Blokade

Bogati Roguljići blokirali cijelo selo

vladimir kovačević

Rijetko ko u Bosni i Hercegovini smije da progovori protiv vlasti. Zato iznenađuje protest mještana naselja Jablan u Trnu, opština Laktaši. Godinama su čekali da se moćni smiluju, i na kraju su odlučili da stvari uzmu u svoje ruke.

DALJE NEĆEŠ MOĆI

Porodica Roguljić, na čelu sa kontraverznim biznismenom Slavkom Roguljićem, vlasnici turističko - ugostiteljskog objekta „Jezero“ u Trnu, protivzakonito blokiraju prolaz ostalim mještanima lokalnim putem. Opštinske vlasti za problem na koji ukazuju mještani znaju godinama, ali niko ne reaguje. Cesta je blokirana, šokirano pričaju mještani, gotovo devet godina. Prvo su prolaz sprečavale gomile pijeska, sada dva velika betonska stuba. Asfaltiranu ulicu koja od naselja vodi direktno na brzu cestu Banja Luka – Klašnice porodica Roguljić prisvojila je, jer prolazi pored njenih objekata: kuće i, sada već, zatvorenog ugostiteljsko - turističkog objekta „Jezero“. Roguljići su prisvojili 260 metara lokalnog puta, a milosrđe prema ostatku naselja pokazali su ostavljanjem prostora između dva betonska bloka, dovoljnog da prolaze pješaci.

Mještani Jablana prisjećaju se da su reagovali u nekoliko navrata tražeći otvaranje puta. Davno su upoznali i opštinske vlasti koje su u nekoliko navrata sklanjale blokade, ali bi ih Roguljići ponovo postavljali.

Skandalozno je to što opštinske vlasti očigledno ne mogu ili ne žele da se suprotstave lokalnim moćnicima. Mještani Trna spremni su da blokade uklone sami ukoliko to ne urade nadležne institucije.

Kilometar i po od kuća nam je udaljen autobus, ali ne možemo proći. Otvaranje puta bi nam olakšalo sve i nama i djeci, koja idu u školu. Ovako moramo ići okolo drugim putem. To nam je pet puta duže, ljutito priča Duško Grahovac, jedan od stanovnika Jablana.

Da je pravna država, i da ima vlasti, mi ne bi morali da se okupljamo i da sami ukazujemo na problem, dopunjuje ga komšija Milan Vucelja, mašući papirom iz katastra koji dokazuje da put pripada opštini, a ne pojedincima.

Put jeste lokalni i kategorisan je kao put od lokalnog interesa, potvrđeno je „Žurnalu“ u opštini Laktaši. Potvrđuju i priču mještana da su slične blokade ranije uklanjane, ali da put nije dugo bio slobodan. Pojašnjavaju da je put opštinski u dužini od 260 metara, od mjesta gdje su postavljene blokade. Postoji još jedna blokada u vidu klizne kapije koja nije na opštinskoj zemlji, već na zemljištu koje je nekada pripadalo ministarstvu odbrane Republike Srpske, a sada se vodi kao državno zemljište.

MI SMO ZASLUŽNI GRAĐANI

U Odjeljenju za inspekcijske poslove kažu da su primili žalbu mještana Trna i da su na teren ponovo izašli urbanističko građevinski i saobraćajni inspektor.

Utvrdili su da postoji prepreka, betonski objekat na putu koji je kategorisan kao javni put, odnosno put u vlasništvu opštine Laktaši. Ta prepreka se nalazi na 260 metara do kraja puta objašnjava činjenice Vesna Vulin, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u Laktašima.

Tvrdi da će prepreke i ovaj put biti uklonjene i da je onome ko ih je postavio naređeno da ih ukloni. Rok koji su inspektori dali vlasnicima „Jezera“ istekao je, a blokade nisu uklonjene.

Mještani kažu da su Roguljići, na pitanje zbog čega ne dopuste saobraćaj lokalnim putem, rekli da „ne dozvoljavaju jurnjavu kroz svoje dvorište“. Očigledno svojim dvorištem smatraju opštinsko zemljište.

Do sličnog pojašnjenja došao je i „Žurnal“. Jedan od članova porodice „pita se“ da li je logično da, („nakon svega što smo uradili za ovaj kraj“?!), dozvole prolaz kamionima kraj svoga imanja, „samo da bi nekim stanovnicima Trna bila lakša komunikacija“. Podsjećaju i da su oni od deponije u naselju napravili kultivisano zemljište.

Očigledno zaboravljaju da su i restoran i motel, u vlasništvu Slavka Roguljića, sagrađeni na državnoj zemlji koju su dobili u ratu, a da su kultivisano zemljište od deponije napravili vojnici nekadašnje Vojske Republike Srpske. Slavko Roguljić, inače, sve doskora smatrao se za jednog od najbližih saradnika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Iz Roguljićevog restorana uzimana je hrana za gotovo sve veće svečanosti u organizaciji Vlade Republike Srpske. Restoran „Jezero“ već neko vrijeme je zatvoren, a ni Slavko Roguljić nije više u tako dobrim odnosima sa Miloradom Dodikom. Koji je takođe upoznat sa problemom blokade puta. Pisali su mu očajni mještani!

Stranka odbila potpisati zapisnik

Saobraćajni inspektor je konstatovao činjenice, sačinio zapisnik, ali pošto je stranka odbila da potpiše zapisnik, ostavljen im je rok da sami uklone prepreku. Taj rok ističe 25. maja. Ukoliko stranka sama ne ukloni prepreke, inspekcija će preduzeti mjere. Naložiće uklanjanje te betonske barijere. Ukoliko stranka ponovo ne ukloni, ići će se na postupak prinudnog izvršenja o trošku stranke, kazala je za „Žurnal“ Vesna Vulin, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Opštine Laktaši

(zurnal.info)