Nogomet

Filozofska borba ratnika i čarobnjaka

marko tomašFinale: 28.05.2011., London, Wembley ; MANCHESTER UTD – BARCELONA

U finalu ovogodišnje Lige prvaka očekuje nas još jedan klasik europskog nogometa. Bit će to sudar dvije različite nogometne filozofije u kojem će Manchester, obzirom da se igra u Engleskoj, faktički imati prednost domaćeg terena. Sjećam se nemoći onog Ronaldovog Manchestera u finalu protiv Barcelone. Bojim se da ni ovog finale ne nudi mnogo neizvjesnosti.

No, Ferguson je stari lisac i od „najlošijeg Manchestera“ u zadnjih dvadeset godina stvorio je pobjedničku mašinu predvođenu neuništivim Giggsom i fenomenalnim Rooneyem. Bit će to i posljednja utakmica karijere za jednog od najvećih europskih vratara svih vremena Edwina Van der Sara. Ispred Van der Sara stajat će dva klona Bleka Stijene, Vidić i Ferdinand. To je uglavnom Manchesterov forte. S druge strane će biti katalonski čarobnjaci za koje je stvarno upitno kako ih zaustaviti kad igraju jednu visoko motiviranu utakmicu. I njima se desi loš dan, ali osim što su fenomenalni pojedinci, oni su i vrhunski spremni natjecatelji.

Manchester ima sustav po kojem igra od kad je Ferguson trener, a to je skoro četvrt stoljeća. Sir Alex neće mijenjati sustav zbog jedne utakmice i to nam obećava utakmicu visokog ritma u kojoj se igra na gol više. Ako bude presuđivala kvaliteta Barca će utakmicu dobiti bez problema. Ali, ipak, uvijek postoji to ipak, jer Manchester je ratnička, engleska momčad, koja ima usađen automatizam okomite igre tako da će Barcina ekipa biti na najvećim iskušenjim u ovoj sezoni. Elem, što god ja taberio, predviđao, ostaje nam da čekamo vrhunac nogometne sezone, a spektakl će se desiti na Wembleyu, 28.05.

BARCELONA – REAL (1:1)

Zbog svega što se događalo oko ove utakmice sraz Barce i Reala dočekao sam s blagim gađenjem. Toliko trkeljanja o pizdarijama odavno nismo čuli. Toliko teorija zavjere, pritisaka, ma prosto gadljivo.

Real ima bit REALAN. Barca je bolja. Zasluženo je prošla dalje. Na Camp Nou ih je spasio Casillas. OK, oštećeni su za nepriznat gol Higuaina, nakon čega uvijek ima ŠBBKBB priča, ali zalud kuknjava. Igrali su dvije prilično kukavičke utakmice. Bavili se pritiskanjem sudaca, tužakanjem, kuknjavom i na kraju izgubili.

Mourinho bi definitivno trebao napustiti Real. Sve sušne sezone, bez trofeja, nisu toliko naštetile ugledu Reala, koliko je to učinio Mourinho svojim javnim istupima i postavkom igre. Real je danas osramoćeni aristokrat. A čudesni Portugalac je očito pomalo izgubio kompas. Je li u pitanju manija velličine ili nešto drugo, teško je reći. Ali, nakon svega, jedna lagana, opuštena psihoanaliza dobro bi došla portugalskom treneru.

No, i ova utakmica ispričala je jednu veliku ljudsku priču. Povratak Erica Abidala na teren nakon operacije tumora na jetri izmamio je srdačne i iskrene pozdrave kompletne publike. To je bio trenutak u kojem nije bilo važno tko je madridista, a tko barcelonista. Mala pobjeda ljudskosti. Pored sve prljavštine to je stvar koju treba naglasiti.

MANCHESTER UTD – SCHALKE (4:1)

Koliko je Real igrao kukavički toliko je Schalke obje utakmice igrao luđački hrabro. I njemački pošteno, fer, bez prljavštine i zakulisnih igara. Naprosto, nisu imali što izgubiti, osim obraza. A na koncu, svim prikazanim osvjetlali su i obraz kluba i njemačkog nogometa. Nakon svog smeća oko utakmice između Barce i Reala, Schalkeov pristup je bio kao melem na ranu. Jednostavno viteški, džentlmenski. Tako se ponio Schalke u ove dvije utakmice. A imali su i dostojnog suparnika za takav pristup.

Utakmica na Old Trafordu bila je prilično jednosmjerna iako je United igrao faktički s rezervnom ekipom. Schalke je učinio koliko je mogao, ali protiv rasterećenog i poletnog Manchestera mogli su napraviti malo toga. Neuer je pod bremenom očekivanja dva puta teško kiksao i to je bila ta razlika u golovima na ovoj utakmici.

Raul Gonzales se beskrajno trudio, ali izgubio se u odbrambenom bedemu Uniteda. No, legenda je još jednom koračala Teatrom snova i to je, između ostalog, bio jedan jako lijep prizor.

Sve u svemu United zasluženo ide dalje. Polufinale su odradili rutinski. I skupa sa Schalkeom priuštili su nam vrhunsku zabavu na dvije prekrasne nogometne pozornice.

(zurnal.info)