TUZLA

Mužu poklonila poslovni prostor

Nermina Šunj

Firma DD Gradski i prigradski saobraćaj (GIPS) iz Tuzle je, "po preporuci" bivše kantonalne ministrice obrazovanja, Mirzete Hadžić Suljkić, tokom 2007. i 2008. godine besplatno koristila više od 300 kvadrata prostora u zgradi Pedagoškog zavoda, u ulici Bosne srebrene!? Tvrdi to Hazim Hodžić, bivši direktor Zavoda, kojeg je ministrica početkom godine smijenila s te funkcije.

KO SE SMIJE SUPROTSTAVITI MINISTRICI

Hodžić kaže kako je tuzlanska prevoznička kompanija prostor dobila za održavanje teoretske nastave za svoje vozače. Pretpostavlja se da je Zavod samo zbog neplaćanja zakupa oštećen za desetine hiljada maraka. Još skandaloznija je činjenica da ni ugled Pedagoškog zavoda neće ostati neokrznut zbog činjenice da ministrica u Tuzli javni prostor može da dodjeljuje kako hoće i kome hoće. I to besplatno.

Bivši direktor PZ-a kaže kako je vjerovao da će s vremenom GIPS zakup početi da plaća, međutim, ubrzo je shvatio da se takav "povoljan poslovni aranžman" za ovu kompaniju podrazumijevao jer je riječ o firmi u čijem Nadzornom odboru sjedi Nijaz Suljkić, muž Mirzete Hadžić- Suljkić.

Prešutio sam taj "posao", ne bi li se ministrica malo smirila, kaže Hodžić.

Svjestan je da ni on nema dovoljno valjano opravdanje što mnogo prije nije progovorio o ovim nezakonitostima u kojima je i sam sudjelovao. Zloupotrebu prostorija u Zavodu je, doduše, Hodžić spomenuo tokom 2009. godine u dva otvorena pisma ministrici koja je objavio na tuzlanskim internet portalima. Javno je, od policije zatražio istragu o svim nezakonitostima koje je iznio. Ništa se, međutim, nije dogodilo. Nikakve zvanične reakcije nije bilo. Kada je još 2008. godine sa ministricom problematizirao namjenu poslovnog prostora u Pedagoškom zavodu koji izdaju GIPS-u, jer im je trebao za organizaciju seminara, uslijedila je odmazda ministrice, kaže Hodžić. Navodno, jer je pokazao da definitivno ne želi biti njen poslušnik.

Još ranije je, kaže, pokazao da ne želi bespogovorno odobravati njene odluke o imenovanjima direktora škola u Tuzlanskom kantonu i time "dirnuo" u veoma osjetljivu i "važnu oblast" ministricinog interesovanja.

Nekoliko puta sam za kandidate za direktore škola koje je ona podržavala dao negativno mišljenje. Naravno, ministrica je uprkos tome imenovala te ljude za direktore. Zbog tužbi protukandidata, u dva primjera su slučajevi dospjeli čak i do suda.

Hodžić tvrdi kako je cilj ministrice Hadžić- Suljkić tokom njenog mandata, između ostalog bio da u što većem broju škola u Tuzlanskom kantonu ima "svoje ljude". Oni su, opet, zahvalnost za udobnost direktorskih fotelja, ministrici iskazivali tako što bi isposlovali da učenike te škole prevozi niko drugi do firma njenog muža.

 

(zurnal.info)