Mediji

Morate pokazati gdje pripadate i čiji interesi su najpreči

zurnal.info

Ako ima išta dobro u čitavoj polemici oko vjeronauke u Bosni i Hercegovini, onda je to što su vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini konačno pokazale s koliko bijesa mogu nastupiti prema neistomišljenicima ukoliko osjete da im je moć, za koju misle da je neupitna, na bilo kakav, makar i bezazlen način, ugrožena. Zbog opisne, a ne brojčane odluke iz vjeronauke, poglavar Islamske zajednice spreman je uzvratiti džehennemom na ulicama glavnog grada.

Na zvaničnim stranicama Rijaseta bilo je jednako žestoko kao u reisovom govoru u Blagaju. S blagonaklonošću vrhovnog duhovnog autoriteta u Bošnjaka i šire desetak autora svakodnevno je velikodušno dijelilo fetve, optužbe za islamofobiju, udaralo na moral, izgled, prekopavalo po biografijama, porodicama, kostima. Ministrova instrukcija nazvana je početkom rata s vjerom, vjernicima i vjerskim zajednicama pa i s Bogom! Svi koji su se usudili da misle drugačije nazivani su primitivcima, učesnicima džinnskog kola, jadnicima, anonimcima, drznicima, bezobraznicima, barbarima...

Niti jedan događaj, u nimalo dosadnoj poslijeratnoj istoriji Bosne i Hercegovine, nije toliko uzburkao ovaj portal. S očiglednim oduševljenjem uočili su to i u Rijasetu pa su ti autori nazvani Novom mladom Islamskom zajednicom, neopterećenom strahovima, kompleksima, frustracijama i kalkulacijama. I oni se slažu da je polemika oko vjeronauke pokazala jednu novu, do sada potpuno nepoznatu, snagu i potencijal Islamske zajednice razasut diljem Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore.

Svima koji se od sada usude da misle drugačije, tvrdi potpisnik teksta Nova Islamska zajednica, rukovodilac Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice Ekrem Tucaković, suprostaviće se Nova mlada Islamska zajednica, nošena čvrstim uvjerenjem da više nema mjesta bilo kakvim kalkulacijama, povlačenju i nesvrstanosti.

Tucaković ne krije da je svrha njegovog egzaltiranog teksta mobilizacijska, pa poziva sve zainteresirane da se procesu priključe na bazi entuzijazma i volonterizma. Da novi regruti ne bi pretjerano lutali, Tucaković ih već na početku obuke upozorava šta se od njih očekuje – moraju pokazati gdje pripadaju, koji su im prioriteti i čiji je interes najpreči!

Tekstovi s mnogo blažim porukama skupo su koštali Bosnu i Hercegovinu. Duboko svjesni zloćudnosti narednih redova ipak smo odlučili da prenesemo ovaj tekst. Da ne bude poslije – nismo znali!

NOVA MLADA ISLAMSKA ZAJEDNICA

Piše: Ekrem Tucaković

Nova mlada Islamska zajednica, neopterećena strahovima, kompleksima, frustracijama i inim kalkulacijama stupa na pozornicu i oslobađa potpuno novu energiju koju udahnjuje u veliko i razgranato stablo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Posljednja dešavanja oko statusa predmeta Vjeronauka u Kantonu Sarajevo u punom svjetlu su pokazala jednu novu, do sada potpuno nepoznatu, snagu i potencijal Islamske zajednice razasut diljem Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore, a ne samo skoncentrirane u Sarajevu. U odbrani slobode i ljudskih prva muslimana na predmetu Vjeronauke srčano i beskompromisno su ustali i založili svoj ljudski i intelektualni potencijal i integritet ljudi, takoreći, skoro s margine i periferije kao što su: Husein Mehmedović, Muhamed Velić, Emir Džambegović, Abdulgafar Velić, Nezir Halilović, Hasan Eminović, Nazif Horozović, Ismet Bećar, Alma Hadžić, Hašim Zahirović, Alem Dedić, Samir Dedić, Azem Feriz, Ibrahim Begović, Safija Malkić, Mersada Nuruddina Agović, Safvet Halilović i mnogi drugi koji su svojim tekstovima i glasovima ponudili javnosti svoje stavove i ubjedljivu argumentaciju, rizikujući da postanu javne mete za odstrijel od strane dominantnog toka moći.

Premda su bila velika očekivanja od centara i ljudi za koje se, barem do sada, smatralo da predstavljaju nezaobilaznu intelektualnu snagu Islamske zajednice i u koje su godinama mnoge oči vjernika bile uprte, nažalost ta očekivanja su se, po ko zna koji put, izjalovila. Shvativši ozbiljnost problema i dalekosežne posljedice pokrenutog procesa „korak po korak" ograničavanja dostignutih sloboda muslimana, nova mlada Islamska zajednica, nošena čvrstim uvjerenjem da više nema mjesta bilo kakvim kalkulacijama, povlačenju i nesvrstanosti preuzela je stvar u svoje ruke i izašla na brisani prostor. Shvatila je da je ovo vrijeme diferencijacije, vrijeme u kojem svako treba da pokaže gdje pripada, koji su mu prioriteti, čiji je interes najpreči. Mladost i entuzijazam su pobijedili strah, neodlučnost i nepotrebne obzire prema stvarnim ili tradicionalnim autoritetima koje je zahvatila sklerotičnost ili nemar.

Nova mlada Islamska zajednica, čini se, nije opterećena političkim šićarima, ucjenjena političkim interesima, opterećena borbom za skupštinske ili druge državne fotelje, privilegije i upravne odbore. Ne stidi se identifikacije sa institucionalnom Islamskom zajednicom u njenom punom kapacitetu, ne stidi se javno reći da voli Islamsku zajednicu, kazati uspjesi i neuspjesi, prednosti i mahane Islamske zajednice su i njeni, ali da ona želi predano i istrajno raditi na unapređenju, popravljanju i kreiranju bolje, uspješnije Islamske zajednice. I što je važno, ta mlada nova Islamska zajednica nije opterećena minder-politikama, klanovima, sijelo-odlukama, personalnim netrpeljivostima, nekadašnjim „ratovima", davnim zlobama i sujetama. Rasterećena tereta i balasta prošlosti, može brže i jače hitati kroz bremenitu sadašnjost u sigurniju budućnost.

Potpuno nepotrebno proizveden problem od strane vlasti oko Vjeronauke u Kantonu Sarajevo je pokazao da Islamska zajednica težište svoga rada treba dati na stvaranje mreže i rad sa narodom, a ne sa političkim partijama, mora biti bliskija narodu i njegovim potrebama, a ne političkim partijama i oligarhijama. U proteklih skoro mjesec dana iskristalisalo se i nekoliko drugih vrlo značajnih pokazatelja u medijsko-mobilizacijskom, javno-društvenom i političkom segmentu, što može biti predmet posebne analize.

Web portal Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini otvara svoj prostor mladoj novoj Islamskoj zajednici, dakako ne ignorirajući nikoga, da na bazi svoga entuzijazma i volonterizma ponudi javnosti svoja razmišljanja i stavove, svoja viđenja i vizije, argumente i pokrene konstruktivne debate u skladu sa načelima kulture dijaloga i islamskog ahlaka i tako dadne svoj doprinos graditeljskoj pluralnosti i razvoju Islamske zajednice, slobode i dostojanstva muslimana. Priključi se, budi dio procesa!

(zurnal.info)