Simboli i poruke

Opasna, rizična i providna provokacija

vladimir kovačević

 

Ispred zgrade Vlade Republike Srpske nedavno je skinuta zastava Bosne i Hercegovine. Zastava BiH ispred najvišeg izvršnog organa u Srpskoj vijorila se tri godine. Na jarbol na kojem je donedavno bila stavljena je još jedna entitetska zastava. Uz nju je i zastava Evropske Unije. Na ovaj način, otvoren je novi front i sa BiH i sa međunarodnom zajednicom, jer skidanje zastave BiH nije ništa drugo do poništenje Zakona o zastavi, koji je nametnuo visoki predstavnik.

POD OKRILJEM NOĆI

Učinjeno je to tajno, pod okriljem noći, gotovo neprimjetno. Svojevrstan prekid primirja koji je simbolično trajao od podizanja zastave države na jarbol ispred zgrade Vlade umalo da je ostao neprimjećen. Niko u Banjaluci pouzdano ne zna kada je zastava maknuta. O razlozima se uglavnom nagađa.

U Vladi Republike Srpske ne otkrivaju razloge skidanja zastave BiH. Jedino iz Biroa za informisanje neuvjerljivo daju nesvakidašnje pojašnjenje.

Zastava BiH nije maknuta, skinuta je zbog dotrajalosti i biće zamijenjena novijom, kada stigne narudžba, rečeno nam je u Birou. Apsurdno, pojašnjavaju politički analitičari. Obrazloženje je samo nevješt pokušaj zataškavanja “prekida primirja” između dvije zastave, koje su isti vjetar dijelile bezmalo tri godine. Iza svega se, jasno je analitičarima, krije naravno politika.

Republika Srpska je na vrhuncu, najblaže rečeno, nesporazuma sa međunarodnom zajednicom u BiH, a uklanjanje državne zastave ispred administrativnog centra Srpske nosi samo jednu poruku Banjaluke i Sarajevu, ali i OHR-u: Republika Srpska je jaka, stabilna i samoodrživa. Postojanje isključivo zastave RS ispred Administrativnog centra znakovit je pokušaj prikaza državnosti entiteta, uvjeravaju analitičari. Simptomatično je, ističu dalje, i vrijeme u kojem je zastava skinuta.

BiH nema vlast na državnom nivou, RS je raspisala referendum, Banjaluku gotovo svakodnevno posjećuju predstavnici Evropske Unije. Igra je dosta rizična, opasna i providna, upozoravaju.

Zastava BiH, i dok se vijorila na jarbolu ispred zgrade vlade, bila je usamljena u najvećem gradu Republike Srpske. Administrativni centar bilo je jedno od rijetkih mjesta gdje se u Banjaluci barjak BiH uopšte i mogao vidjeti. Nema ga ispred Narodne skupštine, ali postoji u sali parlamenta. Može se vidjeti, (a i tu, uglavnom, izaziva začuđene poglede prolaznika), tek kako visi sa zidova rijetkih zajedničkih državnih institucija koje se nalaze u Banjaluci.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ne želi da komentariše odluku da se zastava ukloni. Poručuje da i Skupština a i vlada poštuju Zakone o isticanju državnih simbola.

Poštujemo zakone koji karakterišu način isticanja simbola. NSRS poštuje zakone. Kada gledamo ono što stoji pred vladom i Vlada RS poštuje zakone o isticanju simbola, bio je kratak Radojičić.

 

Slobodan Popović, poslanik SDP BiH u NSRS

Dokaz neozbiljnosti vlasti

Ako ste zastavu države čiji ste sastavni dio stavili pred zgradu najvišeg organa izvršne vlasti RS i onda je ona bez ikakvog obrazloženja nestala, mislim da je i to još jedan od dokaza neozbiljnosti vlasti u RS. Niste onda trebali ni stavljati tu zastavu uopšte, što ste je stavili ako ćete je poslije skinuti? Šta to sad znači? Hoćemo li početi skidati sve zastave u zavisnosti od toga kakva je trenutna politička situacija u pojedinim djelovima BiH? Onda ćemo zastave početi skidati i stavljati u zavisnosti od toga kad želimo da proizvedemo neki politički događaj za dnevno političke potrebe. Da li je to poruka da želite da se dogovarate ili da ne želite da se dogovarate?, rekao je Popović za „Žurnal“.

(zurnal.info)