APSURDI

50 KM borcima, 80 članovima Komisije

B.M.R.

Odavno je poznato da je rad u različitim komisijama za veliki broj službenika u institucijama svih nivoa vlasti itekako isplativ posao. Neki procjenjuju da se godišnje na rad najrazličitijih komisija potroši i do 10 miliona KM, iako su njihovi članovi uposlenici institucija u kojima već dobijaju plate.

Samo u opštinskim administracijama na nivou BiH godišnje se troše na stotine hiljada KM u ovu svrhu.

Da nije žalostan, bio bi smiješan nasumično odabran primjer iz Opštine Kakanj, koji zorno ilustruje isplativost rada u komisiji. Tako je prošlog mjeseca Opštinska Komisija donijela odluku o dodjeli jednokratne pomoći od 50 KM za 68 pripadnika boračkih populacija. Za ovu odluku bilo je potrebno pet članova Komisije, koji su za dvije održane sjednice na kojima su raspravljali o dodjeli sredstava dobili po – 80 KM, dakle 30 KM više nego socijalno ugrožene kategorije koje pomažu.

Naknade redovno primaju i opštinski službenici članovi komisija u sarajevskim opštinama: “Naši sastanci nekada potraju tek po 20-ak minuta”, kaže jedan od članova opštinske komisije za dodjelu pomoći boračkoj populaciji u Kantonu Sarajevo.

O isplativosti učestvovanja u komisijskom zasjedanju govori i podatak da za rad radnih tijela koje obrazuje Vlada Kantona Sarajevo i rukovodioci kantonalnih organa državne službe za učešće u radu Komisije, njenim članovima pripada naknada u visini od 25%, a sekretaru Komisije u visini od 10% prosječne mjesečne plaće po zaposlenom u Federaciji BiH.

(zurnal.info)