MUZIKA

She Wants Revenge, Valleyheart

denis modri

Pronašavši inspiraciju u grupama Joy Division i Bauhaus, dvojac DJ-va iz Kalifornije Justin Warfield i Adam Bravin formiraju 2003. godine band pod nazivom She Wants Revenge.

Prvi album objavljuju 2006. godine pod nazivom She Wants Revenge i stiču veliki broj fanova, pronalazeći ih među skupinama koje su bile uglavnom ljubitelji dark muzike 80-ih godina prošlog vijeka. Veoma prihvatljivo kombinuju dark muziku s plesnim ritmovima stvarajući atmosferičnost koja je bila svojstvena dark bandovima iz zlatnog doba. Album je prodat u odličnom tiražu od 300.000 primjeraka u USA.

Drugi album pod nazivom This Is Forever objavljuju 2007. godine. U muzičku konstrukciju pjesama sve više se ubacuju elektro dionice i muzika počinje pomalo da liči na mračne trenutke Depeche Modea sa kojima 2006. godine idu na turneju. Za razliku od debija This Is Forever znatno je upečatljiviji i kvalitetniji što je pokazalo da She Wants Revenge ruše kliše da su prvi albumi uglavnom nešto najbolje što može većina bandova da uradi.

Prije novog albuma objavljuju EP Save Your Soul i EP Up and Down, a onda prave pauzu od čak četiri godine.

Novi album Valleyheart najavljuju sa odličnim singlom Take The World za koji je urađen i spot. Ova numera i otvara album. Vode je udaraljke i prekrasni zvuk bas gitare, a ritam polako prelazi u plesni. Već na drugoj pjesmi se može primjetiti da gitara postaje ravnopravan instrument svim ostalim tehničkim i sintetičkim pomagalima. Teški zvuk bas gitare počinje Up In Flames vukući debelo na zvuk Bauhausa. Must Be the One na moju žalost album približava pop vodama prislanjajući se na grupe Killers tipa. Isti slučaj je i sa Not Just a Girl, od koje album dobija zvuk koji je najlakše opisati kao kombinaciju Davida Bowiea i The Psychedelic Furs.

Sem par svijetlih trenutaka Valleyheart je bezidejan, suhoparan i na momente dosadan album. Džaba smo čekali četiri godine.

(zurnal.info)