Nogomet

Dobri momci na tronu

marko tomaš

Kad je prije desetak godina mali Lionel Messi došao u Barcinu nogometnu školu La Masia bio je visok svega 139 centimetara i izuzetno tanak. Njegovi kolege su isprva mislili da je nijem, jer skoro mjesec dana nije progovorio ni riječ. Prije jednog treninga trener u La Masiji je upozorio Gerarda Piquea da malo pripaze na Messija kako ga ne bi polomili nekim grubljim startom. Pique je odgovorio: „Oh, ne brinite, nećemo ga polomiti, ionako ga nitko od nas ne može uhvatiti.“

Deset godina poslije Messi je viši za tridesetak centimetara i dalje neuhvatljiv za sve braniče svijeta.

NEVJEROVATNA MOĆ

Barcina moć je nevjerovatna. A zapravo su postulati jednostavni. Brz protok lopte i nevjerovatno inteligentno postavljanje igrača. Zbog tog postavljanja u kojem su igrači Barcelone uvijek blizu jedan drugom čini se da se lopta uvijek nekim čudom odbija do njih. I to je trenutačno najbolji odbrambeni blok na svijetu.

Ponekad me nervira to neumjereno slavljenje Barcine igre i njihove moći. Bilo je u istoriji još ekipa koje su igrale prekrasan nogomet, ali je istina da niti jedna od tih ekipa nije bila u toj mjeri moćna. Ni Cruyifov Ajax, ni Dalglishev Liverpool pa ni Henryev Arsenal.

Ne treba previše opisivati sraz Uniteda i Barcelone. Ne sjećam se da je ikad United bio razbijen u toj mjeri kao što su bili razvučeni i nemoćni u sinoćnjoj utakmici na Wembleyu. A engleski hram nogometa bio je idealna pozornica za carski nogomet koji igra Barcelona.

United je na koncu i dobro prošao. Statistika samo potkrepljuje Barceloninu nadmoć. Udarci prema golu, posjed lopte, korneri sve je išlo u prilog Barceloni. Rooney i legendrarni Giggs nikad nisu izgledali toliko nemoćno. Kultni Van Der Saar nije mogao dovoljno pomoći Unitedovoj odbrani. Messijev ples je izludio Vidića i Ferdinanda. Kad je Lionel postizao pogodak činilo se da je Evra uplašen i da zbog straha ne izlazi u blok unatoč tomu što ga je Vidić tjerao da istrči pred Messija. Kad je konačno krenuo već je bilo kasno. Van Der Saar je bio zaklonjen, a utakmica gotova već u tom trenutku. Rezultat je na kraju i podnošljiv za Manchester United, jer mogli su biti i još katastrofalnije poraženi u rezultatskom smislu. Utakmicu je zaključio Villin pogodak udarcem koji je bio pravo malo remek djelo. Sir Alex Ferguson moga je samo sa žaljenjem gledati svoje razbijene trupe. Ovaj put nije imao dovoljno igračkih aduta da bi parirao Barceloni. Na kraju je samo mogao iskreno čestitati Josepu Guardioli.

NEKA PITANJA

Ostaje pitanje do kada će trajati Barcina nadmoć u svjetskom nogometu? S Barcinom će trajati i dominacija španjolskog nogometa uopće. Hoće li Xaviev odlazak u penziju biti kraj ove nedodirljive Barce?

Koliko je zapravo velik Pep Guardiola? A to ćemo znati kad ode iz Barce i preuzme neki drugi klub.

Čekamo konačnu Messiju potvrdu veličine. Čekamo da postane veći od El Diega. A to će postati onog trenutka, ako i kada podigne pehar namijenjen svjetskom reprezentatvnom prvaku.

Barcin imidž dobrih momaka jučer je dobio još potvrdu. Pehar, u ulozi kapetana momčadi nisu podigli Puyol ili Xavi. Kapetansku vrpcu oko ruke nosio je jedan od heroja blaugrane, koji je dobio jednu veliku životnu bitku, Eric Abidal.

Dobri momci i prekrasan nogomet su na tronu. Hvala im na istinskom spektaklu, koji nam donose pri svakom svom izlasku na teren. Ostali euro velikani moraju dobro zapeti ne bi dostigli visoke standarde koje je pred sve njih postavila Barcelona. A mi moramo čekati još par mjeseci na nova uzbuđenja Lige prvaka.

(zurnal.info)