Kosovo zatvara granicu za proizvode iz BiH

Vlada Kosova priprema se da  zabrani uvoz proizvoda iz BiH i Srbije na Kosovo, čime će  bh. kompanije izgubiti nekoliko desetina miliona maraka godišnje. Domaće kompanije koje su u protelih godinu dvije intenzivno radile na plasmanu svojih proizvoda na tržište Kosova i koje su očekivale dalji rast prodaje na ovom tržištu sada mogu zaboraviti na svoje optimistične planove.

Zatvaranje kosovske granice za bh. proizvode je reakcija na odluke institucija BiH i Srbije da ne priznaju pečate kosovskih vlasti na carinskim dokumentima, čime je efektivno onemogućen izvoz iz Kosova na ova tržišta. Sada se kosovska vlada sprema da odgovori istom mjerom, ne priznajući bh. pečate na carinskim dokumetima, po principu reciprociteta.

Kosovo neće priznavati pečate BiH
Kako je za kosovske medije izjavila potpredsjednica Vlade Kosova, Mimoza Kusari-Lila, “za nekoliko sedmica donijet ćemo odluku o nametanju recipročnih mjera za države koje ne priznaju carinske pečate Republike Kosovo”.

U međuvremenu, kosovska vlada o svojoj namjeri obavjestila je i EU, koja nije baš oduševljena ovakvim potezom, smatrajući da ovaj problem treba biti riješen kroz postojeće mehanizme, unutar sporazuma CEFTA o regionalnoj zoni slobodne trgovine, u koju su uključeni i BiH i Srbija i Kosovo.

Ali se na Kosovu ne zamaraju previše nezadovoljstvom EU, koristeći kao ključni argument princip reciprociteta, jer ako kosovski proizvodi ne mogu u BiH onda neće ni bh. proizvodi moći u Kosovo.

BiH nije priznala nezavisnost Kosova, zbog nepostojanja unutrašnjeg konsenzusa gdje se priznanju nezavisnosti žestoko protivi Republika Srpska. Za razliku od nekih drugih zemalja koje također nisu priznale nezavisnost Kosova ali u praksi proiznaju dokumente izdate od kosovskih vlasti, poput pasoša i carinskih dokumenata, BiH ne priznaje nikakav dokumenat sa pečatom  Republika Kosovo.

Odluka politička, posljedice ekonomske

Zvanično, za BiH Kosovo ne postoji pa  se i u zvaničnim podacima  o uvozu i izvozu BiH, Kosovo nigdje ne spominje, iako se domaći proizvodi već nekoliko godina izvoze na Kosovo, već se ovi podaci vode u zbirnoj rubrici “ostale zemlje”

Iako je piznavanje nezavisnosti Kosova prvenstveno političko pitanje, ceh plaćaju domaće  kompanije,  kojima je kosovsko tržište jedno od rijetkih gdje se mogu probiti sa svojim proizvodima i gdje postoji realna šansa za povećanje domaćeg izvoza.

Problem je što BiH proizvodi i nisu baš pojam konkurentnosti  pa je teško očekivati da se gubitak kosovskog tržišta nadoknadi na nekoj drugoj strani, što znači da bi cijena gubitka mogućnosti plasmana bh. proizvoda na kosovskom tržištu mogla biti plaćena novim gubitkom radnih mjesta.
(zurnal.info)