Blog

Šest predivnih mladića na Eurosongu

brano jakubović

Bend Dubioza kolektiv je i ove godine zaista dao sve od sebe da preko štele upadne na takmičenje za najbolju pjesmu ujedinjene Europe. I pored jake volje i jake štele ni ove godine nismo uspjeli. Pratio sam ovogodišnje izdanje europskog prestižnog muzičkog takmičenja ne bi li otkrio tajnu eurohemijsku formulu prema kojoj je moguće napraviti pravi europski hit.

POBOLJŠANJE KOMŠIJSKIH ODNOSA

Prije svega zapazio sam da se puno truda mora uložiti u scenski nastup. To nama bar nije problem, zamislite šest predivnih, nagih Bosanaca & Hercegovaca na sceni koji u rukama drže po jednu žutu zvjezdicu. To bi sigurno bila dobitna kombinacija : sa jedne strane bilo bi zanimljivo za gej populaciju za koju kažu da su najveći poklonici Eurosonga, a sa druge strane na jedan zanimljiv način bi pokazali kako prosječni Bosanac & Hercegovac suosjeća sa euro integracijama.

Kada je u pitanju muzički pristup ovom budućem euro - hitu stvari treba pojednostaviti u najvećoj mogućoj mjeri. Želimo se predstaviti s plesnim ritmom i pokušati vratiti onaj već izlizani fazon sa etno muzikom.

Kao problem detektovao sam pomanjkanje međukomšijske saradnje, ali I za to se ne brinemo previše jer će do tada majorizacija i slični fazoni izaći iz mode i dobrokomšijski odnosi koji donose po 12 zlatnih poena ponovo će biti uspostavljeni.

LOBIRANJE NA AERODROMU

Jučer sam namjenski išao na doček naše delegacije na sarajevskom aerodromu gdje sam odmah počeo sa lobiranjem. Dao sam pjesmu u mp3 formatu, a ovu gore pomenutu ideju za nastup sam pokušao objasniti usmeno. Na žalost, nisam naišao na razumijevanje.

Ok, mogu shvatiti da možda šest nagih muškaraca koje gleda 120 miliona ljudi u direktnom tv prenosu nije primjereno, ali kada su mi rekli da nema šanse da ubacimo 12 žutih zvjezdica u nastup, jer bi to bilo politički obojeno, totalno sam kreativno popizdio.

Naime, kažu da svaki učesnik na Eurosongu mora potpisati ugovor u kojem stoji da u nastupu i pjesmi neće biti vulgarnih i neprimjerenih riječi, da nastup mora biti u duhu televizijskog prajm- tajma itd, i da nastup ne smije biti politički obojen!!! Pa ko onda pusti Toto Kotunja da pjeva „Insieme - Unite, unite Europ" i pobijedi 90-e godine? Uostalom, pustićemo naš prijedlog pa neka bosanskohercegovačka javnost sudi jel' ova pjesma za Eurosonga il' nije.

Lijepo je bilo u Dizeldorfu - doviđenja negdje u Azerbejdžanu !!!

(zurnal.info)