžetskim stavkama, ali da je sve urađeno u skladu sa propisima. Cijeli problem, kako su pojasnili, nastao je zbog usvojenog amandmana poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS), kojim je predviđeno izdvajanje dodatnih 300 hiljada maraka za stipendiranje i osposobljavanje ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, u okviru Ministarstva prosvjete. Kako ta budžetska stavka predstavlja sintetički konto, a da bi se usvojeni amandman mogao realizovati, pravdali su se iz Vlade, bilo je potrebno da se svaki analitički podkonto svih budžetskih korisnika umanji za jednak procenat, kako bi se ukupan sintetički konto umanjio za iznos predviđen navedenim amandmanom.

To je prouzrokovalo da su sve stavke rashoda po osnovu korištenja roba i usluga kod svih budžetskih korisnika izmijenjeni u odnosu na razmatrani prijedlog budžeta RS za 2011. godinu, naveli su tada iz Vlade.

Cijela akrobatika oko promjene budžeta, potpuno je jasno, izvedena je da bi vladajući SNSD udovoljio političkim partnerima iz SDS-a, iako je Džombiću i ostalim kreatorima budžeta bilo potpuno jasno da za to nema para. SDS je insistirao na dodatnom novcu za stipendiranje i vrtiće, a Vlada, svjesna da je kesa poluprazna, odlučila je da potrebna sredstva namakne tako što će sa više od stotinu budžetskih stavku linearno uzeti po 0,3 odsto. Sve bi se i završilo na tome, da nije bilo Čavića, koji je razotkrio prevaru.

Kod ukupno 114 budžetskih korisnika, u poglavlju budžetska potrošnja po korisnicima za 2011. godinu, iznos ukupnih rashoda različit je od iznosa kojeg je usvojila Narodna skupština RS. Kod 113 budžetskih korisnika došlo je do smanjenja iznosa ukupnih prihoda i ukupni zbir ovih smanjenja iznosi 298.085 KM, a kod jednog budžetskog korisnika došlo je do povećanja ukupnih rashoda za 297 935 KM, napisao je Čavić u pismu koje je poslao predsjedniku parlamenta Igoru Radojičiću, upozoravajući ga da je Vlada RS samovoljno izmijenila odluku Narodne skupštine.

DODIK JE NJIHOV PROBLEM

Pošto je prošlo mjesec dana, a Čavić na svoje poslaničko pitanje o falsifikovanju budžeta nije dobio odgovor ni od Vlade ni od predsjednika parlamenta Igora Radojičića, odlučio je da pravdu zatraži pred Ustavnim sudom.

Promjena budžeta je nezakonitost i predstavlja bahatost, naročito je bahatost nepoštovanje odluka Narodne skupštine od Vlade RS. Vlada poslanike smatra svojim vlasništvom i od njih traži da bespogovorno provode sve ono što zacrtaju u svojim glavama nosioci političke moći iz SNSD-a. Kako možemo očekivati od običnih građana da poštuju zakone, kada ih ne poštuje Vlada RS. Vladu je izabrala Narodna skupština, a nije Narodnu skupštinu izabrala Vlada. Mene ne interesuje što oni imaju šefa koji se zove Milorad Dodik, to je njihov problem, naglasio je Čavić.

Ako Ustavni sud RS utvrdi da entitetski budžet nije na ustavan način objavljen u Službenom glasniku, smatra on, onaj ko je to učinio mora da snosi “najmanje političku odgovornost”. “Ako odgovor Ustavnog suda na moju apelaciju bude pozitivan, ja ću zatražiti podršku ostalih političkih stranaka u parlamentu RS za inicijativu o pokretanju izglasavanja nepovjerenja Vladi RS i premijeru Aleksandru Džombiću, jer je on kreator tog budžeta”, zaključio je Čavić.

Kakvu god odluku o ovom slučaju donio Ustavni sud, činjenica je da je budžet sve prazniji i prazniji, što je posljedica mnogobrojnih projekata-falsifikata na koje je aktuelna vlast u RS prethodnih godina spiskala enormno velike sume novca.

(zurnal.info)