Politika

Inzko odlaže odluku o referendumu za još sedam dana

zurnal.info

Postoji realna mogućnost da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko do kraja ove sedmice ne poništi odluku parlamenta RS o referendumu o državnom Sudu i Tužilaštvu BiH, kako je to ranije najavljeno, već da taj korak odgodi za narednu sedmicu, rekao je “Žurnalu” izvor iz diplomatskih krugova u BiH.

Isti izvor je naveo da razlozi mogućeg odlaganja korištenja “bonskih ovlaštenja” ne leže u nejedinstvu međunarodnih krugova u vezi sa ovim pitanjem, tvrdeći da visoki predstavnik ima nepodijeljenu podršku najznačajnijih međunarodnih faktora da zabrani održavanje referednuma. Incko je poslednjih dana dobio nepodijeljenu podršku vodećih zemalja, izuzev Rusije, da iskoristi ‘bonska ovlaštenja’ i poništi odluku parlamenta RS o referednumu. Njemačka i Francuska, koje su se prethodno dvoumile oko toga da li visoki predstavnik ponovo treba da posegne za ‘bonskim ovlaštenjima’, čvrsto su stale iza Incka nakon njegove posjete Savjetu bezbjednosti UN, kazao je ovaj izvor.

Prema njegovim riječima, mogućim odlaganjem poništenja odluke o održavanju referenduma međunarodna zajednica nastoji da diplomatskim pritiscima natjera Milorada Dodika da sama Narodna skupština RS povuče odluku o referendumu.

Dodik je svojim antidejtonskim postupcima izazvao najveću diplomatsku krizu u BiH od rata do danas i on treba da je razriješi, tako što će RS povući odluku o referendumu, koji bi značio direktan udar na funkcionisanje države BiH, naveo je naš izvor.

Upravo zbog toga, kaže on, brojne strane diplomate poslednjih dana nezvanično posjećuju Dodika tražeći od njega da povuče odluku o referendumu.

Ukoliko to Dodik ne učini, slijedi čitav set mjera, čiji je početak zabrana referenduma, a potom uvođenje sankcija prema RS i njenim najvišim funkcionerima. Te sankcije podrazumjevale bi spektar mjera- od blokiranja međunarodne finansijske pomoći RS do zabrane putovanja i zamrzavanja imovine najvišim funkcionerima RS, kazao je naš izvor.

On ukazuje da je diplomatski pritisak na Dodika već dao rezultate, s obzirom da je on poslednjih dana u određenoj mjeri promijenio retoriku, tvrdeći da je kontinuitet BiH nesporan, te da je sporan samo pravni osnov donošenja pojedinih zakona koji definišu funkcionisanje određenih državnih institucija.

Dodik sada odbacuje svaku mogućnost secesije i tvrdi da je spreman prolongirati referendum, očigledno tražeći prostor da bi se sa što manje štete izvukao iz situacije koju je sam izazvao, kazao je isti izvor. Prema njegovim riječima, ovakvi Dodikovi potezi su zakašnjeli, jer međunarodna zajednica ne pristaje na priču o odgađanju referenduma, već eksplicitno traži da sama RS poništi odluku o njegovom raspisivanju.

(zurnal.info)